Wikipedia:Landsbybrønden/Turistaktører og opfordring til at skrive sider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Turistaktører og opfordring til at skrive sider[redigér wikikode]

Hejsa medskribenter. Jeg har modtaget følgende mail fra Kirstine Dupont, kommunikationsmedarbejder ved Midtjysk Turisme, Bruger:Kdu.


Hej Asger

Jeg er helt ny i Wikiverdenen, så tillader mig lige at stille dig et par spørgsmål, da jeg er rigtig nysgerrig - håber det er ok.

Jeg arbejder for Midtjysk Turisme, som rådgiver turismeaktører i Region Midtjylland. Efter jeg har skimmet Wikipedia for turismerelevant indhold ser jeg at en stor del attraktioner og seværdigheder ikke har wikisider (hverken på dansk eller engelsk). Og det synes jeg jo er ærgerligt, da jeg tror mange turister og mennesker generelt anvender Wikipedia en del.

Jeg er klar over, at turistaktørerne ikke kan skrive sider om sig selv, da det jo er markedsføring, men er der noget de selv kan gøre aktivt, udover at sidde og vente og håbe på, at der er en wikiforfatter, der på egen hånd opdager dem og skriver en artikel om dem? Er det ok for turistaktører at skrive til fx dig, og gøre dig opmærksom på, at en bestemt seværdighed findes, og så kan du selv vurdere om du vil skrive om den? Eller er der et sted, hvor man kan lægge mulige emner til wikisider op? Eller er det ok for dem at skrive om hinanden? Nogle af de her aktører har jo rigtig meget historie og er efter min mening berettiget til en wikisider - hvis der er nogen, som vil skrive om dem.

Har du nogle gode forslag, eller bør vi lade være med at berøre dette område? Jeg respekterer jo wikisamfundet og reglerne, så vil heller ikke træde nogen over tæerne.

God dag!

De bedste hilsner Kirstine Dupont


Hvad tænker i andre?

Mvh Asger (henvendelse) 5. maj 2014, 12:24 (CEST)

Der kan vel til en begyndelse sættes en {{Ønskeliste}} på fx denne kategori: Kategori:Seværdigheder i Danmark.
Se mere på Wikipedia:Ønskeliste -- Mvh PHansen (diskussion) 5. maj 2014, 12:51 (CEST)
Man kan vælge den avancerede løsning og undervise dem i hvordan Wikipedia fungerer. De kan lære at skrive en god Wikipedia-artikel med kilder og formatering. Hvis artiklerne omhandler notable emner og ellers opfylder de gængse krav, er der ikke de store problemer med at skrive om tingene. Men det kræver jo en indsats.. --|EPO| COM: 5. maj 2014, 13:13 (CEST)

(redigeringskonflikt)

At skrive om hinanden vil næppe være nogen god ide, navnlig ikke hvis man faktisk kender hinanden personligt. Det bliver lidt for nemt noget-for-noget.
En mulighed er derimod at tilføje attraktionerne til Wikipedia:Efterspurgte artikler, men taget i betragtning af at bemeldte side ikke er blevet nævneværdigt opdateret siden engang i 2007, så er nyttevirkningen af den nok noget begrænset. En anden mulighed er ønskelister, men jeg tvivler på, at ret mange ser dem.
Hvad der til gengæld kunne være oplagt er billeder. De enkelte museer mv. har jo i sagens natur deres effekter lige ved hånden, ligesom de kan få åbnet montre og finde ting frem fra deres magasiner. Tilsvarende har nogle af dem måske mulighed for at komme steder, hvor der normalt ikke er adgang for offentligheden.
Endelig er der så attraktionernes respektive fagområder. Her må man jo antage, at de ligger inde med en hel del viden, som vi andre også kan få glæde af. Det er for eksempel nemt at skrive, at de og de gamle håndværk er repræsenteret i Den Gamle By og på Hjerl Hede, men hvad dækker de mere præcist over? Eller vi kan gå over i den modsatte vejgrøft til forlystelsesparkerne og høre, om de kan fortælle om historien og teknikken bag de forskellige typer af forlystelser. Alternativt er der ting som naturen, som ingen har patent på. Og så fremdeles. --Dannebrog Spy (diskussion) 5. maj 2014, 13:26 (CEST)
Tak for de rigtig gode svar - skønt at I vil bruge tid på at hjælpe.

Sådan som jeg forstår det, så kan det altså ikke betale sig for turiststederne at benytte sig af ønskeliste eller efterspurgte artikler - det er ikke rigtig noget I bruger mere? De turiststeder som kan formulere sig på Wikipedia, kan vælge selv at skrive artikler om deres ekspertviden, og så vente på, at nogen samler op på deres organisation/virksomhed. Må de godt nævne deres virksomhed i en artikel (fx Djurs Sommerland skriver om en bestemt forlystelse)? Er det forkert af dem, at henvende sig direkte til en wiki-skribent, som skriver om lignende ting, og foreslå at han/hun kan skrive om deres sted/attraktion/seværdighed? Vh Kirstine (ved ikke hvordan man indsætter dato og bruger) (skrev Kdu (diskussion • bidrag) 6. maj 2014, 15:19‎. Husk at signere dine indlæg.)

Der er vel ikke noget galt i at kontakte en skribrent og foreslå at de kan skrive en artikel om en seværdighed. Så længe at skribenten sørger for at stedet er notabelt og sørger for at have et neutralt synspunkt kan jeg ikke se problemet. --InsaneHacker (diskussion) 6. maj 2014, 16:38 (CEST)
Tak for svar, InsaneHacker - vil lige sætte alle de gode referencer på to-read-listen--Kdu (diskussion) 7. maj 2014, 12:13 (CEST)
Hvis jeg ønsker at lave en wikipediaartikel med Midtjysk Turisme (eftersom alle de andre regionale turismeselskaber er forklaret på Wikipedia) er der så en interessekonflikt i, at jeg selv publicerer artiklen, når jeg er medarbejder hos Midtjysk Turisme, selvom jeg naturligvis vil overholde alle regler ift. artikler på Wikipedia? Hvad vil I råde mig til? Og er der interessekonflikt, hvis jeg fx opretter en artikel med Jyllandsakvariet (attraktion i Midtjylland)? Har fået blod på tanden ift. at skrive artikler på Wikipedia, så vil lige prøve mig ad med fx Jyllandsakvariet. Vil lige understrege igen, at jeg er imponeret og rigtig taknemmelig over den hurtige respons og hjælp I kommer med - respekt! --Kdu (diskussion) 7. maj 2014, 12:23 (CEST)
Det vil nok ikke være en god idé at skrive om Midtjysk Turisme, da du er ansat der. Erfaringen viser, at man ikke kan forholde sig neutral når man skriver om virksomheder, man er ansat i. Se normen for selvbiografier. Mht. til Jyllandsakvariet så er jeg ikke sikker på, hvor problematisk interessekonflikten vil være. Andre der kan svare på det? Mvh Asger (henvendelse) 7. maj 2014, 12:53 (CEST)
Så vidt jeg kan gennemskue vores politik på området, og lidt erfaring fra andre brugere, så er det vel et problem i det øjeblik, at en bruger får penge for at oprette artikler. I det øjeblik er det ikke interesse og notabilitet men mere pligt, der ligger til grund for artiklen. Men jeg er også i tvivl, så jeg håber at andre brugere vil give deres besyv med. I øvrigt er jeg positivt overrasket over Kdu's henvendelse og respekt for vores normer. Normalt opretter folk jo bare uden nogen form for overvejelser, så der er ros herfra. Toxophilus (diskussion) 7. maj 2014, 15:11 (CEST)
Kdu, du kan starte ud med at skrive artiklen i en "sandkasse". En sandkasse er en underside til din bruger, hvor du kan lave udkast til artikler, inden de bliver officielt udgivet som artikler. Du kan lave det i en sandkasse ved at klikke her. Når du synes udkastet er godt nok, kan du spørge en bruger, hvad han eller hun synes. Mvh Asger (henvendelse) 7. maj 2014, 22:29 (CEST)
Diskussionen har vist været godt rundt om emnet. Jeg kan se to ting, der bør nævnes: I forhold til "at skrive om hinanden", så kræver det en noget skarpere konkurrencesituation end der er tale om her. Og så har vi jo en del dygtige wikipedianere i Midtjylland, så man kunne jo lave en edit-a-thon om turistattraktioner i området. På lørdag er der et træf i Fredericia - ja, det er lidt uden for Midtjylland, men hvis du, Kdu, har tid, er det en glimrende mulighed for at lære communityet bedre at kende. --Palnatoke (diskussion) 8. maj 2014, 06:43 (CEST)
Tak for svar (og ros). Har desværre ikke mulighed for at komme til Fredericia i weekenden, ellers en rigtig god ide - er der et sted, hvor jeg kan holde øje med lignende møder? Hvem og hvordan afholdes et edit-a-thon? Læste lige lidt om det, og det lyder jo som et genialt koncept. Bliver mere og mere facineret af jeres univers.--Kdu (diskussion) 9. maj 2014, 09:10 (CEST)
Hej igen, der bliver typisk reklameret for edit-a-thons via sitenotice (den lille besked ovenover alle artikler som i øjeblikket snakker om europaparlamentsvalget), men du kan også holde øje med Wikipedia:Træf. Jeg har også lige oprettet en halvlang guide om edit-a-thons som du kan læse her. Mvh. InsaneHacker (diskussion) 10. maj 2014, 18:26 (CEST)
Tak for det InsaneHacker. Hvad er ellers jeres holdning til virksomheder som fx Imagepedia? Bør vi opfordrer turistaktører til at henvende sig til disse som en mulighed for at få artikel om attraktionen på Wikipedia? --Kdu (diskussion) 12. maj 2014, 14:58 (CEST)
Det er næppe nogen god ide. Efter at have set på deres hjemmeside virker det lidt for meget som en måde at omgå normen Wikipedia:Selvbiografier og samtidig tjene penge på det. Bemærk f.eks. at kunderne behandles med diskretion, hvilket i praksis gør det umuligt for os andre at kontrollere, om de har hyret Imagepedia til at skrive for sig. Tilsvarende nævnes heller ikke navne på de erfarne brugere, de hævder at have til at arbejde for sig. Til gengæld er det tydeligt at formålet er, at forbedre virksomhedernes image og at modvirke overdreven negativ omtale. Men det er ikke Wikipedias opgave at pynte på sandheden.
Så nej, de enkelte turistattraktioner må vente på, at udenforstående synes de er værd at omtale. Det er selvfølgelig kedeligt set fra deres og dit synspunkt, men neutralitet er altså en af Wikipedias grundpiller. Men når man skriver om sig selv eller på andres vegne, så er man ikke længere neutral. Der er også flere andre problemstillinger, men det kan du læse nærmere om i normen.
Angående dit spørgsmål fra 6. maj om virksomheder godt må nævne sig selv i en artikel: det er lidt en balancegang. At fremgå som del af en liste eller som ubestrideligt fakta vil næppe være noget problem. Der hvor det går galt er, hvis man fremstår som den eneste/bedste/største/hurtigste/etc. med noget, uden hensyn til at der måske er 50 andre virksomheder, der har noget tilsvarende. Akvarier og forlystelsesparker findes f.eks. mange steder i verden, så det er nok begrænset hvor meget Jyllandsakvariet og Djurs Sommerland har, der er unikt. Til gengæld kan de som foreslået bidrage med billeder. Nøgletal som besøgstal, omsætning og antal fisk/forlystelser/hvad de nu har vil også være interessante oplysninger. --Dannebrog Spy (diskussion) 13. maj 2014, 00:06 (CEST)
Rigtig informativt, tak for det Dannebrog Spy . Jeg er forbløffet over, hvor mange virksomheder, der egentlig opfordrer til, at man som virksomhed selv opretter wikipedia-artikel, hvilket jo egentlig er i strid med jeres regler. --Kdu (diskussion) 13. maj 2014, 08:56 (CEST)

Jeg har besluttet mig for, at prøve at afholde et edit-a-thon (enten i Aarhus eller i Silkeborg) med temaet Turistattraktioner i Midtjylland. Jeg har læst jeres rigtig fine guide til edit-a-thon, men hvis I har andre tips og vejledning dertil, modtages det med kyshånd. Eksempelvis, hvad motiverer wikipedianere? Hvordan skal jeg lave eventet, for at det bliver mest spændende for dem/jer? (Jeg sørger selvfølgelig for lokale/wifi/forplejning, men er der andre ting, der kunne være relevant?) Er der et sted, hvor jeg kan finde wikipedianere, som bor i Midtjylland? Har jeg forstået det rigtigt, at for at få eventet i et sitenotice, skal jeg henvende mig til en administrator? Hvornår på dagen (og hvilken ugedag) er det bedst at afholde sådan et event? Er der noget research, jeg kan lave på forhånd, for at hjælpe wikipedianerne (eksempelvis en oversigt over attraktioner eller lign.)? Jeg ønsker, at det bliver event, som begge parter får lige meget ud af, så ser frem til at få jeres input. Og så krydser jeg selvfølgelig fingre for, at jeg kan få nogle til at deltage. God dag! --Kdu (diskussion) 13. maj 2014, 08:56 (CEST)

En oversigt over turistattraktioner ville nok være en god ide, så man har en ide om, hvor stort omfanget er. Både en over artikler, som mangler at blive oprettet, og en liste over eksisterende artikler, som trænger til en udvidelse. Jeg har været igennem samtlige (så vidt jeg ved) artikler om museer i Danmark for at tilføje en infoboks (se f.eks. Silkeborg Museum), men flere stederne kan man sagtens fylde mere information i infoboksene). Mvh. Toxophilus (diskussion) 13. maj 2014, 10:06 (CEST)
Wikipedianere i Midtjylland kan man finde på flere måder - for eksempel ved at benytte Speciel:Hvad linker hertil/Aarhus og så i toppen vælge Navnerum:Bruger - dernæst kigger du de fundne brugersider igennem og finder ud af hvorfor de linker til Aarhus. Nogle af dem gør det fordi de skriver at de bor der. Tjek deres brugerbidrag og se om de har været aktive i løbet af de sidste to-tre år. Gør tilsvarende med andre byer. Du kan naturligvis også gøre det f.eks. på den engelske Wikipedia. Du kan også tjekke artikelhistorikken for artikler, som ligger i omegnen af de emner, du tænker på at få med, og se hvem der har bidraget. Nogle af dem bor måske tæt nok på til at de vil komme. Hvad ugedag og klokkeslæt angår, så er det oplagt at de fleste wikipedianere har bedre tid, når de ikke er på arbejde, mens de fleste fagfolk/medarbejdere bedst kan i arbejdstiden. Hvis du vil have et større, virtuelt event, så kan vi også formidle kontakt til wikipedianere andre steder - det har vi haft en del held med at gøre gennem Wikimedia Danmark. --Palnatoke (diskussion) 13. maj 2014, 11:09 (CEST)
Tak for det, Toxophilus og Palnatoke Her er, hvad jeg forestiller mig, så sig endelig, hvis I tror, at det er urealistisk, at wikipedianere/I vil deltage: en edit-a-thon (både fysisk og virtuel/online), i Aarhus-lokale + online fx onsdag d. 11/6 kl. 16-21. Temaet er Turistattraktioner i Midtjylland. Wikipedianere vil få mailet en liste over mulige attraktioner på forhånd, men kan frit redigere/oprette artikler inden for emnet, som det passer dem. Jeg står til rådighed (også chat/tlf), og vil også selv oprette artikler. Og så kunne det måske være sjovt, at få folk til at notere ned efterhånden hvormange artikler de når igennem, så vi kan se, hvormange artikler vi egentlig kan nå at rette/oprette på 5 timer. Der vil naturligvis være forplejning til dem som sidder i Aarhus. Giver det mening at holde et sådan arrangement, er det noget I kunne have lyst til, eller er jeg helt "off"? --Kdu (diskussion) 14. maj 2014, 15:14 (CEST)
Det giver fint mening. Detaljen med at maile en liste ville jeg nok ændre til at listen lægges på Wikipedia - så vil det også være lettere for andre at komme med indspark til om den enkelte attraktion er relevant og evt. tilføje kilder osv. Hvad tidspunktet angår, er det nok lige så godt som så mange andre. --Palnatoke (diskussion) 15. maj 2014, 11:09 (CEST)
Der er nu oprettet et edit-a-thon vedr. turistattraktioner i Midtjylland. Se Wikipedia:Landsbybrønden#Edit-a-thon: Turistattraktioner i Midtjylland. Mvh Asger (henvendelse) 19. maj 2014, 21:54 (CEST)