Wikipedia:Landsbybrønden/YouTube Music kopierer os?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

YouTube Music kopierer os?[redigér wikikode]

Det ser ud til at YouTube Music (https://music.youtube.com/) kopierer tekst om sangere uden at opfylde kravet til kreditering. Se f.eks. deres sider for Sys Bjerre (Sys Bjerre), Annika Aakjær (Annika Aakjær) og Stine Bramsen (Stine Bramsen). --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 1. jan 2020, 18:05 (CET)

Det er da lidt af en usædvanlig situation vi har her ... Burde dette ikke være noget WM DK tog sig af? — Biscuit‑in‑Chief :-) (Diskussionsside • Bidrag) 1. jan 2020, 18:11 (CET)
Snarere et internationalt (USA'sk) problem, hvis både WMF og YouTube Music hører hjemme der. Er det kun dawiki, der kopieres? --Madglad (diskussion) 2. jan 2020, 03:02 (CET)
Man kan vælge sprog i indstillingerne for YouTube Music. Deres side om Janis Joplin har dansk tekst kopieret fra Janis Joplin, engelsk tekst kopieret fra en:Janis Joplin (med ombytning af sætningernes rækkefølge), estisk tekst kopieret fra et:Janis Joplin, fransk tekst kopieret fra fr:Janis Joplin, så det er ikke bare dawiki som kopieres.
Hvis jeg har forstået en:Wikipedia:Mirrors and forks rigtigt, behandler Wikimedia ikke den slags sager. De enkelte ophavsretshavere skal selv kontakte parter som de mener krænker deres rettigheder. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 2. jan 2020, 03:46 (CET)
Det er korrekt Kartebolle. Det er ikke Wikipedia/Wikimedia Foundation, der har rettighederne til indholdet af artiklerne på Wikipedia, men de bidragydere, der har forfattet teksten. Det betyder også at håndhævelse af den licens (almindeligvis CC BY-SA 3.0), bidragyderne udgiver deres tekst under skal, ske direkte af dem. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 2. jan 2020, 12:35 (CET)
Det kan faktisk give et bagslag, idet man kunne forledes til at tro at WP havde skrevet af efter andre. Dette skal vi lige huske, når vi behandler copyvio-sager. Jeg blev selv engang beskyldt for at have planket en tekst, der i fuld udstrækning var blevet kopieret fra WP inklusive en for mig typisk slagfejl. --Jørgen (diskussion) 2. jan 2020, 14:21 (CET)
Der er masser som skriver af efter Wikipedia, og mange af dem angiver kilde og licens og gør det helt lovligt. Det specielle ved denne sag er at der er tale om et meget stort firma som ejes af et endnu større firma (Google) som normalt ikke laver den slags fejl. Det kunne give medieomtale og måske derfor være relevant for Wikimedia eller Wikimedia Danmark. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 2. jan 2020, 14:50 (CET)

Man kan muligvis klage her: https://www.youtube.com/reportingtool/legal Jeg kan se at min indledning til Barbara Hendricks [1] er på https://music.youtube.com/channel/UC3md9AjGVTnE2kx6VvA-oeg så jeg burde kunne klage. Måske kunne det hjælpe hvis vi var flere der påpegede problemet. — Fnielsen (diskussion) 2. jan 2020, 23:38 (CET)

@Fnielsen: Det kræver et Google-login at komme til den side, hvilket forudrettede ophavsretshavere ikke nødvendigvis har. Prøv evt. i stedet at kigge på siden https://support.google.com/youtube/answer/9516993?hl=en&ref_topic=9282363 som beskriver hvordan man klager over ophavsretskrænkelser på Youtube i anden form end videoer pr. email. (Eller giv et tip til en avis!) --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 3. jan 2020, 00:12 (CET)

Tænk engang om YouTube bringer tekst fra artikler på Wikipedia, hvor nogle brugere har været "kreative" med "lånte fjer". Får nok nogle til at tænke sig om en ekstra gang inden de klager? I øvrigt utroligt komisk, at man ikke kan forvente sig noget fra Wikipedia. "Lad os skabe en encyclopædi sammen", men enhver skal kæmpe for sine egne rettigheder. Gad vide om der er nogen der har tænkt over den situation? 94.191.128.27 3. jan 2020, 00:29 (CET)