Wikipedia:Sletningsforslag/Skolemand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Skolemand har stået med notabilitetsskabelon siden 2017. Lad os tage diskussionen. Villy forsøgte at oprette artiklen, som tidligere havde været redirect til Skole. Madglad påsatte {{hurtigslet}} med teksten ordbogsopslaget af det forældede ord er fyldestgørende dækket i ODS, og det er ikke Wikipedias opgave at fungere som ordbog, og Nico ændrede skabelonen til {{notabilitet}}. Der bliver henvist til artiklen fra 71 andre emner. Toxophilus (diskussion) 12. aug 2019, 12:58 (CEST)

  •  Formalia @Villy Fink Isaksen: som artikelopretter har du måske en mening. Toxophilus (diskussion) 12. aug 2019, 12:58 (CEST)
  • Behold - Det er et relevant ord/begreb at kunne slå op ligesom rådmand, amtmand og mange andre, men artiklen kunne sagtens tåle en opgradering. Toxophilus (diskussion) 12. aug 2019, 12:58 (CEST)
  • Behold - Ordet er måske ikke meget brugt i dag, men det var det vist tidligere. Også ordet Skolefolk i samme betydning. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 12. aug 2019, 14:13 (CEST)
  • Behold - jeg påsatte notabilitet for at imødegå hurtigslet. ikke fordi jeg selv sætter spørgsmålstegn ved den. Nico (diskussion) 12. aug 2019, 15:27 (CEST)
  •  Kommentar - @Nico: Det var heller ikke mit indtryk, at du var imod artiklen. Jeg ville bare skitsere hændelsesforløbet :-) Mvh. Toxophilus (diskussion) 12. aug 2019, 15:31 (CEST)
  • Slet eller flyt til Støbeskeen. Emnet er relevant nok, og bær den ikke slettes med begrundelsen "notabilitet", men uencyklopædisk. "Artiklen" var den gang og er stadig elendig og især en formulering er fuldstændig misforstået:
"Udtrykket er gammeldags, i dag bruges andre betegnelser som pædagog, skoleleder eller bachelor i pædagogik - en der har en længere uddannelse end læreruddannelsen indenfor undervisningsområdet."
Nej, udtrykket er ikke gammeldags, bare bare sjældnere anvendt i dag, da der er færre, der kan betregnes som skolemænd. Det er langt de færreste pædagoger, skoleledere og bachelor i pædagogik, der er skolemænd, og man behøver ikke være i en af nævnte faggrupper for at være skolemand. Bemærk DDO's formulering: "også om person, der teoretisk beskæftiger sig med undervisnings- og skoleforhold". Man ville næppe generelt bruge betegnelsen i dag om personer i de faggrupper, som DDO ellers nævner. Bertel Haarder kan fx betegnes som skolemand, selv om han er kandidat i statskundskab. Han skrev i øvrigt speciale om den i artiklen nævnte skolemand Grundtvig, som var teolog og præst. Så "artiklen" har misforstået emnet. Man bør afholde sig fra at skrive artikler med ODS, Salmonsen osv. som eneste kilde, især hvis man ikke er grundigt inde i emnet og begrebet udvikling de sidste 100 år. Artiklen bør slettes og nyskrives (evt. omskrives) til at dække den betydning, der stadig bruges i dag.
Så jeg foreslog den misforståede "artikel" hurtigslettet, fordi vi ikke skal have alt muligt vrøvl stående på W. Det havde intet med relevans ("notabilitet") at gøre. Jeg ændrer derfor skabelonen til {{Uencyklopædisk}} --Madglad (diskussion) 12. aug 2019, 16:25 (CEST)
  • Behold  Flyt Af samme holdning som Toxophilus. Jeg synes ikke, vi skal slette artikler, der er mangelfulde, når emnet for mig at se er encyklopædisk. Jeg vil også indstille, at artiklen flyttes til Skolefolk. --Druidsaki (diskussion) 12. aug 2019, 16:54 (CEST)
Skolemænd og skolefolk har jo to forskellige betydninger. Grundtvig falder vel næppe ind under begrebet skolefolk. --Madglad (diskussion) 12. aug 2019, 17:21 (CEST)
Hmm. Strengt taget har du nok ret. Skolemand havde/har muligvis en mere restriktiv betydning, mens skolefolk er hyppigere anvendt i nyere tid og til gengæld anvendes om det meste skolepersonale og -interessenter, men oftest i sammenhæng med skolepolitik og -udvikling. På den anden side var de fleste skolemænd nok også mænd på Grundtvigs tid, og sproget ændrer sig jo gerne med udviklingen, så helt urimelig er en sammenskrivning vel ikke, hvis der tages forbehold for begrebsdannelsen? Jeg kender en, jeg nok kan hive en autoritativ udtalelse om dansk skolehistorie ud af og vil derpå vende tilbage. --Druidsaki (diskussion) 12. aug 2019, 20:27 (CEST)
  • Behold Enig med Toxophilus (og andre). --Økonom (diskussion) 17. aug 2019, 20:40 (CEST)
  •  Kommentar Oplæg til konklusion:
Der bør være to artikler, som beskriver de to begrebers anvendelse på nudansk, med referencer til hvordan ordene har været anvendt historisk. Herunder at der har været kvindelige 'skolemænd', fx Natalie Zahle, og Thusnelda Moltke. /Madglad (diskussion) 18. aug 2019, 05:02 (CEST)
Konklusion:
Ikke konsensus om sletning. --Pugilist (diskussion) 21. aug 2019, 16:23 (CEST)