Wikipedia:Landsbybrønden/Overflødige kategorier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Overflødige kategorier[redigér wikikode]

På artiklen om Rumænien findes en hel stribe kategorier: Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2011, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2008, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2007, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2013, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2010, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2006, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2005, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2009, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2015, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2012, Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2014. Udover at det er spamming af kategorisystemet, virker det meningsløst al den stund, at artiklen om Rumænien har gennemgået en total udvidelse på grundlag af den engelske artikel fra januar 2017 til nu. Jeg vil foreslå, at disse spam-kategorier hurtigst muligt afskaffes. Rmir2 (diskussion) 21. feb 2017, 07:08 (CET)

Kategorierne skyldes misforstået brug af skabelonen {{Pr.}}. For eksempel i tekst som: "{{Pr|2008}} var regeringens erklærede politik ..." Det udsagn bliver ikke forældet, og så bør man ikke bruge {{Pr.}}. Det eksempel er ansvarlig for Kategori:Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2008. De andre er tilsvarende. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. feb 2017, 10:22 (CET)
Kan problemet rettes? (jeg vil ikke gøre det selv, da jeg ikke er nogen ørn til det tekniske). Rmir2 (diskussion) 21. feb 2017, 10:33 (CET)
Jeg har lagt dem i {{skjultkategori}}. Derved forsvinder de fra læsernes øjne, mens de ikke forsvinder for os brugere, der har indstillet det således, at vi kan se de skjulte kategorier. Hvis vi vil helt af med dem, så må vi fjerne skabelonen {{Pr.}} eller lade være med at bruge den. Mvh. EileenSanda (diskussion) 21. feb 2017, 11:07 (CET)
Tak for hjælpen! Rmir2 (diskussion) 21. feb 2017, 11:09 (CET)
Skabelonen er beregnet til udsagn som bør opdateres regelmæssigt, f.eks. statistiske oplysninger som indbyggertal og andet. Når man beskriver noget som er sket på et bestemt tidspunkt, bør man ikke bruge skabelonben. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. feb 2017, 11:13 (CET)
I så fald håber jeg, at nogen lige vil kontrollere, at skabelonen ikke er brugt forkert. Tilfældet Rumænien var ret fælt. Rmir2 (diskussion) 21. feb 2017, 11:18 (CET)

Det er vist kontrolleret om skabelonen er hensigtsmæssigt anvendt i Rumænien, EileenSanda har slettet en del af skabelonerne og gjort kategorierne skjulte. Faktisk synes jeg skabelonen er yderst formålstjenlig; men jeg forestiller mig, man kan have yderligere et parameter, et opdateringsparameter. Noget i retning af, at indbyggertal, der er mindre end 2 år gamle, ikke placerer artiklen i kategorien "Alle artikler med potentielt forældede udsagn" og vi derfor ikke får et [opdatér] efter oplysningen og sætter artiklen i kategorien. Det er vel heller ikke nødvendigt, at placere artiklen i både "Alle artikler med potentielt forældede udsagn" og en specifik kategori som "Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2007". Under alle omstændigheder vil det være godt, at tænke anvendelsen af skabelonen mere igennem, så vi undgår de mange kategorier ala Rumæniens-artiklen som bestemt ikke ser køn ud. mvh Per (PerV) (diskussion) 21. feb 2017, 17:55 (CET)

Jeg har ikke noget mod brug af skabelonen sålænge, den er skjult, dvs. sålænge der ikke dukker flere rækker af røde kategorinavne forneden. Jeg synes dog, at det er mærkeligt, at en og samme muligvis forældede oplysning fremdrages år efter år. Jeg har lidt svært ved at se, at det skulle lette overblikket for dem, der bruger skabelonen og gerne vil løse problemer, hvis de bliver mødt med stribevis af skabeloner. For mig at se ville en enkelt skabelon "forældede oplysninger" være tilstrækkeligt til at påpege eventuelle problemer. Det er ikke hensigtsmæssigt, at der hvert år føjes et nyt år til samme problem. I tilfældet Rumænien kunne 11 skabeloner være erstattet af en enkelt. Rmir2 (diskussion) 21. feb 2017, 18:57 (CET)
Hvis du ved hvordan man smækker artiklerne i kategorien "forældede oplysninger", og samtidigt kan sortere dem efter alder, så vil det være fint Rmir, lav du det. Mit forslag gik ikke ud på "at en og samme muligvis forældede oplysning fremdrages år efter år". Jeg foreslog, at kategorien først sættes på efter f.ex. 2 år. Det tror jeg er muligt! mvh Per (PerV) (diskussion) 21. feb 2017, 19:06 (CET)
@Dipsacus fullonum: Vil du gå i gruppe med Kartebolle og se om du kan finde på en løsning. Jeg har meget tillid til at i to, når I slår hjernerne sammen, kan finde en brugbar løsning. Ihvertfald synes jeg, vi bør have et parameter, som skitseret ovenfor. Det er jo ikke formålstjenligt at smide samtlige byartikler i Rusland i kategorien "Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2016" når vi skriver 2017. Det burde kunne løses. Måske kan vi faktisk blot have hovedkategorien "Alle artikler med potentielt forældede udsagn" på artiklerne, og de på trods af det kan være i underkategorier som f.ex. "Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2010". Jeg aner ikke om det kan lade sig gøre. mvh Per (PerV) (diskussion) 21. feb 2017, 19:49 (CET)
Bruger:PerVs forslag er ikke teknisk umuligt. Man kan ikke vente et vist antal år med at kategorisere en artikel. Artiklers kategorier bliver bestemt når de bliver redigeret (eller når sider eller Wikidata-oplysninger som de inkluderer, bliver redigeret), og de kan ikke ændres før næste redigering. Meningen med en kategori for hvert årstal, er en bruger derved kan finde samtlige artikler hvor der er oplysninger med en bestemt alder som bør opdateres. Tilfældet med de mange skabeloner i artiklen Rumænien skyldtes misforstået brug, idet indsættelsen af {{Pr.}}-skabelonerne er sket for nyligt, og man bør selvfølgelig ikke indsætte oplysninger som allerede er forældede på indsættelsestidspunktet. Skabelonen giver mest mening for oplysninger som både bør og kan opdateres regelmæssigt. Jeg ser ikke kategorier som "Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2016" eller "Artikler med potentielt forældede udsagn fra 2017" som noget problem da kategorierne skal være skjulte kategorier. At de mange kategorier for Rumænien ikke var oprettet, skyldtes formodentligt at skabelonen ikke er beregnet at indsætte allerede forældede oplysninger. Med andre ord en teknisk løsning er ikke påkrævet, men skabelonen skal bruges fornuftigt. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. feb 2017, 23:15 (CET)
PS. det ville være teknisk være muligt at lave det sådan at man kunne redigere i Pr.-skabelonen for at fremtvinge ændringer, herunder ændringer i kategorier, for samtlige artikler som bruger den. Men jeg bryder mig ikke om dette, og vil personligt ikke bidrage til at gøre det sådant, fordi jeg ville finde det unødig kompliceret, unødig resursekrævende og unødig fejlfyldt (pga. afhængighed af skabelon-redigeringer for at virke) i forhold til systemet som det er nu. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. feb 2017, 23:38 (CET)