Spring til indhold

Wikipedia:Let omskrivning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side i en nøddeskal
Sammenfat med dine egen ord i stedet for at lave en let omskrivning. Let omskrevet materiale der bryder ophavsretten på dets referede materiale skal omskrives eller slettes for at undgå bryd på ophavsretten, og for at sikre at det lever op til Wikipedias politik. Kilder i det offentlige domæne og CC-BY-SA-kompatible kilder kan blive let omskrevet, og begrænset let omskrivning eller ophavsretligt beskyttet materiale kan også blive brugt som fair use. Der skal altid gives en henvisning.

Let omskrivning er en overfladisk ændring af materiale fra en anden kilde. Skribenter skal generelt sammenfatte kildemateriale med deres egne ord, tilføje indbyggede referencer, som det kræves af verificeringspolitikken.

Let omskrivning i begrænset mængde er okay inden for en vis grænse, på samme måde som citering, så længe at materialet er klart refereret i teksten - eksempelvis ved at tilføje "John Smith skrev ...", sammen med en reference der indeholde citeringen i slutningen af sætningen eller afsnittet. Det er også tilladt med let omskrivning i begrænset mængde, såfremt der kun er en begrænset måde hvorpå man kan sige den samme ting.

Let omskrivning uden reference kan falde under betegnelsen plagiat, og når det er voldsom (med eller uden referencer), kan det også krænke Wikipedias ophavsret-politik, der forbyder Wikipedias skribenter at kopierer materiale direkte fra andre kilder. Materiale fra det offentlige domæne kan på samme måde bruges til at undgå plagiat. Hvis det referede materiale har en fri ophavsretslicens der er kompatible med Wikipedias licenser, er kopiering eller let omskrivning ikke at krænke ophavsretten, så længe at det stadig påsættes en reference.

Den bedste måde at undgå let omskrivning på, er at forstå hvornår det er et problem, hvor det undgås og hvornår det sker.