Wikipedia:Landsbybrønden/Teknisk forbedringsprojekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Teknisk forbedringsprojekt[rediger kildetekst]

Efterhånden som vi kopierer smarte scripts fra især enwiki, men også andre kilder, er Mediawiki:Monobook.js og Mediawiki:Common.js ved at være temmeligt uoverskuelige. For nylig gav det sig udslag i at der i en periode var to "fold sammen"-links på de sammenfoldelige bokse. Je vil ikke lægge skjul på at det var mig selv der stod bag, da jeg ikke tog mig tid nok til at checke om det var smart at kopiere ukritisk fra enwiki.

Under efterforskningen af problemets årsag, og den efterfølgende oprydning, fandt jeg ud af at vores globale javascript er alvorligt nødlidende:

  • Megen funktionalitet der burde gælde for alle, ligger i det skin-specifikke javascript (monobook.js), så de brugere der har valgt et andet udseende får ikke de samme muligheder som andre.
  • Der er ikke rigtig nogen dokumentation af hvad der egentlig er for nogle funktioner der ligger.
  • Og mere alvorligt: Med den nuværende praksis, er jeg bange for at vi før eller siden lader os lokke til at tilføje et eller andet der er en sikkerhedsrisiko.

Mine frustrationer omkring fejlsøgning og efterfølgende oprydning mundede ud i et ønske om et forbedringsprojekt der ikke syner af ret meget, men ikke desto mindre bliver mere og mere presserende. Ikke kun javascript som jeg har beskrevet ovenfor, men i endnu højere grad vores CSS. Her er situationen om muligt endnu mere kaotisk, idet der er en lille smule markup i de globale stylesheets, Mediawiki:Monobook.css og [[Mediawiki:Common.css]. Men langt størstedelen af vores markup er spredt rundt i skabeloner og enkelte artikler. Desværre bærer store mængder af det præg af at være en:Cargo cult programming, hvor ... style='text-align: left;' ... desværre lader til at have fået en høj anerkendelse som magisk formular. I de tilfælde hvor jeg har set den, er den totalt ligegyldig. Problemerne med denne uovervejde brug af direkte styling er mange. Det værste er naturligvis at det visuelle indtryk bliver rodet og uprofessionelt. Desuden viser mange af eksemplerne at der er tale om resultatet af en noget eksperimentel tilgang til markup, så jeg har indtrykket af at der er brug for en velkvalificeret grupe, der kan bistå med bedre løsninger på den formattering folk ønsker at opnå.

Derfor lodder jeg stemningen for andre, der vil være med til at deltage i det beskrevne forbedringsprojekt. Det vil være et langt, sejt og formentlig aldrig afsluttet arbejde, der ikke giver et ret synligt resultat. Til gengæld giver det den tilfredsstillelse at have været med til at rydde op, inden det går helt galt. Det kommer til at kræve nogle tekniske kvalifikationer indenfor javascript og CSS. Jeg vil foreslå at vi starter med et beskedent pilotprojekt som jeg har skitseret nedenfor, hvor vi starter med at koncentrere os om javascript. Dels er det mindre anarkistisk i den nuværende form, så det rent faktisk kan lade sig gøre at nå frem til en evaluering indenfor en måned eller to, dels er det der jeg ser det mest presserende behov. En forsigtig vurdering er at vi skal være mindst en 3-4 stykker for at gå i gang med pilotprojektet, og en 5-6 stykker, hvis vi skal gøre os håb om at kunne beherske markup. Er der nogen der har lyst til at deltage?

Foreløbig deltagerliste[rediger kildetekst]

Forslag til køreplan[rediger kildetekst]

  • Oprydning i Mediawiki:Monobook.js og Mediawiki:Common.js
  • Kritisk gennemgang af om alt skal være site-wide js. En del funktionalitet skal muligvis ændres til at være et brugervalgt gadget
  • Beskrivelse af en form for best-practice.
  • Evaluering af indsats og resultat efter et par måneder:
    • Enten stod indsatsen ikke mål med resultatet, hvorefter projektet nedlægger sig selv.
    • Eller resultatet har givet deltagerne blod på tanden til at fortsæte med det store spøgelse: CSS, og især al den hardcodede formattering der er alle vegne.