Wikipedia:Landsbybrønden/Er Wikipedia for svær?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er Wikipedia for svær?[rediger kildetekst]

Vil man skrive artikler, skal man først sætte sig ind i en masse regler (og hvis man er omhyggelig og vil læse det hele, så går der flere uger med det). Så skal man forstå underlige koder for hyperlinks, kategorier, skabeloner, tabeller og billeder osv. osv. Måske opgiver en hel del, inden de når så langt? Det kan konstateres, at

  • de fleste aktive skribenter vist mindst er superbrugere inden for disciplinen edb, og
  • der oprettes en hel del nye brugere, som der aldrig kommer redigeringer fra.

Hvis vi kunne "redde" bare nogen stykker, ville det vel være en fordel. Jeg kunne umiddelbart forestille mig to tiltag i den retning:

  1. at vi etablerede en "mentor-ordning", hvor vi i velkomsten tilbød den nye personlig assistance fra en erfaren bruger (via mail, msn, IRC el. lign.)
  2. at vi åbnede en mulighed for, at folk kunne skrive et indlæg off-line i deres egen tekstbehandler og maile det til en af os, som så tog sig af wikificeringen. Sådan en ordning har Commons f.eks. vedrørende billeder. Det er sikkert lettest, hvis der er tale om en ny artikel, men artikelændringer kan da sikkert også behandles. Hvis modtageren ikke har ekspertise til at behandle mailens indhold, kan det jo placeres på en passende diskussionsside eller på brønden med opfordring til at gøre noget ved det.

Er det et problem, som jeg antyder, kan idéerne bruges, og er der andre idéer?. --Sir48 (Thyge) 8. sep 2005 kl. 17:06 (CEST)

Det er muligvis et problem. En mulig løsning kunne være at barbere velkomst-skabelonen ned til ca. halvdelen og så henlede opmærksomheden på forsiden for skribenter. Upload af billeder og smart formatering er måske ikke essentielt for at deltage. Hvad synes andre? Rune Magnussen 8. sep 2005 kl. 17:20 (CEST)

Det finder jeg en yderligere god idé til kataloget. --Sir48 (Thyge) 8. sep 2005 kl. 17:41 (CEST)

Hvad med at bare linke til Hjælp:Kom hurtigt i gang. Den er kort og overskuelig, og behandler de evner man skal bruge i 99% af alle tilfældene. Desuden linker den videre til mange af de andre artikler. Når man ser man skal læse 11 dybdegående sider, så vil man hurtigt ikke finde projektet interessant nok.
I øvrigt tror jeg det vil være en god ide med en alternativ landsbybrønd, der i modsætning til denne, ikke bruger speciel arkivering. Denne skulle så være reserveret til nybegynderspørgsmål. Jeg har set nogle nye brugere kæmpe en brav kamp for at forstå vores landsbybrønd, bare så de kunne spørge et teknisk spørgsmål. Jeg foreslår navnet Indflytterkvarteret. --Maitch 8. sep 2005 kl. 17:57 (CEST)
Wikipedia er let nok. Tryk på rediger fanebladet, og ret de fejl du ser i teksten. Alternativt, skriv et navn i søgefeltet, følg linket med "opret side", og skriv noget ny tekst. Teksten kan man skrive som var det notepad. I begge tilfælde vil der normalt komme en anden og rette de dumheder man gjorde, og indsætte markup. Når man har gjort det et par gange, kan man begynde at eksperimentere med markup indsat fra toolbar'en.
Så længe tonen overfor nye brugere er i orden, er det fint. Den største forhindring er nok at folk er bange for at dumme sig.
Jeg er enig i at velkomstskabeloner bør ændres så den kun peger på Hjælp:Kom hurtigt i gang.--Per Abrahamsen 8. sep 2005 kl. 18:32 (CEST)
Jeg startede med 20 min læsning og derefter første udkast på "learning-by-doing"-princippet. Herefter søger jeg info om de ting jeg ikke kan finde ud af. Jeg synes folk (det er jer) har været flinke til at rette mine dummefejl uden brok, og indtil videre har jeg ikke haft problemer med denne metode. Jeg startede som totalt analfabet hvad koder angår. Jeg mener ikke systemet generelt er for svært, men er med på at nye brugere skal mødes med en "easy-to-go"-opstart og ikke en professorudredning. G®iffen 9. sep 2005 kl. 21:22 (CEST)

Da vi ikke kan spørge dem, som ikke er her, kan vi kun holde os til vores fornemmelse af, hvad grunden er. Ellers bliver det á la den darwinistiske cirkelslutning: "De bedst egnede overlever". "Hvordan defineres de bedst egnede?" "Jo, det er dem, som har overlevet."

Du er heldigvis én af de modige, G®iffen, for du og Per Abrahamsen har jo også ret i, at det ikke er så svært. Jeg tror bare, at nogen kan komme ud for f.eks. at åbne en redigering og møde en mega-tabel, som får dem til at løbe skrigende væk. Og selv om de ikke gør, kan de overse, at de rent faktisk ikke kan gøre nogen skade på wikipedia ved at prøve.

Der ser ud til at være lydhørhed over for at ændre "velkomsten", så det bør der tages fat på. De øvrige idéer glemmer vi så bare. --Sir48 (Thyge) 9. sep 2005 kl. 21:47 (CEST)

Måske virker forsiden også skræmmende? Der er pakket utroligt mange informationer på den ene side.--Per Abrahamsen 9. sep 2005 kl. 22:48 (CEST)
Jeg er enig med Per. Forsiden kunne gøres mere overskuelig. En del af googles succes kom af, at de skar helt ind til benet af hvad der kunne være af indhold på en forside til en søgemaskine. Jeg vil mene, at vi skulle fjerne Månedens tema og Månedens samarbejde fra forsiden. Ideen er, at forsiden skal være forbeholdt for læsere og ikke skribenter. Derfor skulle disse helst findes på forsiden for skribenter. --Maitch 9. sep 2005 kl. 23:11 (CEST)
Listen med "natur/menneske/kultur..." burde måske stå øverst. Listen i h. side med Skandinavisk samarbejde, Statistik og Serverstatus, Ordbog og Wikibøger, Brugere og Administratorer virker teknisk, dog kan "ordbøger" måske få et link i den anden emneliste.
Under emnelisten kommer så 4 linier velkomst, og der efter artikel-eksemplerne (dagens A, aktuelle o.s.v.)
I bunden kommer så (måske) indsatstema og månedens samarbejde, umiddelbart over "wiki på andre sprog". Jeg er dog ikke sikker på at vi behøver disse to skribent-rubrikker. Hvis folk seriøst vil skrive i Wiki, finder de nok forsiden for skribenter før eller siden.
Måske kan Aktuelle begivenheder fjernes eller erstattes af noget andet, da linket til samme artikel ligger i navigationsmenuen.
G®iffen 10. sep 2005 kl. 08:45 (CEST)
Jeg er skeptisk overfor opdelingen i læsere og skribenter - som skribent har man brug for nogle flere værktøjer end som læser, men det er ikke et naturligt skel. --Palnatoke 10. sep 2005 kl. 10:05 (CEST)
Det kan vel godt være et flydende skel, men - fra min side - er det mere for at gøre det simpelt for nybegyndere, så de ikke tænker "hold da k*ft, det finder jeg aldrig rundt i", men derimod "Orv hvor smart, nemt og overskueligt, det vil jeg også".
G®iffen 10. sep 2005 kl. 10:46 (CEST)
Jeg synes også månedens tema/samarbejde fylder for meget på forsiden. Rune Magnussen 10. sep 2005 kl. 11:42 (CEST)
Som forsiden ser ud nu, fylder de aktuelle begivenheder for meget, synes jeg. --Twid 10. sep 2005 kl. 11:57 (CEST)
Jeg synes ikke de skal helt væk, men de kan godt fylde lidt mindre. Måske kan "begivenheder" så få lidt mere plads? Rune Magnussen 10. sep 2005 kl. 12:03 (CEST)

Alternativ velkomst[rediger kildetekst]

Jeg har lavet et forslag til alternative velkomsttekster til nye brugere på Bruger:Rune/arbejdsside - så længe det varer. Kan det bruges som afløsning af de nuværende velkomstskabeloner? Rune Magnussen 10. sep 2005 kl. 10:31 (CEST)

Det ser fornuftigt ud G®iffen 10. sep 2005 kl. 10:39 (CEST)
Tilføjelse: Kan man få skrevet ind at man ikke behøver koder og spc-tegn i teksten - det er bare at skrive som på maskine, så skal andre nok sætte koder om "smarte" ord før eller siden G®iffen 10. sep 2005 kl. 10:44 (CEST)
Så bør man nok skrive, at det kun gælder helt i begyndelsen – ellers får resten af os nok at se til! --Twid 10. sep 2005 kl. 10:53 (CEST)
Måske noget med "Hvis du ikke er inde i koder, klammer og tegn, så skriv blot som på en skrivemaskine og hold så øje med hvad andre gør ved din tekst de kommende dage. Så lærer du hurtigt hvordan det hele virker :-)"
Ja, det lyder ikke helt dumt! --Twid 10. sep 2005 kl. 11:22 (CEST)
"Som på en skrivemaskine"? Det må vist være den velkomst, der retter sig mod vore ældre nybegyndere... --Palnatoke 10. sep 2005 kl. 11:52 (CEST)
Jeg havde da maskinskrivning i skolen, og jeg er kun 29 år... *G®iffen føler sig meget gammel...* - men så "...som i tekstbehandling..." ?
Jeg rettede det til "uden koder". Der er masser af formatering i tekstbehandling. Rune Magnussen 10. sep 2005 kl. 15:16 (CEST)
Så tror jeg ikke jeg kan finde mere at klage over ;o) G®iffen 10. sep 2005 kl. 15:25 (CEST)