Wikipedia:Landsbybrønden/Med henblik på unge vandaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Med henblik på unge vandaler[rediger kildetekst]

Ja... Det her indlæg blev lidt længere end forventet. Nå ja... Som mange nok ved er mange hærværksudøvere mod Wikipedia relativt unge, blandt andet teenagere som mig selv. Jeg er selv 14 år, så jeg ved hvad jeg taler om, og kan nemt genkende en ung vandal i måden de udøver hærværket på, men det kan i andre sikkert også af erfaring. En stor del er folkeskoleelever, som mig selv. Jeg har lagt mærke til, at andre børn på min alder, der får en afleveringsopgave eller stil for om et bestemt emne, tænker de ofte: "Hey, man kan jo finde alt på Wikipedia, men hvis jeg går ind og fjerner alt på siden om det emne, skal jeg ikke lave noget, fordi der så ikke står noget, og så kan jeg ikke finde information! Og så slipper jeg for min opgave! Yes! Og læren kan selv se, at der ikke er noget!" (De får sig da en lang næse da de så finder siden, og ser at alt er tilbage igen efter ét minut.)

Ja, jeg ved godt at ikke alle tænker sådan, men jeg har oplevet det flere gange på min egen skole, og jeg er ret sikker på, at det også kan forgå andre steder en lige på min skole, men, det er der selvfølgelig ingen der ved. Ofte kan de unge vandaler også skrive nonsens og ævl som: "Min pik er stor og fed", "Anders er homo og gay", "Justin Bieber er mega lækker!!! I love him!! <3 :D :D :D". Det er blot få af utallige eksempler, der ikke er ude på at bidrage fornuftigt til Wikipedia-projektet. Det har i vel allesammen efterhånden set?

De unge vandaler kan kendetegnes med mange smilyer som :D, hjerter som <3, og beskidt sprog (jeg giver ikke eksempler på beskidt sprog af gode grunde), samt nonsens, vrøvl, tilfældige intastninger af tegn: "nkdæoiaasdji4rttttttttkfgææekgæg". Det værste er jo selvfølgelig de jævnlige chikanerene bidrag om f.eks. personlige oplysninger og andet.

Nå, men tilbage til pointen: når man som fornuftig bruger så har tilbagerullet eller fjernet en "ung vandals" useriøse bidrag, kan det så virkelig betale sig at bruge tid på ham/hende, ved at indsætte test-skabeloner, da det alligevel for det meste ikke nytter noget i det lange løb, udeover at de mister interessen for at skrive hvad der passer dem, da det bliver slettet lige bagefter?

Unge teenagere der vandaliserer sider med vilje er efter min mening ikke værd at bruge tid på. For det første er det de færreste "ordentlige teenagere" der interesserer sig for Wikipedia, "Det er kun nørder og s'ån", og derfor kan det ikke betale sig med testskabeloner, da de somregelt alligevel ikke gider at høre, lugte, smage, føle eller læse det.

Husk på, at jeg er 14, så jeg ved hvad jeg taler om; jeg siger ikke, at alle teenagere er sådan, men vandalerne er ihvertfald ikke interreseret i livet bag Wikipedia, som jeg er, og alt det andet der kan ske her. Jeg har også oplevet at der er mange, der ikke aner at at man kan oprette sig som bruger, og at der overhovedet er nogle seriøse og fornuftige mennesker der sidder bag deres skærme i diverse hjem, spredt rundt omkring i Danmark. Nu snakkede jeg vist for meget igen, så kort og godt:

Er de unge vandaler virkelig det værd at spilde tid på? Det har jeg nemlig grundet over i noget tid nu, og jeg kunne godt tænke mig at høre hvad i mener... --Greasysweet 21. dec 2011, 23:25 (CET) -

Jeg har forresten lige opdaget et genialt eksempel på klassisk, teenager vandalisme: [1]. Når jeg ser på dette, tænker jeg at det ikke er værd at bruge tid på. I kan vel se hvad jeg mener. --Greasysweet 22. dec 2011, 00:19 (CET) -
Jeg forstår årsgen til dit spørgsmål, og du har ret i at det i sig selv er spild, men den procedure der gør behandlingen af åbenlyse vandaler langsom er samtidig proceduren der sikrer kontrolleret og ordenlig behandling af alle de der er mindre åbenlyse... en rimelig base af historik er nødvendig, ikke mindst når man et år eller tre senere skal vurdere samme bruger igen... at slække på retssikkerheden i wikipedias anarki, vil åbne for potentielt magtmisbrug. Samtidig ER der reelt lidt line at løbe på... for grovere førstegangsforteelser lader det til at være generelt accepteret at man kan give f.eks. test og test2 samtidig, eller hoppe direkte til test2, men det er et skråplan... de unge vandaler er ikke værd at spilde tid på, men proceduren er værd at beholde. --SorenOlin [ talk to me ] 22. dec 2011, 01:42 (CET)
Jeg synes det er rigtigt fint spottet, og tak til Greasysweet for at sætte ord til problematikken. Min egen tanke er at vandaler selvfølgelig skal gøres opmærksom på at vandalisme er uønsket, og til dét brug er skabelonerne udmærkede; ikke desto mindre hænder det at jeg lader en vandal "slippe" uden skabelon, hvis de kun har dén ene redigering bag sig (flergangsvandaler får selvfølgelig den relevante skabelon eller blokering). Tanken bag dét har egentlig grundlag i en:Wikipedia:Do not insult the vandals. Primært søger jeg at skelne mellem egentlige vandaler, og de som bare redigerer skidt uden at vide bedre. Hvis jeg kan se bevidst hærværk (i stil med "tissemand", "månen er lavet af blå ost" eller "Poul er dum") ruller jeg tit tilbage og giver en advarselsskabelon, som pr. forskrift. Hvis jeg er i tvivl vælger jeg som oftest "fjern redigering", da det giver mulighed for at beskrive hvorfor redigeringen fjernes - herved opdrages vandaler mens de uvidende oplæres. Men væsentligst er min tanke at undgå at "fodre trollene"; jeg har en fornemmelse af at størstedelen af "teenageredigeringerne" handler om at fremprovokere en reaktion, jf. ovenstående essay. Derfor mener jeg at den mindst belønnende adfærd er ganske enkelt at tilbagerulle vandalismen og derefter fuldstændigt ignorere hændelsen. Og jeg mener at kunne erfare, at denne tilgang har en rimelig effekt - uden at jeg har konkrete beviser at bakke påstanden op med. Hvis vandalen opdager at hans "tissemand" helt stille forsvinder og ingen ellers interesserer sig for den får han ikke den reaktion han leder efter, og så forsvinder han også lige så stille. Problemet er som oftest løst uden sværdslag. Og dette er den tilgang jeg vil anbefale - "fjern og ignorér", eller i gentagne tilfælde, "fjern, giv skabelon og ignorér". Uanset om det er teenagere eller pensionister, der står bag redigeringerne. --Medic (Lindblad) 22. dec 2011, 06:30 (CET)
Det er vigtigt, trods evt. manglende virkning på vandalen, fortsat at bruge tid på at sætte de forskellige testvelkomster på vandalernes brugersider, så vi hurtigt kan se om det er gengangere, eller tilfældigt forbipasserende - Nico 22. dec 2011, 07:57 (CET)
Jeg tror vi er mange med samme indgangsvinkel som Medic - jeg checker altid en vandals historik og lader tit den første skævert gå ukommenteret. Ved gentagelser får de test-smøren trin 1-2-3. De fleste er ikke værd at spilde tiden på, i hvertfald ikke pædagogisk mod en adfærdsændring. Det væsentlige her er at få sat 3-trinsraketten i gang, så man senere kan vurdere om der er kommet mere skidt end kanel og påbegynde blokeringerne. Det er svært med IP-adresser, der giver både gode bidrag og vandalisme, men dem er der heldigvis langt imellem. Det er bare vigtigt for mig at det ikke går ud over venligtsindede.
Og så troede jeg i øvrigt at sidetømningerne skete efter at vandalen havde gemt teksten til sig selv - bare for at resten af klassen ikke får guldkornene ;-) Mvh --Jørgen 22. dec 2011, 17:51 (CET)
Både Mr. Lindblad og Jørgen har egentlig fat i en god pointe. Jeg tror, at efter en tilbagerulning af en vandals redigering, og som du siger, Jørgen, den første "skævert" kan man i princippet bare lade være; jeg oplever bare ofte, at én hærværksredigering kommer sjældent alene fra samme IP eller bruger, og det er dér problemet træder ind. Man kan jo også bare følge den almindelige procedure, men det er nemlig lige præcis dette, jeg mener er spildtidsarbejde (inden for forsøget på adfærdsændring, som ofte ikke nytter noget som helst), og trætter mere end det gavner. Og så er det netop at jeg tænker: hvad kan man gøre i stedet? Spildtidsarbejde er jo ikke særligt sjovt i længden... -- Greasysweet 22. dec 2011, 18:07 (CET) -
Mine metoder er til dels dækket af flere af de tidligere kommentarer: Jeg er helt enig i, at det er spild af tid, at give deciderede vandaler advarselsskabloner, da de ikke kan være i tvivl om, at de gør noget uønsket. Sådanne vandaler er vel nærmest er en form for usofistikerede trolls. Som Medic skriver, har skabelonerne formentlig en helt anden virkning, end den vi ønsker, hvorfor jeg af samme grund ofte ikke giver en advarsel overhovedet til den gruppe. I det "gode" eksempel Greasysweet fandt frem, ville jeg enten ignorere vedkommende eller give en straks-blokering på 2 til 24 timer for chikane (alt efter tidspunktet; den skal udløbe mens patruljanterne er vågne). Bemærker jeg, at andre har haft advarselsskablonerne i brug, kan jeg dog godt finde på at fortsætte med dem.
Hvorvidt en vandal skal blokeres, baserer jeg ikke på advarselsskabelonerne, men på tidligere blokeringer og/eller graden/mængden af vandalisme (altså historikken).
Den første advarselsskabelon (evt. kombineret med "ErIkke"-skabelonen) synes jeg er velegnet til eksempelvis ikke-notable brugere, der skriver om sig selv, da ideen med Wikipedia formentlig bare er misforstået af vedkommende.
Desværre tror jeg ikke, at der er noget alternativ til vores nuværende metoder, med mindre misbrugsfilteret kan udbygges yderligere.
- Kåre Thor Olsen (Kaare) 23. dec 2011, 01:54 (CET)
Jeg er enig med Kaare i at der ikke virker til at være noget indlysende alternativ til vore nuværende metoder. At være patruljant (subsidiært administrator) er i min optik at være villig til at påtage sig et træls, beskidt og sjældent påskønnet arbejde. Jeg tror de fleste af os undervejs vil føle det som et Sisyfosarbejde; men for mig at se er det prisen der skal betales for at påtage sig det ansvar. Hvis der kommer konkrete forslag er jeg selvfølgelig meget villig til at overveje dem seriøst; indtil nu har jeg desværre ikke selv fundet anden udvej end at bide tænderne sammen og acceptere, at mod dumhed kæmper selv guderne forgæves. Jeg vil dog gerne gentage at jeg synes det er fornuftigt at Greasysweet har taget emnet op, og håber at debatten kan føre til en konstruktiv løsning, trods min skepsis. --Medic (Lindblad) 23. dec 2011, 05:27 (CET)

Jeg har nu i noget tid tænkt over diverse muligheder, men er kommet frem til at den nok bedste idé ville være at (som Kaare påpegede) udbygge misbrugsfilteret, på en eller anden måde. Spørgsmålet er bare, hvordan det kunne forbedres. Hvis det kunne lade sig gøre at "opgradere" misbrugsfilteret, skulle det gerne være noget der kunne reducere spildtidsarbejde (hvilket er den almindelige procedure, og dette er netop kerneproblemet). Måske kunne der også laves specielt egnede skabeloner til netop teenagevandaler, som ikke kan "opdrages" på - eller også er jeg måske bare helt ude at svømme rygsvømninng. Hvad mener I? --Greasysweet 27. dec 2011, 00:29 (CET) -

Jeg har ikke sat mig ind i, hvordan misbrugsfilteret virker, men forestiller mig, at man fx kan opsætte advarsler ved udvalgte ukvemsord, så man i hvert fald hurtigt kan blive opmærksom på, og evt. manuelt gendanne, sådanne bidrag (det er formentlig sjældent, at en artikel "legalt" vil indeholde sådanne ord). Der er andre idéer at hente i bl.a. enwikis opsætning af filteret, om end man som almindelig bruger ikke har adgang til at se alle filtrene. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 28. dec 2011, 00:48 (CET)

Tja... Efter lang tids spekulation og tænken, er jeg kommet frem til, at en god idé (der måske kunne nedskære angrebene på artikler) nok ville være at lave en skabelon, der dicideret er henvendt til unge vandaler, på den ene eller den anden måde. Jeg tror, at de fleste teenagere får sig et billigt grin når de ser vores nuværende test-skabeloner; ikke at der er noget galt i dem, det er bare det at de ikke virker på langt de fleste, overhovedet. Hvordan og hvorledes en skabelon, specielt henvendt til teenagere skulle være, ved jeg ikke... endnu. Hvad mener I om den idé? Kunne der på nogen måde være hold i det, eller er det bare en gang ævl? --Altaïr (tidligere Greasysweet) 6. jan 2012, 00:56 (CET) -

Hvis du har konkrete tanker til udformning og/eller indhold af en sådan skabelon vil det nok være nemmere at forholde sig til, skabe sig en mening om; opret gerne et forslag til en sådan skabelon, som så kan diskuteres. Noget helt andet er problematikken med at skelne en "ung" vandal fra en "gammel" vandal; hvordan mon vi afgør hvem der skal have hvilken skabelon? --Medic (Lindblad) 15. jan 2012, 22:54 (CET)
Enig, et udkast vil være en god idé. Jeg tror langt de fleste vandaler er teenagere. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 16. jan 2012, 21:28 (CET)
Hvis de fleste vandaler er unge vandaler, giver det så mening at differentiere test-skabelonen? Handler det så i virkeligheden ikke mere om en tilretning af den eksisterende skabelon til at tale også til teenagere? Og hvilken effekt vil en sådan tilretning have på gamle vandaler? Jeg føler mig indtil videre ikke helt overbevist om, at der er fordele i at opdele vandaler i flere kategorier, men vil gerne genoverveje sagen i forhold til et konkret forslag, meget gerne ledsaget af (et udkast til) en skabelon. --Medic (Lindblad) 17. jan 2012, 00:11 (CET)