Wikipedia:Landsbybrønden/Ubrugte billeder2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ubrugte billeder2[rediger kildetekst]

Der ryddes løbende op i ubrugte billeder, men nu er der foretaget en hovedrengøring. Det har resulteret i hundredevis af billeder, der ikke bruges og derfor kan slettes om tre dage.

Opfordring: Kig forbi og se om der er noget du kan bruge. Hvis ja så sæt billedet på en artikel og fjern skabelonen {{ubrugt billede}}.

Du kan finde ubrugte billeder her:

Du kan også lægge dem på commons. Du kan få hjælp på det nederste af de to ovenstående links. Skulle du falde over et billede, der er i brug, så slet venligst skabelonen. --MGA73 24. jan 2009, 22:26 (CET)

Er ubrugte billeder et problem? --Palnatoke 24. jan 2009, 22:37 (CET)
{{ErIkke}} --Broadbeer, Thomas 24. jan 2009, 22:43 (CET)
Med positiv sandsynlighed for at være flabet: Wikipedia:Landsbybrønden/Ubrugte billeder. :) Når der nu er tale om gamle ubrugte billeder, der er fundet frem, bør man selvfølgelig en ekstra gang overveje, om ikke billederne kan tages i brug, i stedet for blot at slette dem, når pseudogrænsen på tre dage er nået. --Pred (diskussion) 24. jan 2009, 22:50 (CET)
Og hvis ubrugte problemer ikke er et problem, så er man velkommen til at starte en diskussion om skabelonen {{ubrugt billede}}. Den har været her siden marts 2007 og jeg kan ikke se at nogen har protesteret på diskussionssiden. Nu var jeg bare så "flink" at jeg gjorde opmærksom på at der var mange ubrugte billeder i kategorien. Hvis man kigger i sletningsloggen kan man også se, at der løbende slettes ubrugte billeder. Endelig kan man som administrator se, at en af slettebegrundelserne på billeder er "Ubrugt fil". Den er fx brugt her Billede:Gris_På_vejen.jpg. Så det burde ikke komme som en overraskelse, at der slettes billeder med den begrundelse. Min holdning er, at enkelte ubrugte billeder ikke er et problem, men hvis vi holder op med at slette ubrugte billeder, så risikerer vi, at nogen finder på at bruge Wikipedia som fotoalbum. Så derfor synes jeg, at det er fint at slette billeder, der ikke er brug for. Men som jeg opfordrede til, så er man da meget velkommen til at bruge filerne til noget. --MGA73 24. jan 2009, 23:18 (CET)
F.eks. uploade/overføre dem til Commons. Kan gøres med Commonshelper. --Broadbeer, Thomas 24. jan 2009, 23:36 (CET)
At et billede er ubrugt, er ikke grund til sletning. Billedet skal også have karakter af at være wikipedia uvedkommende. --Sir48 (Thyge) 25. jan 2009, 01:20 (CET)
Enig. Det ville f.eks. være synd at slette Billede:Smed-2005.jpg. --Lhademmor 25. jan 2009, 10:52 (CET)
Hvordan finder og bruger jeg det, når det ikke indgår på en side eller et Commons galleri/kategori? --Broadbeer, Thomas 25. jan 2009, 15:59 (CET)
Det er vanskeligt, men kategorisering/galleriplacering er et andet spørgsmål. --Sir48 (Thyge) 25. jan 2009, 16:52 (CET)
Nu er det så heldigt, at alle ubrugte billeder er samlet i en kategori, og hvis man finder et billede, man mener er værd at bevare, så kan man indsætte det i fx en artikel, overføre det til commons eller hvis man har planer med det, kan man sætte det på din brugerside eller sin sandkasse indtil man har artiklen klar. Hvis nu disse muligheder af den ene eller den anden årsag ikke kan lade sig gøre, så kan man bare skrive på billedets diskussionsside, at man gerne vi beholde billedet til dit eller dat. Så burde billedet overleve, og man har så god tid til i god ro og orden at bruge billedet til det man nu vil bruge det til. Når de bevaringsværdige billeder så er sorteret fra, så kan resten jo slettes uden problemer.
Et andet problem er så, at licensen ikke i alle tilfælde er ok. Så hvis man forelsker sig i et billede, så må man gerne lige tjekke, at licensen er ok. --MGA73 25. jan 2009, 17:31 (CET)
Hvor kommer i øvrigt en frist på tre dage fra? Den forekommer at være mindst en faktor 10 for kort, når det gælder sletning af denne art. --Sir48 (Thyge) 27. jan 2009, 10:00 (CET)
Historikken på skabelonen fortæller ikke meger andet end at det er Broadbeer, der har lavet skabelonen. P.t. er antallet af billeder "nede" på 150 stk. - resten er enten brugt, overført til commons eller slettet af andre årsager. De 150 kan opdeles i 17 billeder uploaded af samme kunstner, 113 er "elektronskaller" og 20 blandedede billeder. Dvs. der er reelt kun 22 "ting" der skal tages stilling til. Hvis man afsætter 5 minutter til at tænke over et billede, så tager det 2 timer at gennemgå alle. Det burde være overkommeligt.
Problemet er vel snarere om alle når at kigge forbi inden "fristen" udløber. Generelt er det jo sådan at billeder normalt bliver uploaded til et bestemt formål og derfor kommer på en artikel med det samme. Her er så tale om billeder, som ikke er uploaded til noget bestemt, eller som nogen har vurderet ikke var relevante for den pågældende artikel. Så forventeligt må risikoen være lavere her end ved almindelige sletninger. Endelig er det jo sådan, at den administrator der sletter "noget" ALTID skal vurdere om sletningen er rimelig. Bare fordi der er sat en skabelon på, så giver det jo ikke ret til at slette ukritisk.
Men for min skyld kan vi sagtens vente en uge med sletningen, for det handler ikke om at gøre det hurtigt, men gøre det ordentligt. Men jeg synes måske at en måned eller længere er lidt for lang tid. Til sammenligning så afgøres en GA jo på 14 dage og en afgørelse på WP:SDBS kan også gøres hurtigere end en måned. --MGA73 27. jan 2009, 10:45 (CET)
Broadbeer havde oprindeligt sat en frist på en uge, men ændrede det til 5 dage og siden til 3. --Palnatoke 27. jan 2009, 10:46 (CET)
Ja for hvis en bruger uploader billederne fra sin seneste fest, så vennerne kan se dem, vil jeg gerne af med dem hurtigts muligt (ellers gør de det igen da en uge, 14 dage, eller en måndeds gratis billeddeling er billigt i for hold til andre steder ogsågør de det igen, men hvis de slettes hurtigt kan det ikke betale sig. Hvis man uploder et billede bør man være i stand til at indsætte det på hvilken som helst side indenfor 3 dage ellers kan jeg ikke se hvad vi skal bruge det til. --Broadbeer, Thomas 27. jan 2009, 11:47 (CET)
P.S. De kortere frister blev netop lavet da vi på et tidspunkt var lidt hårdere ramt af upload af ligegyldige selvportrætter (som ingengang blev indsat på brugersider) og andre "personlige" billeder, der heller ikke engang blev indsat på brugerside og altså måtte betragtes som upload fordi jeg kan eller billeddeling med vennerne. --Broadbeer, Thomas 27. jan 2009, 11:50 (CET)
Jamen hvis fristen er kortet ned 'af hensyn' til festbilleder og unotable selvportrætter, så skal de bare behandles anderledes, nemlig i stil med {{notabilitet}}, {{nonsens}} m.m. --Jørgen 30. jan 2009, 10:57 (CET)
Helt enig. Det er et andet spørgsmål. --Sir48 (Thyge) 30. jan 2009, 11:12 (CET)
Skal det forstås således, at unotable billeder ønskes drøftet enkeltvist på WP:SDBS på samme måde som artikler med tvivlsom notabilitet? Mht. at fristen er "kortet ned" - har vi egentlig en "normal frist"? Hvis vi ikke har en normal frist kan man jo heller ikke tale om en "forkortet frist". --MGA73 30. jan 2009, 13:00 (CET)
Næ det kan man ikke og de nuværende "regler" er ret nemme at undgå, du indsætter bare billederne på din brugerside og vupti er de ikke ubrugte. Nemt at finde ud af for folk der bare har lidt kendskab til Wikipedia, ikke så nemt for folk der tror de skal bruge Wikipedia som fildelingsside. --Broadbeer, Thomas 30. jan 2009, 13:38 (CET)

ubrugte billeder3[rediger kildetekst]

Jeg er begyndt slet ikke at forstå noget af det her. Min opfattelse er, at

  • Visse billeder kan slettes "on-sight", fordi de svarer til hærværk, brug af wikipedia som fildeling etc.
  • Et billede, som en admin er i tvivl om, kan passende sættes på WP:SDBS. Det giver både en rimelig frist til at reagere og tilbagemelding fra andre.
  • Billeder med licensproblemer har vi en procedure for.
  • Alle andre billeder - ubrugte eller ej - kan ligge på da:wiki, eller flyttes til Commons (da vi mig bekendt har samme licensregler som på Commons).

At billeder p.t. er ubrugte, er sagen næsten helt uvedkommende. Det drejer sig kun om, hvorvidt det er tænkeligt, at de vil kunne bruges (evt. i artikel nr. 2 million på da:wiki), eller om de er ubrugelige. --Sir48 (Thyge) 30. jan 2009, 17:01 (CET)

Med fare for at dette kommer til at lyde som ros tillader jeg mig at erklære mig enig i de 3 første punkter. Mht. det fjerde punkt så er jeg enig så langt, at et billede måske er uinteressant i dag, men interessant om et par år. Det er dog min opfattelse, at man bør bruge fx commons til sådanne opbevaringer, da de er beregnet til det, og har en meget bedre kategoriseringsstruktur, så det er lettere at finde igen. Da Wikipedia jo samtidig er grænseoverskridende er sandsynligheden for at et billede bliver brugt jo noget større, hvis det overføres til et internationalt medie.
For billeder med licensproblemer har vi en skabelon til at sætte på brugerdiskussionssiden. Jeg foreslår, at vi laver en lignende for ubrugte billeder, hvor der i pæne vendinger kan forklares at billedet er ubrugt og hvis man skal have hjælp til at indsætte det på en side kan man (forklaring eller link) og at billedet alternativt kan lægges på commons (link til vejledning). Til slut kan den forklare at hvis man har fortrudt at man har lagt billedet op så kan man få det slettet (vejledning). Hvis nogen gider lave et forlag er de meget velkomne. --MGA73 4. feb 2009, 10:25 (CET)

Tak for det. Så går jeg ud fra, at du har frafaldet "sletningstruslen" fra indledningen til ubrugteb billeder2: Der ryddes løbende op i ubrugte billeder, men nu er der foretaget en hovedrengøring. Det har resulteret i hundredevis af billeder, der ikke bruges og derfor kan slettes om tre dage.

Så vidt jeg kan se, er der ikke vundet noget ved at have en kategori for ubrugte billeder. Den kan bruges ved overflytning til Commons, men alle danske billeder kan principielt overflyttes dertil. Ingen af argumenterne har noget at gøre med, om billedet p.t. er ubrugt eller ikke. Det er f.eks. lige så svært at finde frem til et brugt som til et ubrugt billede, som man gerne vil indsætte i en artikel. --Sir48 (Thyge) 4. feb 2009, 10:49 (CET)

Nu er det ikke "regler" eller praksis, som jeg har fundet på (altså at ubrugte billeder kan slettes efter 3 dage). Derfor kan ubrugte billeder stadig risikere en sletning. Jeg kan se, at der er ryddet op og nogle er blevet slettet, andre er blevet brugt ellr flyttet til commons. Tilbage er så de billeder, som ingen har "gjort noget ved". Næsten alle de tilbageværende billeder er elektronskaller, og der findes der tilsvarende billeder på commons. Min tanken er dog at overføre dem alle til commons.
P.t. fungerer kategorien ubrugte billeder som en WP:SDBS for billeder. Hvis ingen protesterer inden tidsfristens udløb, så bliver de slettet. For min skyld kan vi godt omdøbe kategorien til "Billeder der foreslås slettet". For reelt er der jo tale om et sletteforslag, idet brugeren der satte skabelonen på lige så godt selv kunne have brugt billedet eller overført det til commons. Så mangler vi bare at finde en passende frist samt en måde at diskutere det på. Pt. kan en "behold" stemme jo redde billedet modsat på WP:SDBS jo godt kan slettes trods enkelte "behold". --MGA73 4. feb 2009, 11:25 (CET)

Så er vi stærkt uenige. Der findes ikke nogen "regler" eller praksis, som tilsiger sletning af ubrugte billeder. At der findes en skabelon, som man undtagelsesvis kan sætte på et billede for at advare om, at det kan slettes, er ikke nogen regel eller praksis, og det gælder i endnu mindre, når du sætter den på med en bot. Kategorien ubrugte billeder er derfor absolut ikke en WP:SDBS. --Sir48 (Thyge) 4. feb 2009, 11:59 (CET)

Hvis man ser på skabelonen i den nuværende form, så skriver den jo at billederne kan slettes og i den tid jeg har holdt øje med oplægningsloggen, der har ubrugte billeder uden undtagelse 1) blevet brugt 2) blevet flyttet til commons eller 3) blevet slettet. Det (og det forhold at ingen har protesteret indtil nu) er baggrunden for, at jeg har konkluderet at "praksis" er, at ubrugte billeder slettes, og at jeg satte skabelonen på billederne. Om det er med bot eller manuelt er i mine øjne ligegyldigt.
Men det skal jo ikke forhindre at der så indføres en ny praksis, hvis der er stemning for dette. Min holdning er bare, at vi ikke skal have ubrugte billeder på dawiki. Jeg så gerne, at alle billeder lå på commons medmindre de udelukkende er relevante for dawiki. Dvs. formentlig kun brugerbilleder?
Mht. om kategorien ubrugte billeder fremadrettet bør være en WP:SDBS, så afhænger det jo selvsagt af hvad vi beslutter. Jeg ser gerne, at kategorien løbende tømmes men det behøver absolut ikke være ved sletning. Hvis nogen finder en fornuftig anvendelse til billedet er det jo bedre. Fordelen ved at kalde det en slettekategori er, at det er tydeligt, at billederne risikerer at blive slettet. Hvis det derimod besluttes at ubrugte billeder er velkomne, og at det at et billede er ubrugt ikke er slettegrund nok, så er jeg enig i, at kategorien overflødig. --MGA73 4. feb 2009, 21:48 (CET)
Også forsvinder ideen med Commons. --Broadbeer, Thomas 4. feb 2009, 22:17 (CET)

Kan flytte alle billeder med ok licens til Commons[rediger kildetekst]

Alle billeder med en ok licens (og en rimelig kvalitet) kan flyttes til commons med min bot. Så jeg synes vi skal flytte i stedet for at slette. Så det er bare at sætte en holdbar licens på og en fornuftig beskrivelse, så kommer jeg forbi med botten og flytter billederne.

Jeg kan selvfølgelig også flytte billeder, der ikke er ubrugte, så hvis man vil have dem på commons så er det bare at sætte licens, beskrivelse og {{TilCommons}} på så fixer jeg det. Det burde også flytte æøå korrekt over i modsætning til CommonsHelper. Jeg sørger selvfølgelig for, at de kommer rigtigt ind på Commons og hvis de bliver slettet, så kan vi altid genskabe dem på dawiki hvis ellers licensen er ok her. --MGA73 8. feb 2009, 17:53 (CET)

Jeg vil allerede nu bede om at de billeder der er lokalt uploadet af mig ikke flyttes til Commons. Tak. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 8. feb 2009, 18:10 (CET)
Det kan man selvfølgelig tage hensyn til, men husk at du har udgivet dine billeder under en fri licens så man kan uploade dem mange steder, bl.a. Commons. ;) --Broadbeer, Thomas 8. feb 2009, 19:43 (CET)
Der er ingen tvivl om, at en af de nemmeste måde at slippe af med et problem på, er at give det til andre, men jeg er i tvivl om, at alle vore billeder af blinkende pærer vil blive værdsat på Commons. Der bør udvises kritisk sans, og det bør overvejes, hvad gevinsten ved at lade de angiveligt i forvejen hårdt belastede mennesker bruge tid på at patruljere vores rod (og derefter din tid på at patruljere deres rod), når der er tale om billeder, der ofte ikke vil se anvendelse nogen steder alligevel. --Pred (diskussion) 8. feb 2009, 18:20 (CET)

Hvad er der galt med Bruger:DaWiki2Commons? Der er vel ingen grund til at opfinde den dybe tallerken 2 gange? --Broadbeer, Thomas 8. feb 2009, 18:19 (CET)

Som det fremgår ovenfor så er der forskel på billeder. Billeder uden licens og billeder der ikke er relevante skal selvfølgelig bare slettes. Og man skal ikke bare flytte problemerne. Principielt kan alle billeder fra dawiki jo flyttes til commons hvis licensen er ok og hvis de er brugbare.
Hvis man flytter billeder til commons, så bør man rydde op efter sig selv. Dvs. tjekke licens, beskrivelse, kategorier osv. efter bedste evne. Man kan se her, hvad man skal rydde op i commons:Category:Files_moved_from_da.wikipedia_to_Commons_requiring_review.
Problemet ved commonshelper er, at den ikke kan håndtere æøå - men hvis man rydder op efter sig selv er det selvfølgelig ikke et problem :-) Et andet problem er, at så får vi ingen besked om filer, der er i fare for at blive slettet. Det er min teori, at det gør vi (jeg) hvis det er min bot, der flytter dem.
Til Metalindustrien vil jeg sige, at hvis ellers filerne får lov til at blive på Commons, så er der vel ingen problemer med at lægge dem der. Men hvis de skal ligge der, så kræver det jo at man sørger for at licensen er ok. Og som jeg allerede har skrevet, så har jeg tænkt mig at følge de billeder, som jeg flytter - ikke bare flytte dem og så glemme alt om dem. --MGA73 8. feb 2009, 19:48 (CET)
Bruger:DaWiki2Commons er ikke CommonsHelper, men en dansker. --Broadbeer, Thomas 8. feb 2009, 20:17 (CET)
Jamen han skal da være hjerteligt velkommen. Men hvis du ser på hans brugerside (Bruger:Hebster) "Jeg er ikke længere aktiv på den danske Wikipedia" og på listen over brugerbidrag (Speciel:Bidrag/DaWiki2Commons), så sker der ikke så meget mere. Jeg har da også bemærket at du selv flytter mange billeder - det var der jo ikke nogen grund til, hvis DaWiki2Commons klarede det for os :-) --MGA73 8. feb 2009, 20:56 (CET)
Har lige opdaget en fordel mere - den ændrer automatisk de sider, der benytter billederne. --MGA73 11. feb 2009, 23:15 (CET)