Wikipedia:Landsbybrønden/Embeder fra Wikidata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Embeder fra Wikidata[redigér wikikode]

Jeg tror at der er mange af vores biografier som med fordel kunne vise information om embeder hentet fra Wikidata i infoboksen (enten {{Infoboks leder}} eller {{Infoboks Wikidata person}}). Men jeg er usikker på hvordan det bedst gøres uden at få mindre væsentlige ting, som vi ikke ønsker i infoboksen, med. Jeg har vist alt hvad der kan hentes for nogle politikere i Bruger:Dipsacus fullonum/sandkasse1. Man er velkommen til tilføje personer til siden hvis det ønskes. Jeg vil gerne høre ideer til hvordan dataene bedst samles og præsenteres på en overskuelig måde i en infoboks, og til hvordan man bør sortere mindre væsentlige ting fra. Hvis der bliver enighed om noget, vil jeg forsøge at gennemføre det i praksis. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 12. jan 2020, 14:44 (CET)

Jeg har kigget på det. Det er mest formatering, som kigges på. Jeg vil gerne have sorteret så fx valgperioder for folketinget bliver samlet og sorteret i dato-rækkefølge, så man kan overskue hvornår en er valgt. Det ligner at det er et godt udgangspunkt til at arbejde videre. --Steen Th (diskussion) 12. jan 2020, 23:31 (CET)
Der er nu grupperet så flere perioder i samme embede står efter hinanden sorteret efter starttid. Grupperne er sorteret efter første starttid i gruppen. Flere ideer til hvordan data skal præsenteres og beskæres? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 13. jan 2020, 02:19 (CET)
Det kunne måske være relevant at kunne afgrænse, hvilke embeder (hverv) vises for en person ... og rækkefølge. For en politiker vil vi fx nok vise ministerposter, partilederposter og valg til nationale og internationale forsamlinger. Mens fortiden som formand for ungdomsorganisationen eller tropsfører for ungdommens ulveunger ikke vises, selv om det i overensstemmelse med sandheden kan lægges ind i wikidata. -- Poul G disk. 13. jan 2020, 18:30 (CET)
@Poul G: Tak for input. Der er det problem at det er vanskeligt for et program at vide hvad embederne dækker over. Man kan prøve at grave mere i Wikidata, men oplysningerne er ikke altid givet på en konsistent måde. Man kan lave positivlister og negativlister. Man kan give direktiver med skabelonparametre. Det gælder om at finde en kombination af disse ting som giver et godt resultat på en nem måde.
Jeg har nu arbejdet på præsentationen af data ved formattere output fra skabelonen som en child-infoboks der kan smides direkte ind i en eksisterende infoboks for personen. Ser den godt ud og hvad kan præsenteres bedre? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 15. jan 2020, 16:04 (CET)
Det ser godt ud. Jeg tror ikke der er nogen vej uden om manuelt i skabelonen (eller artiklen) at angive, hvilke embeder man vil ha' med. Fx er Hilary Clintons korte forløb som forskningsassistent og volontør (intern på nudansk, åbenbart) ubetydelig i sammenligning med hendes senere meritter.
De praktiske eksempler giver anledning til yderligere et par forslag:
  1. Når hele forløbet angiver samme værdi (fx Bertel Haarder - parti - Venstre) kunne dette "boble op" foran listen. Dette vil nok også være ok, hvor der for nogle af elementerne ikke har nogen tilknyttet værdi, men ikke hvor der er en anden værdi eller eksplicit angivet ingen værdi.
  2. Politikere er ofte valgt i flere perioder i forlængelse af hinanden. Det kunne måske slås sammen - måske med en folde-ud mulighed, hvor fx valgkredsen varierer.
Lad ikke mine forslag komme i vejen for at sætte i drift. Det er fint som det er nu, især hvis det som udgangspunkt er "kollapset" i info-bokse. -- Poul G disk. 16. jan 2020, 10:17 (CET)
Tak igen. Jeg vil arbejde videre på det. Lige en kort foreløbig bemærkning. Ordet intern er ikke vist fordi det er nudansk, men fordi det brugte Wikidata-element, volontør (Q4439148), ikke har nogen dansk etiket, ligesom også flere af de andre viste embeder. (Men det vil ikke undre mig, hvis nogen vil oversætte det til "intern" på dansk på et tidpunkt selvom jeg nok også ville bruge voluntør). --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 16. jan 2020, 11:05 (CET)
Hurtig tanke off-topic: "intern" er vel ret beset ikke en voluntør (som vel ret beset hedder frivillig på nudansk?), men en praktikant? Tøndemageren 16. jan 2020, 11:10 (CET)
Det kan være - volontør (som både stavekontrollen og ordbogen vil ha' det) dækker både frivilligt erhverv mhp at få erfaring og frivillig indsats i hjælpearbejde. volontør (Q4439148) havde ikke nogle sider på for mig forståelige sprog, så jeg vil ikke erklære mig med bestemthed. Ret for min skyld gerne i wd. -- Poul G disk. 16. jan 2020, 11:38 (CET)
Jeg har kigget på Bertel Haarder på den nuværende brug. Som folketingsmedlem er det samlet i 2 periode som medlem. Valgperioder er undertrykt - det kan vi også tillade og bruger valgperiode kun til at udskrive start- og evt slutdato. Valgkreds er skrevet sammen. Det eneste, som mangler, er hvad for et parti, er valg for og/eller repræsentere. Det kunne står som en selvstædig indgang før eller efter valgkreds. --Steen Th (diskussion) 23. jan 2020, 17:12 (CET)
Jeg har lidt afventet at der kom flere reaktioner og arbejdet med andre ting i mellemtiden da interesseren for dette projekt syntes begrænset. Men jeg vil arbejde på at slå sammenhængende perioder sammen som også Poul G har foreslået. Punktet "Parlaments­periode" kan helt udgå. Steen Th, du har gjort et kæmpearbejde med at lægge alle folketingsmedlemmer ind på Wikidata fra for langt tilbage (siden grundloven af 1953?). Har du planer om også at ligge alle danske ministre ind på et tidspunkt (data på stm.dk)? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. jan 2020, 19:12 (CET)
Jeg har kun registret folketingsmedlemmer tilbage til 1990 - Der er en oversigt på d:Wikidata:WikiProject every politician/Denmark/Folketing/Terms. Og jeg har også nogle lister på Wikipedia:WikiProjekt Folketinget/valgt --Steen Th (diskussion) 24. jan 2020, 00:05 (CET)

Hvis vi kigger ud over de valgtes kreds, kunne det måske være nyttigt også at bruge dette til ledere. Kunne man fx for embede (P39) med værdier som departementschef (Q10469228), Ledelse (Q2920921) (som nok kunne omkodes til Chef) og direktør (Q1162163) også vise værdien af kvalifikatoren for (P642). Så kunne vi få udsagn som fx Departementschef for Miljøministeriet, Direktør for Carlsbergfondet og Chef for Livgarden med. (De to sidste skal nok kun med, hvis der findes et for.) -- Poul G disk. 17. feb 2020, 10:11 (CET)