Wikipedia:Landsbybrønden/Kategorisering af (sports)folk fra DDR

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kategorisering af (sports)folk fra DDR[redigér wikikode]

Jeg har et stykke tid arbejdet med kategorisering af OL-deltagere fra forskellige lande, og jeg har opdaget, at vi ikke har selvstændige kategorier for sportsfolk/OL-deltagere fra DDR. Mange DDR-sportsfolk ser ud til at være kategoriseret mere bredt som tyske sportsfolk, og det er jo også korrekt, men under den kolde krig var der jo indædt konkurrence mellem øst- og vesttyske sportsfolk, så derfor mener jeg, at det vil være mest rimeligt at skelne her. Så følger vi også mange andre landes struktur, se fx en:Category:East German sportspeople.

Spørgsmålet er, om der er besluttet noget om dette emne på et tidligere tidspunkt, som taler imod mit ønske?

Hvis vi skal have selvstændige DDR-kategorier (og jeg mener, at vi skal bruge DDR frem for Østtyskland), skal vi også overveje, om vi skal have selvstændige Vesttyskland-kategorier, se en:Category:West German sportspeople? Dette har noget færre sprogversioner valgt; hvis ikke, dækker Tyskland-kategorier vel over Vesttyskland i perioden med opdeling.

Input modtages gerne. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 28. maj 2021, 12:34 (CEST)

Jeg må tilføje, at jeg har lavet en enkelt kategorirække, men den kan hurtigt fjernes igen: Kategori:Sportsfolk fra DDR, Kategori:Olympiske deltagere for DDR, Kategori:Deltagere for DDR ved sommer-OL 1976 --Arne (Amjaabc) (diskussion) 28. maj 2021, 12:40 (CEST)
Godt initiativ. Ingen tvivl hos mig om, at vi skal have DDR-kategorier, herunder også "Sportsfolk fra DDR".
Man kan diskutere om der skal være særlige kategorier "XX fra Vesttyskland" eller om vi bare skal lade dem indgå i Tysklandskategorien. Teknisk set var Vesttyskland Forbundsrepublikken, og der er således i princippet ikke forskel på den statsretlige status før og efter 1990; Forbundsrepublikken blev bare lidt større med den formelle optagelse af landene i det tidligere DDR. Jeg synes dog, at det giver særdeles god mening med en oprettelse af kategorier med Vesttyskland, da Tyskaland under den kolde krig var et noget andet samfund end nutidens Tyskland. --Pugilist (diskussion) 28. maj 2021, 13:20 (CEST)
Ja, det er sgu svært at svare på. Men et godt udgangspunkt er måske at se på hvad de færreste ved, at der var tre tyske stater, DDR, Vestberlin og Forbundsrepublikken. De to sidstnævnte var reelt forenet og kaldtes samlet Vesttyskland. Men så står vi med DDR, Vestberlin og Forbundsrepublikken Tyskland (1949-1990) - og i visse sammenhænge Vesttyskland (1949-1990). Og ikke mindst Forbundsrepublikken Tyskland (1990-). Det ligner noget rod, men var det. Og det er mest historisk korrekt. --Madglad (diskussion) 28. maj 2021, 21:35 (CEST)
Jeg synes man generelt skal bruge kategorier som disse
  • ... fra Tyskland for personer der hovedsageligt var aktive eller var mest kendt før 1949
  • ... fra DDR for personer fra DDR der hovedsageligt var aktive eller var mest kendt 1949-1990
  • ... fra Forbundsrepublikken Tyskland for personer fra Vesttyskland eller det forenede Tyskland der hovedsageligt var aktive eller var mest kendt fra 1949
Det er ikke 100% korrekt, men i det hele taget har Tyskland jo varieret en del i område. Hvad med folk fra den del af preussen der ikke var en del af Tyskland? Men det er rimelig operativt. --Honymand (diskussion) 28. maj 2021, 22:17 (CEST)
Tak for input. Jeg er pragmatiker, så mht. Vestberlin-problematikken kan jeg ikke se, at der er behov for en ekstra kategori til personer herfra, slet ikke i sportssammenhæng (med mindre nogen kan gøre opmærksom på et eksempel på en sportsudøver, der har repræsenteret Vestberlin frem for Vesttyskland). Jeg kan ikke umiddelbart blive klog på, om vi skal have specifikke kategorier for Vesttyskland eller bare gå ud fra, at personer fra Vesttyskland fra perioden med opdeling bare placeres under kategorier fra Tyskland (som det er nu). Jeg er mest tilbøjelig til at holde fast i den sidstnævnte strategi; kategorierne kan evt. forsynes med forklarende tekster om perioden 1949-90. Jeg vil tillade mig at gå videre i den linje, jeg nævnte i mit andet indspark herover, mht. DDR-personer og -kategorier. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 31. maj 2021, 09:58 (CEST)