Wikipedia:Landsbybrønden/Tydeligere anmodning om kilder ved redigering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tydeligere anmodning om kilder ved redigering[redigér wikikode]

På baggrund af de indlæg der har været om at gøre det tydeligere for wikipedias bidragydere, at kilder er ønsket (Wikipedia-diskussion:Fokusmåned/februar 2019#Status 2019-02-01 og Wikipedia:Landsbybrønden/Definition af verificerbarhed) har jeg lavet ovenstående boks ud fra inspiration af tilsvarende tyske og franske udgaver. Jeg havde tænkt at den kunne erstatte de to tekster, der lige nu er placeret henholdsvis over og under redigeringsvinduet:

Indhold, der overtræder en hvilken som helst ophavsret, vil blive slettet. Encyklopædisk indhold skal være verificerbart og neutralt. Indhold, der gemmes i Wikipedia, kan redigeres, anvendes og genbruges – af alle og enhver – under visse vilkår og betingelser.

og

Ved at gemme ændringer, accepterer du vores vilkår for anvendelse, og du indvilliger i uigenkaldeligt at udgive dit bidrag under CC BY-SA 3.0-licensen og GFDL. Du accepterer ligeledes, at et hyperlink eller en URL-adresse er tilstrækkelig navngivelse under Creative Commons-licensen.

Mere præcist skulle den erstatte den sidste af de to tekster, mens den første fjernes. Denne boks ville så komme frem hver eneste gang man får vist redigeringsvinduet, når man har klikket "Redigér wikikode". Hvad siger I andre til det?--Weblars (diskussion) 16. mar 2019, 19:06 (CET)

Ja, tak! Jeg bliver så træt af at se de tusindvis af engelske artikler, der er korte, men alligevel har dusinvis af referencer...jeg ved godt, at vi ikke kan hamle op med enwiki, men det er da godt at gøre det fuldstændig klart over for brugere, at de skal have kilder. Det samme med neutraliteten. --Biscuit-in-Chief (Diskussion – Bidrag) 16. mar 2019, 20:13 (CET)
Den engelske kommer vistnok kun frem i bestemte situationer, f.eks. nye brugere. F.eks. får jeg en kort tekst der svarer til vores nuværende når jeg redigerer en side på den engelske Wikipedia. Jeg kan godt støtte en sådan vejleding til nye brugere, evt. for bestemte artikler om kontroversielle emner, men ikke som en generel erstatning. Det er for forstyrrende. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 18. mar 2019, 14:56 (CET)
Enig med InsaneHacker, det er en voldsom stor boks at få i hovedet hvis man bare skal ind og ændre et komma, - men den kan være relevant for nye brugere. Hvordan man så afgrænser det? 50 eller 100 redigeringer?, via autopatroll? eller? - Nico (diskussion) 18. mar 2019, 15:42 (CET)
Også enig med InsaneHacker og Nico. --Pugilist (diskussion) 18. mar 2019, 16:01 (CET)

Jeg synes, at beskeden er fin, og det generer ikke mig at se den. Men målgruppen må først og fremmest være nye brugere, der ikke kender dawp's regler endnu, så hvis det er muligt at begrænse boksen til den gruppe, lyder det også fint nok i mine ører. Afgrænsningen som autopatruljeret kunne så være en naturlig skillelinje - den rettighed får man vel netop, når man har demonstreret, at man er fortrolig med retningslinjerne. --Økonom (diskussion) 18. mar 2019, 18:52 (CET)

Nu har jeg spurgt på mediawiki.org om det ville være teknisk muligt kun at vise boksen for bestemte brugergrupper. Svaret var at det ikke umiddelbart er muligt. I stedet har jeg prøvet at gøre boksen lidt mindre fremtrædende ved at gøre skriften mindre, fjerne baggrundsfarven og fjerne det blå ikon med udråbstegnet:
Hvis der stadig er nogen som synes, at den er for voldsom, så må I gerne komme med konkrete forslag til, hvad der kunne gøres. Når vi nu engang er så få her på dansk wikipedia, så synes jeg det burde kunne lade sig gøre at tage hensyn til alle. Den nuværende tekst ("Indhold, der overtræder en hvilken som helst...") ser ud til at være hentet fra engelsk Wikipedia. Jeg synes den harmonerer dårligt med Wikiketten (antag at andre er i god tro), fordi den i sin tone godt kan virke en smule mistænkeliggørende oven for den person der skal til at redigere eller oprette en side. Jeg mener, at der er større chance for at folk vil respektere reglerne, hvis man anvender en venlig tone. Som svar på InsaneHackers idé om, at boksen kun skulle komme frem ved redigering af kontroversielle artikler, så tror jeg desværre ikke det er teknisk muligt. Derimod kan man sørge for at den kun vises ved redigering i artikelnavnerummet, altså ikke på fx diskussionssider eller på hjælpesider.--Weblars (diskussion) 28. mar 2019, 11:03 (CET)
Måske ikke ved kontroversielle artikler (der gør de det vistnok med editnotice), men jeg får ikke noget der ligner ovenstående når jeg redigerer den engelske Wikipedia, så det må være muligt at graduere alt efter hvorvidt brugeren er ny eller ej. Jeg har intet imod den første version heller, jeg ønsker bare at brugere der må forventes at kende retningslinjerne ikke skal se den hver eneste gang de redigerer en artikel. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 28. mar 2019, 11:12 (CET)
Hov, havde ikke set det du skrev før boksen. Det beklager jeg. Jeg får bare ikke noget i nærheden af det store banner når jeg redigerer den engelske. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 28. mar 2019, 16:57 (CET)
Ser ok ud. Jeg mener den bør være i toppen af redigeringsvinduet, så det ses som det første, - samtidig får vi en gavnlig reduktion af afstanden mellem redigeringsvindue og tegntabel nedennunder. En eventuel påmindelse om neutralitet i kontroversielle artikler kan indsættes i <!-- --> inde i redigeringsvinduet. - Nico (diskussion) 28. mar 2019, 17:42 (CET)
Det er absolut muligt at lave forskellig visning baseret på brugergrupper. Der er to måder: Dels har man med Javascript adgang til det globale objekt mw.config.wgUserGroups som indeholder en liste over den aktuelle brugers brugergrupper (se mw:Manual:Interface/JavaScript#User-specific). Og dels er der specielle specielle css- og js-filer for hver brugergruppe som kun indlæses når den aktuelle bruger tilhører gruppen (se mw:Manual:User group CSS and JavaScript). Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 30. mar 2019, 05:13 (CET)
Det ville være godt, hvis du har mulighed for at hjælpe, Kartebolle, så kun brugere der ikke er autopatruljerede (inklusiv anonyme brugere) ser boksen. Har jeg forstået dig rigtigt Nico, at du ønsker at udelade tilføjelsen i første punkt: ", og tilstræb et neutralt indhold"? Det kan jeg godt støtte, for det ville gøre boksen lidt mindre og dermed nemmere at overskue. At der ønskes neutralt indhold, er nævnt mange andre steder.--Weblars (diskussion) 30. mar 2019, 19:13 (CET)
Det kan jeg godt lave. Hvad med en CSS-klasse hvor indholdet kun vises for autopatruljerede (inkl. patruljanter og administratorer som normalt ikke længere er i gruppen autopatruljerede), og en anden CSS-klasse hvor indholdet kun vises for øvrige brugere, inkl. de ikke-indloggede? Så skal man bare pakke teksten med brugergruppe-baseret betinget visning ind i <span class="CSS-klassenavn">...</span>. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 30. mar 2019, 20:13 (CET)
Ja, det lyder rigtigt. Man skal bare undgå at nogle brugere får vist dobbelte beskeder, fordi de kommer ind under begge klasser. Det er der det bliver for indviklet for mig. Jeg vidste fx ikke at patruljanter og administratorer normalt ikke længere er i gruppen autopatruljerede.--Weblars (diskussion) 31. mar 2019, 12:38 (CEST)
Jeg vil oprette CSS-klasserne vis-for-autopatrol og skjul-for-autopatrol som beskrevet i Hjælp:Brugergruppespecifik visning om 3 dage medmindre der kommer indvendinger. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 31. mar 2019, 17:57 (CEST)
Yes check.svg Gjort CSS-klasserne vis-for-autopatrol og skjul-for-autopatrol er oprettede. Jeg kan selv teste at det virker for patruljanter da jeg er patruljant. Jeg vil gerne bede en autopatruljeret (Weblars?) og en administrator (Steenth?) om at kontrollere at eksemplerne på Wikipedia:Brugerfladeredaktører/Testcases ser ud som de skal. Husk at tømme browsercachen for alle indlæste CSS-filer først. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 3. apr 2019, 18:46 (CEST)
Min tjek af det, ser ok ud. --Steen Th (diskussion) 3. apr 2019, 21:24 (CEST)
Det ser også ok ud for mig. Jeg har desuden tjekket for en bruger der kun tilhører de to brugergrupper "Automatisk bekræftede brugere" og "Brugere".--Weblars (diskussion) 5. apr 2019, 15:46 (CEST)
Tak til begge for testningen. Jeg vil foreløbig ikke gøre mere i denne sag, da det er muligt at Weblars snart bliver brugerfladeredaktør (link til hans ansøgning) og kan gøre resten selv. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 5. apr 2019, 16:34 (CEST)

Med Kartebolles løsning kunne det alligevel lade sig gøre at vise forskellige beskeder til henholdsvis autopatruljerede og ikke-autopatruljerede brugere. Jeg har brugt de sidste uger på at forbedre et par af de sider, der linkes til fra boksen, nemlig brugsbetingelserne (der ikke var 100% oversat til dansk) og hjælpesiden for nybegyndere angående kildeangivelser. For at opsummere, er det altså meningen, at autopatruljerede kun vil få vist:

Ved at gemme dit bidrag, indvilliger du uigenkaldeligt i at udgive det under CC BY-SA 3.0-licensen og GFDL, således at det kan redigeres, anvendes og genbruges af alle og enhver under visse vilkår og betingelser. Du accepterer ligeledes at blive krediteret med et hyperlink eller en URL til den artikel, hvortil du har bidraget.

mens ikke-autopatruljerede vil få vist den nye boks med den blå ramme omkring, der også vil indeholde de to punkter om at angive sine kilder og ikke kopiere fra andre hjemmesider:

Denne boks bliver dog kun vist, når man åbner redigeringsvinduet for artikler, andre steder vil det være som for de autopatruljerede. Alle steder gælder at beskeden:

Indhold, der overtræder en hvilken som helst ophavsret, vil blive slettet. Encyklopædisk indhold skal være verificerbart og neutralt. Indhold, der gemmes i Wikipedia, kan redigeres, anvendes og genbruges – af alle og enhver – under visse vilkår og betingelser.

ikke vil blive vist længere. Man vil blive bedt om ikke at bryde copyright-reglerne i brugsbetingelserne og (for ikke-autopatruljerede) også i det andet punkt i boksen. Jeg er fornylig blevet brugerfladeredaktør, så med mindre nogen har forslag til ændringer, vil jeg gennemføre det om en uges tid. For at få et (indirekte) indtryk af om den tydeligere anmodning om kilder virker, kunne man f.eks. se på antallet af sidevisninger for Hjælp:Kildeangivelser for nybegyndere, der linkes til i den nye besked. Jeg har lagt det planlagte indhold af MediaWiki:Wikimedia-copyrightwarning (der lige nu kun vises via translatewiki.net) i min sandkasse4 (der lige nu vises med engelsk tekst), hvis nogen skulle være interesseret i det tekniske.--Weblars (diskussion) 21. apr 2019, 13:39 (CEST)

Hvad er status? Jeg prøvede lige at logge ud og starte en redigering, men fik ingen trusler om bål og brand. --Madglad (diskussion) 6. maj 2019, 20:43 (CEST)
Det er ellers gennemført, men måske har du forsøgt at redigere en side uden for artkelnavnerummet. Boksen vises under det felt, hvor redigeringsopsummeringen skrives.--Weblars (diskussion) 7. maj 2019, 02:51 (CEST)
Ja, det var denne side jeg redigerede. Det virker hvis jeg logger ud og redigerer i artikelnavnerummet. Men vil det ikke være bedre at placere boksen over redigeringsvinduet? --Madglad (diskussion) 7. maj 2019, 07:04 (CEST)
Jo, det er muligvis bedre over redigeringsvinduet, men nu gjorde jeg ligesom på tysk og fransk wiki. Jeg synes bare vi skal lade det være som det er, for at se hvordan det virker, i det mindste i noget tid.--Weblars (diskussion) 9. maj 2019, 00:39 (CEST)