Wikipedia:Landsbybrønden/Hvem styrer at wikipedias redigeringer er korrekte?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hvem styrer at wikipedias redigeringer er korrekte?[redigér wikikode]

Der er et spørgsmål som har gået mig på længe. Måske nogle af administratorene kan svarer, ellers bare nogle almindelige brugere. Hvem styrer og holder øje med at alt det der bliver skrevet på Wikipedia er korrekt? Hvis for eksempel at moster Jytte fra Nordjylland skriver at Mette Frederiksen har været danmarks statsminister, hvem tjekker så at hun har skrevet en forkert information? Nu var dette en lidt større ting at skrive, og det ville nok blive opdaget hurtigt. Men hvad så hvis der er en som skriver noget forkert information på en side om en Gulerod, som er en ting som folk ikke så tit søger på. Hvem sikrer så at der ikke blive skrevet en masse "fake" ting om gulerødder? F.eks. Håber at nogle af jer kan svare.. Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 00:13 (CEST)

Hej Oliver. Det korte svar er: Det gør vi alle. Alle skribenter er også redaktører. Naturligvis holder nogle mere øje med redigeringerne, der finder sted på Wikipedia end andre gør. F.eks. holder patruljanterne løbende øje med de seneste ændringer og retter dem om nødvendigt. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 2. apr 2018, 00:19 (CEST)
@Oliv9751: Se for eksempel denne link hvor alle redigeringer der er fortaget som ikke er patruljeretendnu kan ses. Jeg løber så listen igennem på de artikler hvor jeg mener at jeg kan bedømme om der er tale om hærværk eller nyttige ændringer. Hvis jeg tvivler, lader jeg den stå til den næste der kommer forbi, ellers markerer jeg dem.
Der er flere patruljanter som mig der til daglig beskæftiger sig med dette arbejde. Så det er sjældent at sådanne redigeringer - som du taler om - vil slippe forbi. Det sker, men ikke ofte. Hvis man ser noget, kan man altid skrive det på artiklens diskussionsside, eller selv rette det, hvis du mener at det er forkert (husk at den der tilføjer noget, skal kunne dokumentere påstande fra uafhængige kilder)  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 2. apr 2018, 00:40 (CEST)
Tak for svar begge to:)). Nu forstår jeg det bedere.Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 01:55 (CEST)
Endnu et eksempel: en person havde indføjet en misvisende oplysning om en dansk by. Jeg så det og indså straks, at oplysningen var tvivlsom og fjernede den. Vedkommende satte oplysningen ind igen, denne gang med kildehenvisning. Det førte til en debat på diskussionssiden, hvor bidragyderen lovede at kontakte kilden (en hjemmeside) for orginal dokumentation. Det viste sig, at oplysningen var en fejl. Vi er faktisk meget grundige med at kontrollere oplysninger. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 2. apr 2018, 07:25 (CEST)
Det sker naturligvis også at folk indsætter noget, som andre ikke lige tror på, og så finder de en kilde frem, og det viser sig at de havde ret. Uanset hvad, så kan en åben wiki kun fungere, hvis der er tilpas mange øjne til at fange fejlene, og det er et område, hvor vi aldrig kan komme på niveau med engelsk og tysk Wikipedia. Derfor er det også nødvendigt at vi er nogenlunde venlige over for nye bidragydere, også når vi påpeger fejl. --Palnatoke (diskussion) 2. apr 2018, 08:00 (CEST)
Selv om der allerede er givet rigtigt gode svar herover, vil jeg alligevel lige supplere: Rent officielt er proceduren beskrevet via mange af vore politikker og normer; denne side kunne være et sted at starte med at finde oplysninger af den slags, du efterlyser, så den kan godt være en gennemlæsning værd. Jeg håber, det hjælper. Hygge, --Medic (Lindblad) (diskussion) 2. apr 2018, 18:14 (CEST)