Wikipedia:Landsbybrønden/Navngivningsnormer, Del III: Grammatisk bestemte artikler ("Den"/"Det"/"De") i artikelnavne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Navngivningsnormer, Del III: Grammatisk bestemte artikler ("Den"/"Det"/"De") i artikelnavne[redigér wikikode]

OBS! Baggrunden for dette indlæg er behandlet her. Læs venligst det indlæg før nedenstående

En af de tilbagevendende diskussioner omkring navngivning er hvordan vi bør navngive emner, der ofte omtales inklusive 'Den', 'Det', 'De' eller lignende ord. På engelsk Wikipedia frarådes brug af (de engelske ord for) den/det/de med begrundelsen: "Do not place definite or indefinite articles (the, a, and an) at the beginning of titles unless they are part of a proper name (e.g. The Old Man and the Sea) or otherwise change the meaning (e.g. The Crown). They are noise words that needlessly lengthen article titles, and interfere with sorting[1] and searching. (se også her).

  1. ^ Ja, jeg ved godt at DEFAULTSORT findes, men det virker som unødigt ekstraarbejde

Jeg er personligt enig i at brugen af '3D-ordene' (den/det/de) bør begrænses til der, hvor det enten er en del af en titel (Det femte element) eller hvor udeladelsen ville ændre eller utydeliggøre betydningen (De syv små dværge).

Som norm foreslår jeg personligt dette:

Emner, der traditionelt henvises til i bestemt ental - eksempelvis "Den spanske arvefølgekrig", "Den røde hær", "Det tysk-romerske rige" - eller bestemt flertal, såsom "De puniske krige", bør ikke have den grammatiske artikel med i deres (wiki)artikelnavn. Generelt bør den grammatiske artikel heller ikke wikilinkes ved henvisninger. Denne type sætninger bør derfor foretrækkes:

Undtagelserne herfra er når der er tale om en titel (Det femte element) eller hvor udeladelsen efterlader tvivl om hvad der er tale om (såsom med De syv små dværge)

Der bør naturligvis være omdirigeringer fra artikelnavnet inkl. 'Den/Det', så man fortsat kan finde artiklen af den vej.

Hvad tænker I om ovenstående? Og er der evt. flere undtagelser som jeg har overset? --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 12. jan 2017, 15:18 (CET)

Jeg er uenig med Metalindustrien her. Det bestemte kendeord i navne som "Den spanske arvefølgekrig", "Den røde hær", "Det tysk-romerske rige" og "De puniske krige" er en del af navnet, og artikler med overskrifter som "Spanske arvefølgekrig", "Røde hær", "Tysk-romerske rige" og "Puniske krige" ser dumt og ugrammatisk ud. Det er traditionelt ikke at medtage artiklerne ved alfabetisk sortering i registre mv., men det er ikke traditionelt at fjerne kendeordene når man skriver navnene. Jeg synes vi skal have dem med. Mvh. Kartebolle (diskussion) 12. jan 2017, 21:21 (CET)
Jeg er fuldstændig enig med Dipsacus fullonum, på mig virker det afstumpet og forkert at have en artikel under Røde hær, alle siger Den røde hær, jeg har fulgt reglen indtil nu, men synes det er på tide, at vi anvender de udtryk, der almindeligvis anvendes på dansk. På samme måde med Den spanske borgerkrig, som vi har placeret under "Spanske borgerkrig", det virker helt forkert på mig! Vi har plads nok, så lad os få "Den"/"Det"/"De" med i artikelnavne. mvh Per (PerV) (diskussion) 12. jan 2017, 22:16 (CET)
Jeg kan ikke gennemskue en.wikis begrundelser ud fra citatet ovenfor. Er mest enig med kartebolle og Per V. Metalindustriens fire eksempler er gode, fordi de afslører kendeordenes nødvendighed for identifikationen af begivenheden; dermed er de for mig en uløselig del af deres benævnelser. Ellers ville det - hvis man strammer den lidt - vel hedde:

-- Staunited (diskussion) 12. jan 2017, 23:06 (CET)

Uden i øvrigt at blande mig i den engelsksprogede Wikipedias interne forhold, vil jeg påpege at på engelsk bøjes tillægsordene ikke efter bestemthed, køn og tal som på dansk. Dvs. at ordet "red" på engelsk ikke bøjes afhængigt om man siger "Red Army" eller "The Red Army". På dansk vil "rød" derimod bøjes afhængig af om man siger "(en) rød hær" eller "den røde hær". Derfor kommer "røde hær" til at lyde ugrammatisk og forkert uden en tilhørende bestemt artikel, hvilket er en forskel fra engelsk. Mvh. Kartebolle (diskussion) 13. jan 2017, 00:04 (CET)
Jeg er også tilhænger af, at men har den/det/de med i navnet, da artikelnavnet spansk arvefølgekrig for mig er afstumpet og mystisk. Toxophilus (diskussion) 14. jan 2017, 20:43 (CET)
Jeg er sikker på @Rmir2: også har en mening om dette! mvh Per (PerV) (diskussion) 14. jan 2017, 21:44 (CET)
Jeg er enig med Toxophilus, Kartebolle og PerV. Og jeg kan helt tilslutte mig argumentet om, at det er dårligt sprog at fjerne bestemte artikler, når de er en del af navnet. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 14. jan 2017, 22:13 (CET)

Er I klar over at medtagelse af D-ord i artikelnavnet kommer til at ødelægge både kategorisering (hvor alt jo vil ligge under D), vores præfikssøgningsfunktion (bare se hvordan det er i dag) og, medmindre det implementeres konsistent, eller med omdirigeringer vil føre til en eksplosion i Henvisninger som måske er skrevet forkert - som vi i øvrigt allerede har flere tusinde af? Dvs. flere unødvendigt røde links? --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 20. jan 2017, 14:28 (CET)

Intet vil blive ødelagt. Kategorisering klares med DEFAULTSORT (eller eksplicit angivet kategorisorteingsnøgle), præfikssøgning giver også omdirigeringssider så der kan fortsat laves præfikssøgning uden d-ordene, de forkerte henvisninger fjernes også med omdirigeringer og situationen bliver næppe værre end i dag ved at lave ensensretning. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 20. jan 2017, 14:47 (CET)
Jeg har kig på indsættelse af DEFAULTSORT, hvor der mangler i titler med De/Den/Det. Omdirigeringer burde også være nemt at lave. Der er lidt frasortering af titler, som fx De Beers eller Den som dræber. Pt. er der 2384 artikler, som starter med De/Den/Det. og der er 967 artikler uden De/Den/Det, hvor der peges fra omdirigeringer med De/Den/Det. --Steen Th (diskussion) 21. jan 2017, 23:41 (CET)
Med andre ord er opgaven overskuelig og teknisk mulig at løse. Rmir2 (diskussion) 22. jan 2017, 09:06 (CET)
Igen, hvis bare der var omdirigeringer fra den alternative staveform så ville jeg egentlig være ligeglad med hvorvidt man stavede med eller uden 'Det' - men vi har hundredevis af unødvendigt røde links der med al tydelighed illustrerer at folk ikke laver omdirigering fra den alternative stavemåde. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 22. jan 2017, 09:20 (CET)
Igen, der er åbenbart et overblik. Det er et spørgsmål om at prioritere. Rmir2 (diskussion) 22. jan 2017, 10:11 (CET)
Jeg er også tilhænger af, at men har den/det/de med i navnet. Efterhånden som jeg har arbejdet en del med navngivningen af artikler og kategorier, så er jeg blevet opmærksom på, at det rent sprogligt lyder bedre. --Patchfinder (diskussion) 23. jan 2017, 23:19 (CET)