Wikipedia:Landsbybrønden/Ødelæg ikke historien ved videreledning til andre historiske perioder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Ødelæg ikke historien ved videreledning til andre historiske perioder[redigér wikikode]

I stor udstrækning ødelægger man historien, når man på Wiki opdaterer institutionsnavne til nyeste stand. Derved kan der forekomme navngivning, der historisk set er forkert, for Johan Daniel Herholdt (arkitekt) havde aldrig hørt om Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han angiveligt var ansat ifølge infoboxen. Da Herholdt var ansat, hed det Polyteknisk Læreanstalt. Det blev senere omdøbt til Danmarks Tekniske Højskole (DTH), der senere blev til Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Begrundelsen (highschool, university) er nutidig, for tidligere var tysk dominerende som fremmedsprog i Danmark, og Hochschule er for tekniske fag, og Universität er for humanistiske.

Søger man på 'Frederiksberg Seminarium', bliver man omdirigeret til 'Læreruddannelserne Metropol'. Derfra er der et link til 'Hellerup Seminarium', som har fået lov til at forblive, fordi det nu er nedlagt. Men det vil da være misvisende at skrive, at nogen er uddannet fra Læreruddannelserne Metropol, hvis det i virkeligheden var fra Frederiksberg Seminarium for mange år siden. Historien må ikke forvanskes ved navngivning fra andre tider.

--Hans Christophersen (diskussion) 25. jul 2020, 16:41 (CEST)

Thumbup.svg
  1. Og husk også at overstyre Wikidatas angivelser. Det giver ingen mening at Wikidata postulerer at en person har gået på en uddannelsesinstitution, som ikke eksisterede da personen gik der, og som er opstået gennem diverse sammenlægninger/opsplitninger/omstuktureringer/nævneændringer osv. i tidens løb.
  2. Og husk også at Wikipedia ikke er et øjebliksbillede, men en encyklopædi, der også indeholder historie. Så når et forhold ændrer, så undlad at overskrive eksisterende information, overvej først om der ikke kunne tænkes at være nogen, der kunne være interesseret i historikken. Og find ud af, hvordan den historiske information bedst præsenteres.
--Madglad (diskussion) 26. jul 2020, 18:49 (CEST)
Her er den rigtige løsning vel at angive de forskellige værdier for officielt navn (P1448) med tidsafgrænsning i wikidata, og så udtrække den værdi, som var gældende, da den pågældende forlod stedet. Der er vel tale om den samme institution men med forskelligt navn. -- Poul G disk. 27. jul 2020, 17:14 (CEST)
Jeg er ikke uenig. Ikke sjældent er udfordringen, at den pågældende artikel ikke indeholder særligt mange oplysninger. Der kan det være praktisk at anvende det nyeste navn. F.eks. Technical Education Copenhagen. --|EPO| COM: 27. jul 2020, 17:44 (CEST)

Jeg har "overstyret" wikidata i infoboksen med denne redigering. Jeg har prøvet at finde andre infobokse, der også skal rettes i denne søgning med i øjeblikket 37 artikler. Man kunne overveje at gendanne Frederiksberg Seminarium til denne version --Weblars (diskussion) 1. aug 2020, 00:47 (CEST)

Hvis man gendanner artiklen, har man enten to identiske eller en substub om den nuværende. Det synes jeg er en dårlig løsning. --|EPO| COM: 1. aug 2020, 09:31 (CEST)
Ja, det har du ret i. Indholdet er næsten det samme i Læreruddannelserne Metropol.--Weblars (diskussion) 1. aug 2020, 12:12 (CEST)
Jeg har et eksempel mere: Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole som omstiller til Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer, som er blevet opdelt og lagt sammen med andre fakulteter. Og reelt er den først mest interessant historisk.
Mit forslag til en generelt metode er at vi opretter både den gamle og nye form i wikidata på hver sit emne og det ene emne er en omstilling. Specielt hvis det er en sammenlægning, bør den oprindelige enhed bevares som afsluttet. Men den metode er nok ikke den som skal bruges for Polyteknisk Læreanstalt, hvor stedet har skriftet navn et par gange.. --Steen Th (diskussion) 1. aug 2020, 17:08 (CEST)
Det ser rigtigt ud i infoboksen for Øjvind Winge, hvor det gamle navn "Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole" står, men det må skyldes at den er oprettet som emne på wikidata (d:Q22117108), fordi der findes en engelsk og tysk artikel om den.--Weblars (diskussion) 1. aug 2020, 20:08 (CEST)
Det samme gør sig vel gældende for kategorisering? F.eks. Kategori:Alumni fra Danmarks Tekniske Universitet og Kategori:Ansatte ved Danmarks Tekniske Universitet. Bør der oprettes underkategorier til disse to med titlen Kategori:Alumni fra Polyteknisk Læreanstalt og Kategori:Ansatte ved Polyteknisk Læreanstalt? Og hvad gør man i så fald, hvis en person har haft en længere karriere på stedet, og derfor arbejdet der med både det nye og det gamle navn? Toxophilus (diskussion) 5. aug 2020, 15:25 (CEST)