Wikipedia:Landsbybrønden/Praksis for kategorisering af kategorier opkaldt efter noget og artikel for noget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Praksis for kategorisering af kategorier opkaldt efter noget og artikel for noget[rediger kildetekst]

Vi har en del kategorier for bestemte byer, kommuner, lande, personer, virksomheder fx, Kategori:Varde, Kategori:Haderslev Kommune, Kategori:Hack Kampmann eller Kategori:Carlsberg. Og vi har ikke fået nedskrevet nogle retningslinjer for hvordan vi generelt håndterer den slags kategorier m.h.t. kategorier på dem og hvad der er af kategorier på den tilhørende artikel.

Problemet er at det er meget hyppigt, at de mest relevante kategorier lægges på kategorien for et emne i stedet for artiklen. Fx Kategori:Kim Larsen og Kim Larsen - man kan ikke se i kategorierne for artiklen, at det er dansk kunstner. Det gør fx svært at finde alle relevante artikler for et emne, for de kategorier er på en kategori. Og det er svært at simpel at udnytte, hvad der står i kategorien.. Fx hvis man vil lave en liste over artikler for danske musikere. For fælles værktøjer som PetScan, er det ikke lige til at håndtere det.

Desværre er der mange, som har flyttet kategorierne op til den kategori som er opkaldt efter artiklens emne. Så det er meget en udbredt praksis. Så der er et større arbejde at gjort noget ved det.

Mit forslag er der skal være mindst en kategori fra de kategorier som lægges på artiklen. For fx en by, skal det være en “Byer i <sted>”. Personer som fx arkitekter skal være med i "Arkitekter fra <sted>”. Formålet er, at det skal være let at finde de kategorier ud fra den kategori man kigger på. Jeg har her gået ud fra de retningslinjer, som er på den engelske Wikipedia.

Spørgsmål - skal sammen de samme kategorier - gentages på både artikel og kategori for artikel? De fleste steder hos os fjernes kategorien fra artikel. Men det kan også være nyttig at gentage det begge steder. Det må i gerne give en tilbagemelding på.

For at holde styr på disse kategorier er der oprettet nogle kategorier - eponyme kategorier - fx kategorierne for forfattere: ‘’Kategori:Kategorier opkaldt efter forfattere’’ - den type af kategorier bruges til at samle den slags kategorier på tværs af genrer og nationaliteter. Så man kan ikke undvære de normale kategorier. For bør være mindst en kategori for forfattere, der angiver nationalitet og hovedgenre. --Steen Th (diskussion) 16. apr. 2023, 11:44 (CEST)Svar[svar]

Det lyder fornuftigt. Ingen indvendinger herfra. --Pugilist (diskussion) 26. maj 2023, 09:57 (CEST)Svar[svar]
Tak for der kom noget respons på mit indlæg. Denne gang startede diskussionen jo her. Jeg kan se, at jeg har forsøgt før i dette indlæg, hvor jeg ikke fik nogen respons på det.
Jeg har efter jeg oprettet indlæget dannet denne rapport: Bruger:Steenth/lister/arbejdsliste til at kigge på kategorier på kategorier, som er opkaldt efter emner, og deres artikler. Den liste har jeg begrænset mig til det er kun de artikler og kategorier, som bør rette, som er kommet med.
Ellers vil det være ide at opdatere Wikipedia:WikiProjekt Kategorier med hvordan det bør gøres. --Steen Th (diskussion) 27. maj 2023, 15:28 (CEST)Svar[svar]