Wikipedia:Landsbybrønden/Rygstrengsdyr kontra Chordater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Rygstrengsdyr kontra Chordater[rediger kildetekst]

Hej Glenn,

Din iver og entusiasme er selvfølgelig fantastiske, men jeg er bange for at jeg må sætte en dæmper for det her. Ikke for at nedbringe dit hårde arbejde, men jeg kan virkelig ikke lige det! Meningen med taxoboxen er at vise klassifikationen. Nu blander du alle mulige kategorier ind i det og forvirringen er total! Hvordan kan en almindelig bruger nu skille klassifikationen fra da.wikipedia's 'smarte' inddelinger?

For øvrigt troede jeg, at vi havde snakket om at 'Rygstrengsdyr' er en uacceptabel neologisme som skal erstattes med den accepterede og bredt anvendte Chordater. Er der ikke nogen der kan fremstille en Robot der kan erstatte alle forekomster af ordet? Det er temmelig akut, fordi vi vil jo ikke have at nogen skulle overtage ord som vi selv har fundet på på wikipedia. Det vil bryde wikipedia's princip om originalarbejde...

MvhFedor 29. nov 2004 kl. 10:17 (CET)


Hej Fedor

Vi har, såvidt jeg husker, ikke kommunikeret sammen om at Rygstrengsdyr ikke var acceptabelt som det danske ord for chordata. Det ser ud som om at du har flyttet artiklen rygstrengsdyr til chordater d. 6. nov 2004. Hvis vi havde kommunikeret sammen om det og fundet ud af rygstrengsdyr rent faktisk var en neologisme, så ville jeg have erstattet det med noget mere korrekt hvis det fandtes.

Jeg har følgende kilder som også anvender termen Rygstrengsdyr:

I øvrigt har Lars Skipper følgende kommentar til latiniserede danske navne:

  • http://hjem.get2net.dk/lars_skipper/kla_dan.htm Citat: "...Ofte opfindes nye navne til arter, der allerede har danske navne, hvilket som regel er temmeligt uheldigt. Af og til benyttes et "latiniseret" dansk navn, f.eks., som nævnt ovenfor, "chordater", om den dyrerække vi selv tilhører (Chordata)..."

mvh Glenn 29. nov 2004 kl. 20:17 (CET)


Fint nok! Jeg forveksler sagen med Tetrapoder, som nogen havde fundet på Firelemmede hvirveldyr eller en lignende nyskabelse for. Af de kilder du kommer med, kan jeg dog kun tage Salmonsens gamle leksikon alvorligt. Rygstrengsdyr er altså ikke en nyskabelse, men er dog langt mindre udbredt end 'chordater' (noget som ikke nemt kan ses på nettet pga. wikipedia-kopister). Siden hverken det ene eller det andet er mest korrekt, så burde Chordater være den mest oplagte artikelnavn. Men Rygstrengsdyr burde nok tilføjes den første linie.

Mvh Fedor 29. nov 2004 kl. 22:52 (CET)