Wikipedia:Kandidater til gode artikler/Frédéric Chopin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Frédéric Chopin[rediger kildetekst]

Afgøres 16. oktober 2012

Stemmer[rediger kildetekst]

Kommentarer[rediger kildetekst]

Jeg har nogle få kommentarer til den godt oversatte artikel. 1) I tredje afsnit i indledningen vil jeg gerne have pointeret at det drejer sig om soloværker til klaver, da det kan være svært sprogligt at skelne mellem klaverværker og klaverkoncerter. I brødteksten bruges udtrykket soloværker. 2) I indledningen står at han komponerede 100 polske melodier hvoraf 19 er bevaret ("...og mere end 100 melodier til polske tekster, hvoraf kun 19 er bevaret"), mens der i brødteksten står at han komponerede 19 ("De 19 polske sange med klaverakkompagnement, som han komponerede..."). Det vil være fint om der var overensstemmelse herimellem. I den engelske tekst står forresten også et enkelt sted at han komponerede 19 polske sange. Den tyske sætter tilsyneladende ikke antal på disse værker. --Santac (diskussion) 3. okt 2012, 14:57 (CEST)

Det er en stor hjælp, at dine kommentarer er så konkrete og konstruktive. Tak for det. Jeg har nu rettet "klaverværker" til "soloværker for klaver" i indledningen og præciseret, at han komponerede 19 melodier. Mvh. Bob Collowân (diskussion) 3. okt 2012, 18:15 (CEST)
Som det står nu komponerede han 19 polske sange, men hvis den tidligere tekst var korrekt komponerede han 100, hvoraf kun 19 er bevaret. Var de 100 bare en fejl? --Santac (diskussion) 4. okt 2012, 05:39 (CEST)
Første gang Jachimecki nævnes er det ikke klart ud fra teksten hvorfor han skulle mene noget om noget som helst. --Santac (diskussion) 4. okt 2012, 05:56 (CEST)
Jeg oversatte det meste af artiklen fra engelsk Wikipedia i sommer. På det tidspunkt stod der i den engelske artikel, at Chopin komponerede mere end 100 melodier til polske tekster, af hvilke kun 19 dog var bevaret. Det er i mellemtiden blevet rettet til: "... some songs to Polish texts", altså uden angivelse af antallet, så 100 melodier må enten have været en fejl eller et alt for spekulativt tal. Imidlertid er det sikkert og vist, at Chopin komponerede mindst 19 melodier. Jeg skriver her mindst, dels fordi visse fragmenter og breve, jf. tabellen i artiklen Polish songs (Chopin) fra enwiki, tyder på, at der har været flere, dels fordi der findes yderligere seks sange, som Chopin måske har komponeret melodien til, men hvis ægthed er tvivlsom. 19 er det antal fuldendte melodier, der med sikkerhed stammer fra Chopins hånd.
Med hensyn til Jachimecki, så har jeg nu noteret, at han er polsk Chopin-biograf, ligesom det står i afsnittet om nationalisme under musik. Mvh. Bob Collowân (diskussion) 4. okt 2012, 16:03 (CEST)
OK. Det er en god forklaring. Måske vil det være endnu bedre at skrive mindst 19 i teksten også? --Santac (diskussion) 5. okt 2012, 08:43 (CEST)
Gjort Jeg har skrevet i indledningen og værkliste-afsnittet, at han komponerede mindst 19 melodier. God weekend! Mvh. Bob Collowân (diskussion) 5. okt 2012, 17:46 (CEST)
God weekend til dig også :-) Jeg har nu stemt støtter. --Santac (diskussion) 6. okt 2012, 14:06 (CEST)
Konklusion:
Artiklen får GA-status