Wikipedia:Spørgehjørnet/Hvorfor bliver ens hår elektrisk når det er koldt udenfor og varmt indenfor? Og kan man gøre noget ved det?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Om vinteren er luften kold, og den kan derfor ikke indeholde så meget vanddamp. Luften er tør, siger man. Du har sikkert også lagt mærke til at man ofte får tørre læber om vinteren. Det er af samme grund.

Hår (og pelsværk) danner meget nemt statisk elektricitet. Om sommeren er luftfugtigheden højere, og da fugt leder elektrisk strøm, er det svært at danne statisk elektricitet. Det er derimod muligt om vinteren når luften er tør. Så vil den statiske elektricitet kunne blive så stor at den virker generende.

Du kan forhindre at dit hår gnider op ad kunststoffer, det vil mindske dannelsen af elektriciteten, men bedst er det at sikre en fugtighed i håret ved f.eks. at bruge hårbalsam. Man kan også bruge skyllemiddel i tøjvasken, så indeholder tøjet en smule 'tøjbalsam', der fjerner statisk elektricitet og holder tøjet blødt. Det er også et trick man kan bruge i bilen, hvis man får stød ved udstigning: Nogle sprøjt med skyllemiddel fra en forstøverflaske ud over stofsæderne kan måske fjerne problemet, hvis det er herfra elektriciteten kommer. Med venlig hilsen Jørgen 8. dec 2004 kl. 15:21 (CET)