Wikipedia:Spørgehjørnet/Om ørkenen Sahara: Hvorfor er der to ørkenzoner på hver side af ækvator?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tilbage til Spørgehjørnet for børn og unge


Rundt om jorden fra ca.17 grader nordlig breddegrad (vandret ring nord for ækvator) til ca. 17 grader sydlig breddegrad (syd for ækvator) regner det fra svagt til meget - og her er regnskovene også. Området kaldes den intertropiske konvergenszone (ITK) eller kalmebæltet.

Grunden til den megen regn er, at luften stiger til vejrs her, pga. solen kraftige opvarmning af jorden, som så varmer luften op. Derfor stiger den til vejr. Når luften stiger køles den af og en stor del af vanddampen i den, falder som regn.
Når luften er steget til vejrs, deles den nu tørre luft som udgør antipassatvindene i 8-10 kms højde og herefter falder luften ned igen i to bælter på jorden, de kaldes for de subtropiske højtryksområder - det er her ørkenerne og Sahara er.
På den nordlige halvkugle er det mellem 17 grader nordlig bredde til 35 grader nordlig og på den sydlige 17 grader sydlig bredde til 35 grader sydlig.
Når den tørre luft er kommet ned til jorden, blæser en del igen mod ækvator osv.
Så ørkenerne er ikke menneskeskabte, men naturskabte. Under den sidste istid for ca. 10.000 år siden og et stykke tid efter var Sahara grøn og frodig. Sahara blev ørken for ca. 5000 år siden. ( Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Sahara ).
Lidt adresser:
"Kan I give mig nogle gode links til gode sider der forklarer det globale vindsystem???" - med et godt billede af jordens vindsystemer:
Lidt om passatvinde:
Kilde - bladr ned til passatvind:
Kig på sidens billede nederst - her er jordens fremherskende vinde vist.
mvh Glenn 25. sep 2004 kl. 19:04 (CEST)