Wikipedia:Landsbybrønden/Opdatering fra WikiProjekt Fysik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Opdatering fra WikiProjekt Fysik[redigér wikikode]

Kvalitetsvurdering for WikiProjekt Fysik pr. 1. januar 2021.

Til de interesserede og til inspiration er her en opdatering angående fysikken på Wikipedia i et pandemi-år :)

2020 var på mange måder ikke et ideelt år, men hos WikiProjekt Fysik har vi oprettet 137 nye fysikartikler, hvilket svarer til 0,37 artikler om dagen :D 101 artikler kom til i det første halvår, mens kun 36 artikler blev oprettet i det andet halvår. Det er væsentligt lavere end målsætningen om 0,8 artikler pr. dag, men det er trods alt fremgang. Den laverede vækst skyldes hovedsageligt, at vi wikipedianere har haft andre ting at gøre, hvilket er forventeligt for frivilligt arbejde. 60 % af artiklerne blev oprettet af Inc, 19 % af Toxophilus, 12 % af Glenn og 9 % af andre. 890 artikler er nu registreret under projektet, og 688 er vurderede. Vi bidragede desuden med nogle kvindelige fysikere til fokusmåneden i januar. Kvalitativt kan nævnes, at Solsystemet, Beryllium og Keplers love alle tre har været på forsiden som Ugens Artikel. Sidstnævnte er også blevet udnævnt til lovende artikel. Bag kulisserne har primært AstroOgier lavet en stillistisk standardisering for vores fysikartikler jf. gængs praksis hos fagfolk. Dette er beskrevet på siden Wikipedia:Videnskabelig notation, der nu er en officiel del af Wikipedias Stilmanual. En tilhørende side om wiki-kode er det også blevet til. Arbejdet blev koordineret og diskuteret via vores WikiProjekt. Uden for Wikipedia - dog vist mest i 2018 og 2019 - har Martin Skogstad von Qualen været med til at lægge en masse forelæsningsnoter op online hos Niels Bohr Institutet, hvilket vi sikkert vil få mere glæde af i fremtiden. Toxophilus har forsat sit arbejde med biografier, og alle modtagere af Nobelprisen i fysik er nu endelig på dawiki :D

Da 2021, at dømme ud fra vores aktivitet, nok vil minde om det seneste halvår, er det en realistisk målsætning at oprette 100 artikler i 2021 eller 0,27 artikler pr. dag. Kvalitetsmæsstigt bør mindst 1 artikel blive udnævnt til lovende eller højere og mindst 1 blive Ugens Artikel. Artiklen Fysik er meget tynd, men bør være blandt de nye lovende i 2021. Når Nobelprisen i fysik 2021 offentliggøres, skal modtagerne have artikler, og ligeledes bør deres arbejdsområder have mindst en spire. Dertil skal alle fysikere, der har vundet Copleymedaljen siden år 2000 eller EliteForsk-prisen, have biografier. For at gøre det nemmere for vores læsere at finde frem til den spændende information, vil vi desuden forbinde artiklerne bedre med hinanden. Denne liste over fysik-spirer med under fem forældre-artikler skal altså være tom i slutningen af året.

Har du lyst til at være med, kan du bare skrive dig på :) Hvis du har et emne, du gerne vil dække bedre på Wikipedia, kan et WikiProjekt bestemt anbefales!

WikiProjekt Fysik ønsker jer alle sammen et godt nytår!

--Inc (diskussion) 23. jan 2021, 22:03 (CET)

Jeg går ganske vist ikke meget op i fysik, men det er da godt at se at tingene rykker frem - og spændende læstning med nogle konkrete tal. Jeg beskæftiger mig selv næsten udelukkende med politik-sider. Findes der et såkaldt WikiProjekt for dette? :) --Amargaard (diskussion) 24. jan 2021, 01:04 (CET)
Ja, der er WikiProjekt Politik :) Der er også WikiProjekt EU og WikiProjekt FN. Du kan se alle WikiProjekter her. --Inc (diskussion) 24. jan 2021, 10:12 (CET)
Tillykke med fremdriften. Dejligt med en succeshistorie. --Santac (diskussion) 27. jan 2021, 17:33 (CET)