Wikipedia:Landsbybrønden/Arkivernes Skatte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Arkivernes Skatte[redigér wikikode]

Wikimedia Danmark og Statens Arkiver er gået sammen om et projekt, hvor vi finder frem til arkivalier, som skal fotograferes til brug på Wikipedia (via placering på Wikimedia Commons kan billedernes naturligvis også bruges andre steder).

Processen får to sider:

  • Statens Arkiver leverer en liste på indtil 50 arkivalier, som har en "særlig" karakter. Disse vælges fra Rigsarkivet samt Landsarkivet for Sjælland, m.m. Det kan fx være arkivalier med Danmarkshistorisk betydning (fx grundlove og traktater) eller arkivalier, som udmærker sig ved et specielt udseende (Helsingør tingbøger) eller særligt "kendt" indhold (fx sagen mod "Balle-Lars"). Listen over arkivalier gøres til genstand for debat/afstemning på Wikipedia (gerne med supplerende brug af sociale medier).
  • Wikimedia Danmark (eller nok i praksis Wikipedia) udformer en liste over indtil 30 artikler, som mangler illustration og med fordel kunne rumme fotos af arkivalier. Statens Arkiver fremkommer med forslag til dokumenter m.m. som med fordel kunne anvendes.

Når 25-30 arkivalier er endeligt udvalgt, sørger Statens Arkiver for fremfinding af disse og stiller et roligt miljø for fotooptagelse til rådighed for en gruppe interesserede fra Wikipedia.

Statens Arkiver er indforstået med, at fotos optaget i denne kontekst underlægges licensen CC-BY-SA og dermed kan blive gjort til genstand for kommercielt brug.

Wikimedia Danmark (eller nok i praksis Wikipedia eller Wikimedia Commons) sørger for licensskabeloner osv., så det fremgår, at det originale dokument findes i Statens Arkiver, samt at denne oplysning samt om muligt arkivsignatur, skal følge motivet ved videre brug.

I må meget gerne tænke lidt over, hvilke artikler, der kunne være have glæde af arkivalisk illustration. Jeg regner med at etablere et wikiprojekt senest her i weekenden, og så kan I derigennem byde ind.

Jeg har forsøgsvis kaldt projektet "Arkivernes Skatte", men det kan naturligvis ændres. --Palnatoke 31. mar 2011, 01:12 (CEST)

Fantastisk initiativ! --Arne (Amjaabc) 31. mar 2011, 09:16 (CEST)
Det lyder rigtigt spændende. --Saddhiyama 31. mar 2011, 10:29 (CEST)
Lyder som en god idé, selvom jeg ikke rigtig kan sætte billeder på hvilken slags artikler det drejer sig om. Philaweb 31. mar 2011, 22:34 (CEST)

Det tog så en uge mere, men nu er Wikipedia:WikiProjekt Arkivernes Skatte oprettet. --Palnatoke 9. apr 2011, 13:28 (CEST)