Wikipedia:Landsbybrønden/Nedlæg lokal billedupload

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nedlæg lokal billedupload[rediger kildetekst]

Ansvarlig for denne diskussion er Lhademmor. Der konkluderes på diskussionen senest
20. november 2006. Konklusionstidspunktet kan løbende justeres af den ansvarlige, hvis diskussionen stadig er i gang.

Den portugisiske Wikipedia har for nylig lukket muligheden for lokaluploads til den portugisiske Wikipedia (jf. Wikizine udgave 49), så alle billeduploads fremover skal foregå via Wikimedia Commons. Jeg har overvejet om vi kan gøre det samme på dansk Wikipedia. I langt de fleste tilfælde bliver billeder, som lægges op lokalt på dansk Wikipedia senere lagt op på Commons og efterfølgende slettet fra lokaldatabasen. En eventuel nedlæggelse af den danske lokale billedupload ville overflødiggøre meget af dette bøvl.

Jeg er dog fuldt ud klar over at som Commons ser ud nu er det en jungle at finde rundt i - selv for garvede wikipedianere. Derfor bør massive tilføjelser til Commons danske hjælpesider gå forud for en eventuel nedlæggelse af dansk billedupload, men jeg kunne nu alligevel godt tænke mig at tage pulsen på ideen nu. Hvad synes folk? --Lhademmor 7. nov 2006 kl. 21:38 (CET)

Der er p.t. i alt fald to problemer med forslaget:
  • Når man er wikipedianer mere end commonist, ser man "Seneste ændringer" (eller overvågningslisten) på den/de wikipedia(er), man er aktiv på, men kun sjældent på Commons. Det er således let at overse at et billede, man har lagt op, ikke er der mere.
  • Der er sprogproblemer på Commons - nogle af de slettelystne commonister har begrænsede engelsk-kundskaber og slet ingen dansk-kundskaber, hvad der fører frem til:
  • Hvor mange dansktalende administratorer er der på Commons?
--Palnatoke 7. nov 2006 kl. 22:00 (CET)
Hvis man helt afskaffer de lokale billeder, skal revl og krat udi grafik placeres på commons — det har hele tiden været idéen med commons, men nu kommer det også til at omfatte f.eks. fotos fra træf, "midlertidige" billeder der blev lavet for at passe pænt ind i forsidens Ugens Artikel-rubrik, morsomt manipulerede portrætfotos til brug på folks brugersider, besynderlige billeder der alene relaterer til indforståede vittigheder blandt wikipedianere, ... er det det vi vil med commons?
Commons bør efter min mening "forbeholdes" materiale af en vis kvalitet, og med relevans for flest mulig såvel Wikimedia-projekter og deres deltagere som mennesker generelt — der findes masser af andre steder hvor man kan uploade eget, og se andres, "blandede ragelse" udi fotos, video m.v. Af den grund bør vi bevare muligheden for at placere ting der kun har relevans for dansk Wikipedia lokalt.
I stedet skulle vi flytte hvad vi har af billeder med en vis "encyklopædisk værdi" over på commons — og så ellers indføre en politik om at vi stort set kun lægger billeder lokalt hvis de alene er relevante for dansk Wikipedia.
Peo 7. nov 2006 kl. 23:21 (CET)
Mht at finde rundt: Kunne man evt. have en "upload-portal" eller "upload-side" på dawiki, der uploader til commons, men tilføjer en kategori så de kan findes? Evt. i stil med den nuværende commons-upload, hvor man tvinges til at specificere en licens, kunne man også tvinges til en kategori. Det kræver nok at nogen vil skrive et script.
Mht de slettelystne "commonister" deler jeg Palnatokes bekymring. Fsva. sletning af billeder har vi godt nok CommonsTicker, men det er måske ikke helt nok. En alternativ løsning vill være en slags bot-automatiseret flyning af billeder fra dawiki til commons. Samme bot kunne overvåge beskederne fra CommonsTicker og flytte tilbage inden de slettelystne commonister når at slette. Det vil nok kræve et script på toolserveren; så vidt jeg ved er Wegge den eneste der har adgang hertil. --Martin Manscher 7. nov 2006 kl. 23:28 (CET)
Alle danske billeder bør have en licens, så de kunne ligge på Commons. Lhademmors forslag lyder som en forenkling, men jeg tror ikke, den forenkling kan opnås. Commons er en jungle at finde rundt i - og danske vejledninger kan man vist skrive i tonsvis, uden at det hjælper, jf. at ikke engang de simple danske advarsler på oplægningssiden har ret megen effekt. Desuden sker al Commons-diskussion af sletninger, nomineringer og afstemninger etc. alligevel på engelsk.
Spørgsmålet er altså, om der er vundet noget ved at nedlægge den danske upload-mulighed. Det kontrolarbejde, der gøres her på da:wiki, skal så udføres på Commons, hvor det er langt vanskeligere, og hvor de, som gør det, er væk fra da:wiki. Jeg så faktisk hellere, at billednavnerummene fra de lokale wiki-er udgjorde Commons - eller at billeder altid lagdes op og godkendtes lokalt, hvorefter de efter en passende tid blev overført til Commons, hvis de opfyldte betingelserne. Det kunne "garvede" wikipedianerne nok sørge for.
I øvrigt: Hvad der ville glæde mig allermest ville være, hvis en:wiki lavede en aktion for at overføre deres fri billeder til Commons. Det er mit indtryk, at det kun er en brøkdel, som er blevet overført. (PS! Dette er skrevet før Peos og Manschers indlæg, men kommer først her pga. redigeringskonflik) --Sir48 (Thyge) 7. nov 2006 kl. 23:33 (CET)
Iden er intresant og bestemt hver at overveje men hvar det ikke en ide at lære af de portugisiske erfaringer før vi springer på. Det haster vel ikke.--Jan Friberg 8. nov 2006 kl. 00:21 (CET)
Jeg er enig i at vi selvfølgelig bør vente og se hvad der sker for portugiserne (som kun er Wikipedia nummer 2 til at nedlægge funktionen). Jeg lufter blot ideen for at se den generelle stemning. I øvrigt kan vi, hvis vi skal gøre Commons enkelt, da starte med at oversætte den danske upload-side. (Til Peo): Jeg tænkte netop på at 'nybegyndere' vil være meget i tvivl om hvor de skal lægge deres billeder op, og selvom Speciel:Upload skriver at Så vidt muligt, bør du lægge frie mediefiler på Wikimedia Commons, tror jeg det er de færreste der forstår det (det tog i hvert fald mig et par måneder...) --Lhademmor 8. nov 2006 kl. 09:19 (CET)
Jeg har kigget lidt på uploadsiden og foreslår følgende ændring: Listen over, hvad man ikke bør lægge op laves om til en positivliste. Listen beskriver de få tilfælde, hvor det er en god ide, at lægge materiale lokalt for den danske udgave af Wikipedia. Listen skal så vidt jeg kan se kun være: Layout-elementer, brugerbilleder og billeder fra danske wiki-arrangementer. --Rune Magnussen 8. nov 2006 kl. 21:44 (CET)
Jeg er 100 % enig med Peo.
Som de facto billedaministrator på dansk Wikipedia gennemgår jeg oplægningsloggen dagligt for at sortere. Langt det meste slettes - enten omgående eller pga. manglende/tvivlsom licensangivelse.
Men tror det vil være bedst for nybegyndere at de kan få råd og vejledning (læs: advarsler) lokalt på dansk i stedet for - og som tidligere nævnt er Commons en ren jungle.
At omdanne oplægningssiden til en positivliste tvivler jeg særdeles stærkt på har nogen effekt. Hvis folk vil lægge et billede op gider de alligevel ikke læse teksten. Vi har sågar enkelte "faste brugere", der mere eller mindre ligger til en blokering i nogle dage (mindst) fordi de hverken læser deres diskussionsside eller de regler, som ellers er udpenslet på oplægningssiden.
Derudover har Commons rigeligt at se til omkring ophavsret, kilder, verificeringer osv. osv. Jeg ser absolut ingen grund til at påføre dem ekstra arbejde i form af "nonsens"-billeder. --|EPO| 8. nov 2006 kl. 22:05 (CET)
Jeg har set at de på den svenske wiki både har et link til lokal oplægning samt oplægning på Commons i deres værktøjsboks. Vil det ikke være smart også at have det, nu når stemningen ser ud til at være for at beholde billeder lokalt. --Maitch 9. nov 2006 kl. 00:01 (CET)
Det forslag kan jeg tilslutte mig. --|EPO| 9. nov 2006 kl. 21:15 (CET)
Nævnt to gange før - og nemt at implementere (marts 2006 og maj 2006). --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 10. nov 2006 kl. 10:48 (CET)
For the record: Der kører for øjeblikket en kraftig diskussion på Commons' mailingliste om de uheldige konsekvenser af at spansk og portugesisk wiki har lukket for lokal billedupload. - SÅ jeg tror også vi skal beholde begge muligheder-- Nico 14. nov 2006 kl. 08:01 (CET)
Konklusion:
Ingen ændring intil vidre --Jan Friberg 28. dec 2006 kl. 23:01 (CET)