Wikipedia:Landsbybrønden/Østtællingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Østtællingen[redigér wikikode]

Hejsa. Som de fleste er bekendt med, er der ikke blevet lavet en Østtælling, hvor der bl. a. står statistikker for passagerantal for diverse stationer, i 10 år, og der kommer heller ikke flere. Jeg kan godt lide, at der står informationer om passagerantal pr. år, men eftersom Østtællingen ikke bliver lavet mere, kunne jeg godt tænke mig nogle bud på en erstatter, hvor vi kan få nyere passagertal frem til i år. Wikipedia skal jo helst være up-to-date, og passagerantal er vel ingen undtagelse. Er der nogen bud på en erstatter til Østtællingen, hvis der i givetvis findes nogen? Mvh. ‎‎‎‎Zelrin (DiskussionBidrag) 19. dec 2019, 21:49 (CET)

Øhh, hvorfor skulle de fleste være bekendt med det, endsige vide hvad en østtælling er for noget? Det er i hvert fald ikke noget jeg kender til, og der er ingen artikel om østtælling. Men hvis du taler om statistik for jernbanetransport i Danmark, prøv at se på hvad Danmarks Statistik og Statistikbanken kan tilbyde. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. dec 2019, 22:20 (CET)
Østtællingen var en tælling, der fandt sted på alle jernbanestationer øst for Storebælt en gang hvert andet år. Når passagererne kom til en station fik de udleveret et tællekort, som de skulle aflevere på den station, hvor de stod af. Passerede de Storebælts- og Øresundsforbindelserne blev kortet samlet ind der. Brugen af kortene gjorde det muligt at se hvor mange der benyttede en given station, og hvor mange der rejste hvorhen. Nyere tog er dog indrettet til at veje hvor mange, der er ombord på et givent tidspunkt, idet der gås ud fra en gennemsnitsvægt for dem.
Men for at komme tilbage til Zelrins spørgsmål: I Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 er det et bilag med afrundede passagertal for alle Banedanmarks stationer i 2015. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. dec 2019, 22:45 (CET)
Det var mig, der i sin tid tilføjede denne information som et led i standardisering af information i stationsartiklerne. Ældre statistik findes vist kun i diverse bøger om de enkelte jernbanestrækninger og deres stationer (jeg ved dette positivt om Kystbanen, hvor der findes talmæssige oplysninger om solgte billetter og befordret gods). Med hensyn til nyere information kunne du prøve at henvende dig til DSB og pænt spørge, om de offentliggør sådanne oplysninger fx baseret på tal fra billetsalg og -automater, og om sådanne oplysninger i givet fald er omfattede af nogen form for ophavsret. Rmir2 (diskussion) 20. dec 2019, 07:19 (CET)
Der udgives p.t. ingen tal om passagertal på stationerne. DSB udlevere ikke de tal. Jeg er med i en kreds af personer, som har god grund til at få de tal, som ikke kan få fat i de aktuelle tal. Så p.t. findes kun trafikstyrelses tal. --Steen Th (diskussion) 21. dec 2019, 00:06 (CET)