Wikipedia:Landsbybrønden/Tjek af licenser på billeder og sletning af billeder med mangelfuld licens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tjek af licenser på billeder og sletning af billeder med mangelfuld licens[rediger kildetekst]

Formål med dette indlæg:

  1. Advare om at billeder med mangelfuld licens bliver slettet (der er nok ikke alle der følger med i slettekategorien).
  2. Opfordring til at andre hjælper med at undgå dette eller finde erstatninger for de slettede billeder.

For ikke at få problemer med ulovlig kopiering af billeder, så bliver nye billeder tjekket for at sikre, at der er valgt en licensskabelon og der er angivet fornødne oplysninger om kilde og tilladelser osv. Men nogle gange er det svært at afgøre hvornår noget er "godt nok", og da det ikke umiddelbart er muligt at markere billeder med "tjekket", så kan billeder smutte igennem hullerne. Dertil kommer, at der tidligere har været brugt licenser, som ikke længere accepteres. Derfor er den eneste mulighed for at sikre at alle billeder er ok at gennemgå alle billeder. Da ikke alle uploadere stadig er aktive, så vil en oprydning medføre, at nogle billeder vil blive slettet.

Som udgangspunkt burde alle billeder markeret med en skabelon, der slutter på "-self" (fx {{PD-self}}) være ok, idet brugen af en sådan skabelon er et udtryk for at man selv har taget billedet og at man giver tilladelse til at andre må bruge det under visse omstændigheder.

Men i første omgang sker oprydningen i disse to kategorier:

Hvis nogen har lyst til at give en hånd med, så vil det være en stor hjælp hvis man:

  • Finder en kilde (inkl. tilladelse) og retter skabelonen.
  • Finder et tilsvarende billede på Commons eller en anden wiki som overflødiggør "vores" billede.
  • Laver et nyt billede, der kan erstatte "vores" billede.

Hvis man har tjekket billedet og ikke kan finde en kilde mv., kan man også hjælpe med at sætte en relevant skabelon på. Fx Tvivlsom licens eller Kilde mangler. --MGA73 25. feb 2009, 10:26 (CET)

Med hensyn til licenserne cc-by-nc, cc-by-nd, cc-by-nc-nd og Fair Use: Når nu de nævnte licenser ikke tillades, hvorfor behøver der så at være licensskabeloner til dem? Christian Giersing (Skriv til mig her...) 25. feb 2009, 19:57 (CET)
Mit bedste bud er at man ved at have skabelonerne tydeligt markerer, at den ikke går. Hvis ikke skabelonerne var der kunne folk finde på at skrive det med almindelig tekst eller oprette dem selv. Nu står det højt og larmende hvis de vælger skabelonen. --MGA73 26. feb 2009, 20:00 (CET)
Det er også rigtigt. --Pred (diskussion) 26. feb 2009, 20:49 (CET)