Wikipedia:Landsbybrønden/Synlige tips til nye brugere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Synlige tips til nye brugere[redigér wikikode]

Police man Twinkle Head.svg Ansvarlig for denne diskussion er PhoenixV. Der konkluderes på diskussionen senest
12. marts 2007. Konklusionstidspunktet kan løbende justeres af den ansvarlige, hvis diskussionen stadig er i gang.

Når jeg en gang imellem rydder lidt op i samlingen af ukategoriserede artikler, slår det mig ofte, at der findes tre typer nye artikler:

  1. Artikler, der allerede fra starten er pæne og nydelige og følger stilmanualen
  2. Artikler, som bestemt har et potentiale, men hvor skribenten tydeligvis ikke har været klar over normerne på da:wiki
  3. Artikler, der er skrevet uden videre omtanke

Nr. 3 på listen er der ikke så meget at gøre ved (og det skal vi da heller ikke, hvis vi vil leve op til udtrykket "fri encyklopædi"), men jeg vurderer, at man kunne gøre meget ved listens andet punkt ved blot at gøre lidt mere reklame for stilmanualen og hjælpefilerne på artikelredigeringssiderne.

Jeg har noteret mig, at følgende tre fejl er langt de hyppigste blandt nye artikler af type 2:

  • Manglende kategori
  • Manglende wikificering
  • Overflødige HTML-koder, særligt linjeskift (<br />)

Det virker måske som selvfølgeligheder, men netop derfor mener jeg, vi bør gøre nye brugere tydeligt opmærksom på, at man helst bør kategorisere nye artikler samt benytte interne links til andre artikler, hvor det er nødvendigt. Desuden bør det pointeres, at vi helst holder os til Wikipedias eget markup-system frem for at plastre artikler til med HTML-koder.

Jeg vil lige høre stemningen herinde for, om vi skal sætte nogle ekstra opfordringer på regideringssiderne, før jeg kommer med konkrete forslag til formuleringer af disse. --PhoenixV 19. feb 2007 kl. 19:22 (CET)

Hvis det kan gøres kortfattet, er det sikkert en god idé. --Palnatoke 19. feb 2007 kl. 20:38 (CET)

I samme ombæring vil jeg lige reklamere for en flok blandede gode råd, jeg har skrevet på min brugerside: Bruger:Dannebrog Spy/Gode råd. Noget af det kunne måske bruges i artiklerne med anbefalinger og vejledninger. --Dannebrog Spy 19. feb 2007 kl. 21:16 (CET)

Enig med Palnatoke. For at nye brugere gider læse det, så skal informationen være let tilgængelig. Dvs. synlig og kortfattet. --|EPO| 19. feb 2007 kl. 21:18 (CET)
Også enig med Palnatoke. Men jeg er helt sikker på, at jo mere man smider på, jo mindre er chancen for, at nogen ser det vigtige. Så derfor er "kortfattet" nøgleordet her. Mit bedste råd er egentlig bare at prøve at se på andre lignende artikler (jf. Dannebrog Spys gode råd), gerne med en historik ud over et par dage og rettelser. --Arne (Amjaabc) 19. feb 2007 kl. 22:10 (CET)
Det var heller aldrig min idé at sværte hele redigeringssiden til med gode råd. Jeg er helt enig i, at størstedelen af nye brugere ikke afser særlig meget tid til at sætte sig ind i Wikipedias retningslinjer – hvis dette var tilfældet, ville der jo slet ikke være brug for tips på redigeringssiderne. Derfor skal opfordringerne være så overskuelige som muligt og (efter min mening) kun nævne de to vigtigste ting: kategori og wikificering med en tydelig henvisning til stilmanualen. Noget i stil med:
Når du opretter en ny artikel, så husk at henvise til en eller flere kategorier, som den passer ind under. Brug også meget gerne interne links, hvor det er relevant. Læs eventuelt Wikipedias stilmanual først.
--PhoenixV 20. feb 2007 kl. 11:01 (CET)
Nogen kommentarer? Der er brug for lidt feedback og administratorhjælp, hvis vi skal have gjort noget ved sagen. --PhoenixV 27. feb 2007 kl. 00:32 (CET)
Jeg tvivler på nytten af flere råd,især omkring wikificering/kategorisering. Vi må hellere påtages os at forbedre de nye artikler - og så evt. skrive en venlig vejledning på brugerens diskussionsside og henvise til, hvad vi har gjort. Det virker langt bedre. Vi ønsker jo primært god tekst - ikke primært wikificering osv. --Sir48 (Thyge) 27. feb 2007 kl. 00:39 (CET)
Jeg er enig i, at det virker bedre, men det er langt mindre effektivt. Som sagt tror jeg, at mange nye brugere simpelthen ikke ved, at de bør kategorisere og wikificere, selvom de gerne ville gøre det, hvis de havde fået en tydelig oplysning om det. I takt med at brugerantallet vokser herinde, er jeg bange for, at vi taber kampen om ukategoriserede og uformaterede stubs, fordi folk er bange for vores hjælpefiler. --PhoenixV 27. feb 2007 kl. 14:23 (CET)

Er der slet ikke nogen, der har tilføjelser? For i så fald bliver jeg nødt til at konkludere, at der ikke er stemning for en ændring af praksis. Det betyder dog, at jeg har tænkt mig at tage sagen op igen om nogle måneder, når antallet af vilkårlige IP-redigeringer er vokset endnu mere. --PhoenixV 9. mar 2007 kl. 14:43 (CET)

Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Jeg må på baggrund af den manglende respons konkludere, at der på nuværende tidspunkt ikke er stemning for en ændring af redigeringssiden. Spørgsmålet vil blive taget op igen af mig selv på et tidspunkt. --PhoenixV 12. mar 2007 kl. 18:52 (CET)