Wikipedia:Landsbybrønden/Infoboks biografiske parametre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Infoboks biografiske parametre[rediger kildetekst]

Vi bør efterstræbe et standard sæt for infoboksens parametre. Der er i øjeblikket rigtig mange infobokse der har parametre der betyder det sammen, men hedder anderledes, som er forvirrende, besværlig og gøre det svært at eventuelt sammenflette eller bytte skabelon i artikler.

Hvis jeg vil flytte en person fra "Infoboks person" til "Infoboks forfatter", skal alle parametre gennemgås for det kan være at ikke alle parametre er lige. For eksempel findes der:

  • fødselsnavn, fulde navn, fulde_navn, fnavn, fødselsnavn, fuldnavn, etc.
  • fødselsdato, fødselsdag, født, fdato, etc.
  • fødselssted, fødselsted, fødsels_sted, fødested, fsted, etc.

Og så er der ufattelig mange, og har jeg slet ikke nævnt de engelsksprogede parametre endnu der også findes. Fordi vi gerne vil indføre at man kan vælge til og fra (hvad der hentes fra Wikidata) er vi nu nødt til at vælge hvilke parameter der skal bruges. Der kan kun bruges 1 parameter ad gangen.

Jeg vil gerne foreslå følgende:

  • Fremover skal kun de parametre bruges, der også bruges på Wikidata. Hermed får vi parametre i alle infobokse der er valgt på de labeler på Wikidata.
  • Hvis der er uenighed om et parameter, skal den parameter først diskuteres her i brønden eller på Hjælp:Teknisk_forum.
  • Hvis der er enighed om de parametre skal en bot rette dem i alle artikler og infobokse, så de er i overensstemmelse med de labeler på Wikidata.

Dette vil gøre det nemmer at rette infobokse, bytte infobokse på artikler, og gøres at der ikke opstår fejl pga at der er mange parametre i en infoboks som fx {{wikidata-emne | P19 | ikon=ja | {{{fsted|{{{fødselssted|{{{fødsels_sted|{{{fødested|}}}}}}}}}}}} }}

Det eneste ulempe er at man ved at oversætte artikler (fra fx ENWP) man ikke kan bruge de parametre der står i dem. Man er nødt til at bruge de danske parametre fra skabelonen på Infoboks eksempel/doc. Fordelen er at alle data fra infoboksen checkes ordentlig efter, eller at man vælger at tage dataen direkte fra Wikidata.

Til slut
Jo mindre parametre man har, jo nemmere er det at huske hvilke parametre der er i brug, og jo mindre fejl der kan opstå.

Alle parametre der foreslås findes i Wikidataboksen til højre. I første omgang omhandler disse kun biografiske parametre. Parametre fra andre infobokse tages på et sener tidspunkt.  •   Rodejong   💬 ✉️ 28. mar 2017, 01:18 (CEST)

Mange af disse felter vil i de fleste tilfælde være irrelevante eller uønskede. Der skal anvendes et bedre dansk på feltnavnene. Visse af felterne lægger op til fristil. Visse af felterne bør have krav om kildeangivelse. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 07:45 (CEST)

Jeg prøver nedenfor at nævne felter, man bør være påpasselig med. Disse felter kunne passende være skjulte som default. Derudover bør vi have en dokumentation af hvordan felterne skal udfyldes og bruges. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Felterne far, mor, barn, søskende, bopæl[rediger kildetekst]

Bør kun medtages, hvor der er encyklopædisk relevans, fx at de(n) pågældende person(er) selv har en artikel på da-wiki. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Afsnittet "familie" kunne eventuelt være sammenklappeligt, og standard være sammenklappet. Jeg er uenig i at familiemedlemmer skal have et artikel føre de kan blive taget med.  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Felterne kæle- eller øgenavn, dåbsdato, husholdningsformue[rediger kildetekst]

Bør kun medtages, hvor der er encyklopædisk relevans, og kun med kilde. Hvad hedder husholdningsformue på dansk? --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Felterne statsborger i, modersmål[rediger kildetekst]

Kun hvor det er relevant. Det giver ingen mening at anføre for Lars Løkke eller Angela Märkel. Infobokse skal udvælge relevant information for at give et koncist overblik. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Statsborger er altid relevant. Vi starter næsten hver eneste indledende sætning som "er en dansk ....", og hører derfor til i infoboksen.  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Felterne Twitter-konto, Facebook-ID, højde, vægt[rediger kildetekst]

Kun hvor det er relevant. Det giver ingen mening at oplyse en skuespillers private Twitter-konto eller Facebook-ID, hvad med telefonnummeret? Og højde og vægt - hvor er det relevant? I en kontaktannonce? --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Højde og vægt kan være relevant når man skriver om sportsfolk. --Trade (diskussion) 8. apr 2017, 17:04 (CEST)
Ikke alle sportsgrener har et eget infoboks. En bryder får derfor {Infoboks Wikidata person} hvor højde og vægt kan anføres. De kan slås fra i skabelonen på artiklen: "|ingen_wikidata=højde, vægt".
Sociale media er altid relevant i den nuværende samfund. Vi er for længst kommet ind på de digitale medier som siger noget om personen. •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Felterne medlem af politisk parti, bevægelse, religion, medlem af[rediger kildetekst]

Vi kunne fortsætte med seksuel orientering nu vi er i gang. Kun hvor det er relevant. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

{{Infoboks Wikidata person}} fx er en biografisk infoboks der samler alle artikler der ikke har et eget kategori infoboks. Derfor er der flere parametre end nødvendigt for et bestemt artikel. Du kan altid slå de enkelte parametre fra.  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Signatur[rediger kildetekst]

Engelsk signature oversættes normalt til underskrift. Hvad er den encyklopædiske relevans? --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

En række fristilsfelter[rediger kildetekst]

  • påvirket af, hovedværk, genre, arbejdsfelt, interesseret i, inspireret af

Vi skal ikke have fristile, fortolkninger, spekulationer, refleksioner osv. på da-wiki. Kun med kilde. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Felterne dødsårsag, dødsmåde[rediger kildetekst]

Bør slås sammen til "dødsårsag", jf. disk. andetsteds. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Nej det skal de da ikke. "Dødsmåde": Dette felt angiver bestemte kategorier. "ulykke, selvmord, naturlig årsag", etc. "Dødsårsag": forklarer dødsmåden: "flystyrt, hængning, hjærtestop"  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Feltet studerende[rediger kildetekst]

Et ja/nej-felt? --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Nej, dem der har fået undervisning af emnet.  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Felterne tidspunkt, virksom, mæcen, medicinsk tilstand[rediger kildetekst]

Hvad bruges de til? --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

Klik på linket tidspunkt (P585) (se brug) i skabelonen til højre. så ser du præcist hvor den bruges til. Hvert link går direkte til selve property.  •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)

Liste-felter[rediger kildetekst]

  • filmografi, beskrevet i, deltog i, nomineret til, hædret for, talt sprog, optræder som / i

Lister egner sig ikke til infobokse, men til omtale/lister i brødteksten. --Madglad (diskussion) 28. mar 2017, 10:33 (CEST)

"Beskrevet i" er en af de vigtigste felter. Den angiver fx, i hvilke encyklopædi emnet er beskrevet i. fx KID/Weilbach/Den Store Danske/DBL/EB/Nordisk Familiebok, etc.
deltog i bruges fx, "olympiske leje 2000", "New York Marathon", "X-Factor 2017", "MGP 2016", etc.
de øvrige giver et kort overblik, mens i selve artiklen de bliver omskrevet. •   Rodejong   💬 ✉️ 8. apr 2017, 20:58 (CEST)