Wikipedia:Ugens artikel/2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ugens artikel-arkiv
4. kvartal 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021

I dag er det tirsdag, 19. januar 2021; klokken er 12:51 (UTC)

Hvis ugens artikel på forsiden ikke viser denne uges artikel, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte ugens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side.

Uge 1, 2015

Banner of the Qulla Suyu.svg

Aymara eller Aimara er en oprindelig nation i Sydamerika beliggende i Andesbjergene og på højsletten Altiplano. Der lever omkring 2 mio. aymaraer i Bolivia, Peru og Chile. Aymaraerne udgør i Bolivia ca. 20 % af landets befolkning og er landets største gruppe af oprindelige folk.

Aymarafolket levede i området i flere århundreder men blev omkring slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet underlagt Inkariget. Ved Spaniens kolonisering af Sydamerika blev aymaraerne underlagt det spanske koloniimperium. I forbindelse med den spansk-amerikanske frihedskrig (1810–25) blev aymarafolket indbyggere i de nye nationer Bolivia og Peru. Ved salpeterkrigen (1879–83) erobrede Chile områder, der var beboet af Aymaraerne. Aymaraerne skelner selv mellem bolivianske og chilenske aymaraer.

De fleste nuværende aymaraer lever i området omkring Titicacasøen og på Altiplano. Det nuværende bycentrum i den nuværende aymara-region er byen El Alto. Aymaraerne er kendt for deres kunstfærdige fremstilling af tekstiler baseret på uld fra lama, alpaka og kanin. (Læs mere..)

Uge 2, 2015

B&W Hallerne 2014-04-27 4.jpg

Eurovision-sagen er en politisk sag affødt af omstændighederne, under hvilke Danmark i maj 2014 var vært for Eurovision Song Contest. DR besluttede at holde arrangementet i København, hvor B&W Hallerne dannede rammen om de tv-transmitterede shows.

For at de tidligere værftshaller kunne anvendes som koncertsted, måtte de ombygges. Tre bærende søjler skulle fjernes, så DR kunne producere panoramabilleder under showet. Efterfølgende skulle de tre søjler genopføres for at imødegå, at Københavns Kommune og Region Hovedstaden ydede konkurrenceforvridende støtte til ejerne af B&W Hallerne. Man regnede med, at ombygningen ville koste 18 mio. kr., men den endte med at koste næsten 90 mio.

I februar 2014 var budgettet på 237 mio. kr., men ifølge et notat fra Statsrevisorerne til Rigsrevisionen i oktober endte den samlede regning på 334 mio. kr. (Læs mere..)

Uge 3, 2015

DSB train Denmark Aalborg 2003 ubt.jpeg

IC3, litreret MFA-FF-MFB (MF), er betegnelsen for DSB's intercity-togsæt, der leveredes i årene 1989-98 af ABB Scandia i Randers. Togsættet er dieseldrevet og består af tre vogne med i alt 144 siddepladser og en maksimalt tilladt hastighed på 180 km/t. IC3 er bygget i 149 eksemplarer og eksporteret til Sverige og Israel. Op til fem togsæt kan sammenkobles til en samlet længde på 292,5 meter og med i alt 720 siddepladser.

IC3 er videreudviklet i en elektrisk version, betegnet IR4, der samkører med IC3 i landsdelstrafikken. IC3 findes endvidere i en to-vognsversion hos Regionstog benævnt IC2. Den seneste videreudvikling er Øresundstoget, der er produceret fra 2000 til 2012 i 111 eksemplarer.

Den 13. januar 2015 er det 25 år siden, at de første IC3-togsæt kom i drift som lyntog for DSB. (Læs mere..)

Uge 4, 2015

Wien Staatsoper.jpg

Tysk opera er opera fra tysktalende lande navnlig Tyskland og Østrig. Den etablerede sig bemærkelsesværdigt hurtigt efter fremkomsten af operagenren i Italien. I det meste af det 17. og 18. århundrede stod den tysksprogede opera dog i skyggen af sin italiensksprogede modpart, idet førende tysk-fødte komponister som Händel og Gluck valgte at arbejde med italiensksprogede forlæg og i genrer. Det var først med Mozart, at den tysksprogede opera for alvor fik fodfæste. Beethoven, Weber og Wagner fulgte i hans fodspor.

Wagner og Strauss ændrede på, hvad opera var og kunne udtrykke. Operaen blomstrede i tysksprogede lande i begyndelsen af det 20. århundrede, indtil Hitlers magtovertagelse tvang mange komponister til tavshed eller eksil. Efter Anden Verdenskrig fandt unge operakomponister inspiration hos Schönberg og Berg, der havde fremmet nye modernistiske teknikker. (Læs mere..)

Uge 5, 2015

GuadPatrol.jpg

Kampene ved Matanikau i september og oktober 1942 var to separate men sammenhængende kampe blandt en række træfninger mellem amerikanske og japanske styrker omkring MatanikauflodenGuadalcanal. Kampene var to af de største og mest betydningsfulde langs floden.

Under den første kamp angreb tre marinebataljoner under kommando af generalmajor Alexander Vandegrift japanske troppekoncentrationer på flere punkter. Japanerne, som var under kommando af generalmajor Kiyotake Kawaguchi, slog marinesoldaternes angreb tilbage. Under den anden kamp to uger senere lykkedes det en større styrke af marinesoldater at krydse floden og tilføje et japansk infanteriregiment store tab. Angrebet tvang japanerne til at trække sig tilbage fra deres stillinger og hindrede japanske forberedelser til deres planlagte store offensiv mod de amerikanske stillinger ved Lunga, der blev til slaget om Henderson Field. (Læs mere..)

Uge 6, 2015

Mariagerfjord Rensningsanlæg luftfotos 23.08.2014.jpg

Mariagerfjord Rensningsanlæg er et rensningsanlæg indviet i 2013. Anlægget ligger nord for Hadsund i Himmerland på en ca. 7,5 ha. stor grund og ejes af det kommunale forsyningsselskab Mariagerfjord Vand A/S. Anlægget renser årligt mellem fem og seks mio. spildevand fra hele kommunen. Det var første gang siden midten af 1990'erne, at der etableredes et så stort rensningsanlæg i Danmark.

I dag er der fire eksisterende rensningsanlæg i Mariagerfjord Kommune. Anlæggene i Mariager, Oue og Assens nedlægges og erstattes af det nye rensningsanlæg i 2014-2016. Procestankene med hver en diameter på 45,7 meter er blandt de største cirkulære tanke i Danmark. Projektet omfatter også en ny drifts- og administrationsbygning og et nyt ledningsnet i kommunen. Det samlede byggeri forventes at koste 400 mio. kr. (Læs mere..)

Uge 7, 2015

TheEnduranceInFullSail.jpg

Endurance-ekspeditionen var Ernest Shackletons ekspedition i et forsøg på at krydse Antarktis fra 1914-17. De to skibe Endurance og Aurora var involveret på hver side af kontinentet.

Ekspeditionsfartøjet Endurance blev fanget af isen før landgang kunne ske og blev med isen ført nordpå gennem den antarktiske vinter i 1915. Til sidst blev skibet skruet ned af isen, og de 28 mand blev efterladt på en isflage. Efter flere måneder på den drivende is drog mandskabet i tre redningsbåde til den ubeboede og ugæstfri Elefantø nord for Antarktis. Shackleton og fem andre drog herefter ud på en 1.300 km lang sørejse i én af redningsbådene mod Sydgeorgien, hvor de landede på øens ubeboede sydkyst. Efter at have forceret de uvejsomme bjerge på øen ankom de til øens nordside, hvor det lykkedes at få kontakt til norske hvalfangere, der kunne skaffe hjælp til de efterladte på Elephant Island. I Rosshavet havde gruppen på Aurora også problemer og tre liv gik tabt under denne opgave. (Læs mere..)

Uge 8, 2015

Movia bus line 501A at Holbæk Station.jpg

A-busser er bybusser i København, Køge, Roskilde, Ringsted, Holbæk, Næstved og Helsingør, der kører ofte og er let tilgængelige i kraft af mange stoppesteder. De blev indført af det daværende HUR i 2002 i forbindelse med åbningen af metroens første etape. A-busserne drives i dag af trafikselskabet Movia. A-busserne er gule og kan kendes på deres røde hjørner. I København findes der syv A-buslinjer, der kører uden fast køreplan men helt ned til 3-4 minutters interval i myldretiden. A-busserne har dagligt ca. 215.000 passagerer (2007) svarende til ca. 60 % af buspassagererne i København.

En del af A-busserne følger samme linjeføring, som de gamle sporvogne. F.eks. følger linje 5A (før den blev omlagt til Lufthavnen) for størstedelens vedkommende den samme rute, som den gamle sporvejslinje 5. I provinsbyerne findes der i alt otte A-buslinjer, der typisk kører hvert kvarter i dagtimerne og hver halve time udenfor, idet visse yderstrækninger dog kun betjenes i timedrift. Desuden har Køge som den eneste provinsby også halvtimesdrift nat efter fredag og lørdag. (Læs mere..)

Uge 9, 2015

Archangel 1896.jpg

Pomorhandel (af russisk: поморье, pomorje; po «ved» og more «hav»; «området ved havet», samme ord som ligger til grund for Pommern) eller russehandel er benævnelsen på en handelsforbindelse mellem pomorerne i Nordvestrusland og folket langs kysten af Nordnorge så langt sydpå som til Bodø. Denne handel foregik fra 1740 og frem til den russiske revolution i 1917.

Pomorhandelen var i udgangspunktet en byttehandel mellem folk i nordområderne, med kornprodukter fra Rusland mod fisk fra Nordnorge som hovedhandelsvarer. Efterhånden udviklede dette sig til at blive en pengehandel, og faktisk blev rubelen brugt som valuta flere steder i Nordnorge. Pomorhandelen var af stor betydning både for nordmænd og russere. Handelen foregik ved, at russiske pomorer fra Hvidehavsegnene og Kolahalvøen kom sejlende til fjordbygder og handelspladser langs kysten af Nordnorge. Pomorerne var dygtige handelsmænd og søfarere, og de udforskede også områderne omkring Hvidehavet. I tillæg til at de sejlede vestover med handelsvarer, etablerede de også en handelsrute østover forbi Uralbjergene til Nordsibirien. (Læs mere..)

Uge 10, 2015

Stavanger domkyrkje.jpg

Stavanger Domkirke i Stavanger i Norge stammer fra første halvdel af 1100-tallet og er den ældste stadig stående domkirkebygning i Norge. Det er desuden den eneste af landets domkirker, som har været i kontinuerlig brug siden 1300-tallet og den, der har beholdt sit middelalderlige udtryk bedst blandt landets domkirker.

Domkirken blev bispesæde, efter at Stavanger bispedømme blev oprettet omkring 1125. Fra reformationen og et par år frem blev bispedømmet styret fra Bergen, men fra 1539 blev domkirken sæde for superintendenter (biskopper) i den lutherske kirke. I 1682 blev bispesædet flyttet til Kristiansand, men ved opdelingen af dette bispedømme i 1925, hvor Stavanger bispedømme og Agder og Telemark bispedømme blev oprettet, blev Stavanger Domkirke bispesæde igen. (Læs mere..)

Uge 11, 2015

Holstein1848.png

Hertugdømmet Holsten (tysk: Herzogtum Holstein) lå på et område beliggende mellem Ejderen og Elben, oprindeligt et grevskab, men fra 1474 hertugdømme som rigsumiddelbart len i Det Tysk-Romerske Rige.

Holsten har historisk set haft den særlige skæbne, at området til trods for sin overvejende tysksprogede befolkning gennem den altovervejende del af sin historie (fra middelalderen til 1864 og også indirekte derefter) har været påvirket af forbindelsen med Danmark. Med undtagelse af et tiårigt intermezzo under og umiddelbart efter Napoleonskrigene var Holsten altid formelt en del af en tysk statsdannelse el. statsforbund. Først af det løst opbyggede Tysk-Romerske Rige indtil dets opløsning i 1806, og derefter af Det Tyske Forbund fra 1816. Alligevel var det fortrinsvis skiftende danske kongers politik, samt de økonomiske forbindelser med kongeriget Danmark, der styrede udviklingen i Holsten. Mens Holsten på sin side formentlig har øvet større indflydelse på Danmarks historie end noget andet område uden for kongeriget. (Læs mere..)

Uge 12, 2015

Panning on the Mokelumne.jpg

Guldfeberen i Californien (1848–1855) var en periode, hvor omkring 300.000 mennesker fra både USA og udlandet rejste til Californien. efter at det blev rapporteret, at James W. Marshall havde fundet guld ved Sutter's Mill i Coloma.

I starten udvandt guldgraverne guld fra vandløb og flodbunde med simple midler, såsom pander. Metoderne blev dog udviklet og senere anvendt verden over og førte til, at der blev flere mineselskaber, mens antallet af individuelle guldgravere faldt. Der blev udgravet guld til en værdi af milliarder af dollars målt i nutidens priser, hvilket førte til stor velstand for nogle få. Mange vendte imidlertid hjem uden ret meget mere, end de var kommet med.

Effekterne af guldfeberen var betydelige. San Francisco voksede fra en lille bosættelse til en storby, og flere byer blev grundlagt over hele Californien. Der blev udformet en forfatning, og Californien blev optaget i USA som stat i 1850 som led i Kompromiset i 1850. Infrastrukturen for hele staten blev udviklet, og landbruget voksede betydeligt for at imødekomme bosætternes behov. Under Guldfeberen blev indianere angrebet og tvunget væk fra deres traditionelle områder. (Læs mere..)

Uge 13, 2015

Funeral of ruthenian noble by Siemiradzki.jpg

Nordisk før-kristen begravelse dækker over flere forskellige former for begravelsestraditioner, der blev praktiseret i Norden før religionsskiftet, dvs. fra ca. 7.000 f.Kr. til ca. 1.000 e.Kr. Betegnelsen dækker over mange forskellige skikke, da gravlægninger varierede efter tid og sted.

Det mest omfattende kildemateriale er arkæologiske udgravninger og ganske få samtidige og yngre skriftlige kilder, der beskriver ritualer og forløbet af vikingetidens begravelser. En af de mest berømte beskrivelser er den arabiske diplomat Ibn Fadlans skildring af en høvdingebegravelse ved Volga i Rusland.

De døde fik i reglen personlige ejendele med i graven som gravgaver, der afspejlede deres sociale status. Graven kunne være dækket af en gravhøj eller markeret med sten. I de sidste århundreder før religionsskiftet blev runesten i mange tilfælde brugt som mindesmærke for afdøde, men kun sjældent brugt på graven. En udbredt skik var kremering, men jordfæstning var også almindelig. Mange steder har arkæologer fundet spor efter begravelser i skibssætninger, skibsformede stensætninger.

Nogle af de mest fremtrædende begravelsespladser fra før-kristen tid i Skandinavien findes på Lindholm Høje og i Jelling i Danmark, i Borre i Norge og Vendel i Sverige. (Læs mere..)

Uge 14, 2015

ICE3-Einfahrt-Dortmund.jpg

Togfonden DK er en olie- og infrastrukturfond til en værdi af 28,5 mia. kr. vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i 2013. Fonden finansierer en blanding af ny og opgraderet jernbaneinfrastruktur, der muliggør timemodellen og elektrificering af resten af hovedbanenettet, så rejsetiden med tog kan reduceres på tværs af landet.

Hovedparten af fondens midler skal bruges på højhastighedsjernbanerVestfyn, over Vejle Fjord og mellem Hovedgård og Hasselager syd for Aarhus til hastigheder på op til 250 km/t. Endvidere skal en række eksisterende tilstødende banestrækninger opgraderes til 200 km/t og elektrificeres. Dermed kan der indføres "superlyntog", der kan reducere rejsetiden til en time mellem Odense og hhv. København, Aarhus og Esbjerg – og mellem Aarhus og Aalborg. Øvrige lyntog og korresponderende tog vil herudover reducere rejsetiden til en række prioriterede byer.

Fonden er bl.a. kritiseret for at bygge på et for usikkert økonomisk grundlag og for at forringe vilkårene for investorerne i Nordsøen. I januar 2015 vurderede Tænketanken Kraka, at der manglede 18 mia. kr. i at finansiere projektet på grund af den lave oliepris. (Læs mere..)

Uge 15, 2015

BroendbyStadion.jpg

Brøndby Stadion, beliggende i bydelen Brøndbyvester i Brøndby Kommune, er Danmarks næststørste fodboldstadion. Det blev anlagt i 1965, og efter en omfattende ombygning i 2000 øgedes kapaciteten til 31.500 tilskuere. I dag er totalkapaciteten 29.000 tilskuere, heraf 23.400 siddepladser. Fodboldklubben Brøndby IF afvikler sine hjemmebanekampe på Brøndby Stadion. Tilskuerrekorden på 31.508 stammer fra den 18. juni 2003, hvor ærkerivalen F.C. København var modstanderen.

Stadion har bl.a. lagt græs til betydende kampe mod Schalke 04 i 2003 og FC Barcelona i 2004 og en næsten udsolgt træningskamp mod Liverpool FC i 2014.

Banen er aktuelt i dårlig stand, og der er derfor drysset vulkanstøv ud på den og sat CO2-telte op for at forbedre væksten. I løbet af sommeren 2015 vil der blive anlagt en helt ny græsbane med forbedret dræning. (Læs mere..)

Uge 16, 2015

Latarnia morska ubt.jpeg

Et fyr er et pejlemærke og navigationshjælpemiddel, som giver information via lys, lyd eller radiosignaler.

De mest kendte fyr er lysfyr, som benyttes af søfarten til at navigere efter især i mørke. Lysets farve fra et fyr kan give oplysninger om i hvilken retning, man er i forhold til fyret, idet de enkelte farveområder kan ses på et søkort. I nedsat sigt har man også benyttet sig af lyd for at angive deres position, og i sidste halvdel af det 20. århundrede indførtes radar.

Til trods for at moderne teknologisk udvikling med tiden har reduceret fyrenes betydning, var der på tærsklen til det 21. århundrede 192 fyr i brug i Danmark. Søfartsstyrelsen udgiver hvert år Dansk Fyrliste, som er en fortegnelse over fyr og tågesignaler i Danmark, Færøerne og Grønland. (Læs mere..)

Uge 17, 2015

Volbeat 2013.jpg

Volbeat er et dansk metalband, der blev dannet i København i oktober 2001 af Michael Poulsen. Bandet har taget navn efter Dominus-albummet Vol.Beat.

Bandet er blevet kendt på deres særprægede musik, der oprindeligt af bandet blev omtalt som "metallisk pop rock and roll, og som generelt er kendetegnet ved hård rock and roll med inspiration lige fra Metallica til Elvis Presley. Den nuværende besætning i gruppen består af forsanger og guitarist Michael Poulsen, bassist Anders Kjølholm, guitarist Rob Caggiano og trommeslager Jon Larsen.

Bandet har udgivet fem studiealbum og en dvd. Debutalbummet solgte guld i Danmark, og bandet modtog prisen for "Bedste debutalbum" ved Danish Metal Awards. Året efter vandt de en Steppeulv som "Årets håb". De resterende album har solgt platin i Danmark. Deres andet album, Rock The Rebel / Metal The Devil, nåede som det første metalalbum nogensinde til tops på den danske hitliste. Albummet var også det første metalalbum til at sælge platin i Danmark. I alt har deres fem studiealbum solgte mere end 3 millioner eksemplarer på verdensplan, og bandet har høstet adskillige priser og nomineringer. (Læs mere..)

Uge 18, 2015

Cobra Coutances.jpg

Operation Cobra er kodenavnet på en offensiv igangsat af 1. amerikanske armé under general Omar Bradley otte uger efter landgangen i NormandietD-Dag under 2. verdenskrig. Operationens hensigt var at trænge gennem det tyske forsvar, som holdt styrkerne indespærret i brohovedet i Normandiet, mens den tyske hær var optaget af den britiske og canadiske aktivitet omkring byen Caen. Efter et gennembrud ville 1. armé kunne trænge ind i Bretagne, oprulle de tyske flanker og befri sig for de begrænsninger, der fulgte med at operere i det normanniske bocage-landskab.

Operation Cobra ændrede kampen i Normandiet fra at være en kamp mellem infanteri til at være en hurtig manøvrekrig, førte til at Falaise-lommen etableredes og gjorde den tyske stilling i Nordvestfrankrig umulig at holde. Operation Cobra og de efterfølgende offensiver fra den 2. britiske og den 1. canadiske armé blev således afgørende for de allieredes sejr i felttoget i Normandiet. (Læs mere..)

Uge 19, 2015

Flag of Saudi Arabia.svg

Kongeriget Saudi-Arabien er et land i Mellemøsten og det største land på den Arabiske Halvø.

Landet grænser op mod Jordan, Irak, Kuwait, Qatar, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Oman og Yemen. Det ligger ud til den Persiske Bugt i nordøst og det Røde Hav mod vest. Saudi-Arabien har anslået 30,8 millioner indbyggere og et areal på cirka 2.150.000 km².

Nationen blev grundlagt af Abdul Aziz bin Saud, hvis offensiv i 1902 generobrede Al-Saud-familiens forfædres hjemby Riyadh og kulminerede i 1932 med udråbelsen og anerkendelsen af kongeriget. Landet er både juridisk, politisk og kulturelt præget af den gren af islam, der går under betegnelsen wahhabisme. Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har gentagne gange udtrykt bekymringer angående menneskerettigheder i Saudi-Arabien herunder kvinders rettigheder; bekymringer som er afvist af den saudiarabiske regering.

Saudi-Arabien er det land i verden, som eksporterer mest olie, og denne eksport udgør basis i den saudiarabiske økonomi. Olie står for over 90 % af landets eksportindtægter og næsten 75 % af de statslige indtægter. (Læs mere..)

Uge 20, 2015

V Milthers fra Medd DGF 1964 3.JPG

Poul Christian Vilhelm Madsen Milthers (1865-1962) var en dansk kvartærgeolog, som især var kendt for sit arbejde med ledeblokmetoden, hvor man ud fra bjergartsbestemmelse af stenene i en moræne kan afgøre, fra hvilken retning den tilhørende gletsjer er kommet. Han foretog talrige optællinger af ledeblokke i Danmark, Tyskland, Polen og andre lande til belysning af de skandinaviske gletsjeres udbredelse.

Milthers foretog omfattende undersøgelser af glaciale landskabsformer og påviste fx, at de markante bakkedrag, Odsherredbuerne var randmoræner dannet under sidste istid. Efter sin opdagelse af en interglacial mose ved Brørup var Milthers med til at fastslå, hvordan disse moser under sidste istid var blevet dækket med flydejord, og hvordan i større perspektiv hele det sydvestjyske område, der ikke havde været isdækket under sidste istid, havde fået sine landskabsformer.

Milthers foretog også mange undersøgelser inden for anvendt geologi, blandt andet kortlægning af mergelforekomster til brug ved jordforbedring og eftersøgning af brunkul, som både under verdenskrigene udgjorde en væsentlig del af den danske energiforsyning. (Læs mere..)

Uge 21, 2015

030Arab.jpg

Araberopstanden var et oprør mod Det osmanniske rige i Arabien og Levanten mellem 1916 og 1918 som en del af Mellemøstenfelttoget under 1. verdenskrig. Opstanden blev startet af Husayn ibn Ali, sharif af Mekka og leder for den arabiske Banu Hashim-stamme med det formål at opnå arabisk uafhængighed fra osmannerne og at oprette en arabisk stat, som strakte sig fra Aleppo i Syrien til Aden i Yemen.

Oprøret endte med et osmannisk nederlag i sammenhæng med ententemagernes sejr i verdenskrigen, og de tyrkiske områder i Mellemøsten blev derefter hovedsagelig gjort til britiske og franske mandatområder under Folkeforbundet. Araberne, som deltog i oprøret, følte sig derfor efterfølgende forrådt, da de allieredes planer om at dele de "frigjorte" tyrkiske områder mellem sig blev kendt. (Læs mere..)

Uge 22, 2015

Kaare Johannessen.JPG

Kåre Johannessen (født 1964) er en dansk historiker, forfatter, foredragsholder og til tider Tv-vært. Han er har været museumsinspektør på Vikingeborgen Trelleborg og herefter på Middelaldercentret i en længere årrække, men er i dag selvstændig historiker og konsulent.

Han skrevet flere fagbøger om særligt middelalderen, vikingetiden og historiske romaner. Han har desuden lavet en lang række programmer på TV2 Øst om historiske lokaliteter i Region Sjælland, og han har medvirket i historiske quizprogrammer som bl.a. HistoriequizzenDR K. Endvidere har han fungeret som historisk ekspert i en række dokumentarprogrammer og serier. Han har desuden interesse i nyere tids historie, navnlig 1. verdenskrig, og han har været medstifter til en reenactmentgruppe, som beskæftiger sig med netop denne periode. (Læs mere..)

Uge 23, 2015

Harald Slott-Møller 02.jpg

Georg Harald Slott-Møller (17. august 1864 i København20. oktober 1937 i samme by) var en dansk maler og keramiker, gift med maleren Agnes Slott-Møller. Harald Slott-Møller var søn af købmand Carl Emil Møller og Anna Maria født Møller.

Harald Slott-Møller blev i 1880'erne anset for at være et af naturalismens største kunstneriske talenter og en af Det Moderne Gennembruds foregangsmænd. Han gennemgik malerisk og motivisk en markant udvikling fra det socialrealistiske billede Fattigfolk i dødens venteværelse, 1886, (et maleri Slott-Møller sidenhen fornægtede) over Foråret fra 1896, som er tydeligt symbolistisk inspireret. Maleriet, Foråret, blev Slott-Møller inspireret til på en rejse til Paris i foråret 1895, hvor han sammen med sin kone besøgte katedraler og museer og så tidlig renæssancekunst. Han var ofte ude af trit med sin samtid, der i højere grad var orienteret mod Paris og impressionismen. På sine gamle dage malede han hovedsaglig religiøse billeder, som De hellige tre konger og Bebudelsen, men også en række national orienterede værker med forbindelse til Genforeningen i 1920. (Læs mere..)

Uge 24, 2015

Quodlibet.jpg

Goldbergvariationerne, BWV 988, er et værk for cembalo skrevet af Johann Sebastian Bach, som gav værket titlen „Aria mit verschiedenen Veraenderungen vors Clavicimbal mit 2 Manualen“. Værket består af 30 variationer over den arie, som indleder og afslutter det. Goldbergvariationerne er også senere omskrevet for andre instrumenter, bl.a. for strygekvartet.

Goldbergvariationerne blev udgivet første gang i 1741 som Clavierübung IV og menes at have fået navn efter Johann Gottlieb Goldberg. Der findes talrige indspilninger af værket med en række forskellige store musikere, blandt andet Glenn Gould og Daniel Barenboim. (Læs mere..)

Uge 25, 2015

A Oelenschlager.jpg

"Der er et yndigt land" er den ene af Danmarks to nationalsange. Den anden, Kong Christian stod ved højen Mast, tjener tillige som kongesang og bruges traditionelt ved officielle lejligheder.

Teksten til "Der er et yndigt land" er skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819 og bestod oprindelig af 12 strofer (vers), men de fleste nutidige gengivelser indeholder oftest kun fire: Stroferne 1, 2, 3 og 12. Til sangen findes flere melodier, hvoraf den mest almindelige er skrevet af Hans Ernst Krøyer, formodentlig omkring 1835. Også komponister som Thomas Laub og Carl Nielsen samt i nyere tid Nanna har skrevet melodier til sangen.

“Der er et yndigt land” har i forhold til "Kong Christian" oplevet en stigning i brug fra 1990'erne. Den betragtes nu af de fleste danske idrætspublikummer som den "egentlige" nationalsang i sportslig sammenhæng.

Både tekst og H.E. Krøyers musik til "Der er et yndigt land" har flere gange været kritiseret. (Læs mere..)

Uge 26, 2015

Bloch-SermonOnTheMount.jpg

Narrativ teologi er en kristen teologisk retning, der udviklede sig i 1970'erne, og som tager udgangspunkt i, at kristne fortællinger især i Bibelen er det grundlæggende for den kristnes selvforståelse frem for opsummeringer eller sammenfatninger af trosindholdet i trosbekendelser, etik og lovbud; disse kommer først efter at være indført af fortællingen. Som eksempel kan nævnes, at den apostolske trosbekendelse ville være uforståelig, hvis den ikke opfattes som en essens af hele Bibelens forkyndelse.

Den kristne grundfortælling er den historie, hvori Gud identificeres. Bibelen fremstår her som en samlet fortælleenhed, som én grundfortælling sammensat af flere enkeltfortællinger, omend det også her gælder, at det ikke er muligt at udlede den samlede opfattelse af Gud alene ved bibelfortolkning; også for Guds vedkommende bliver der forhold tilbage, som ikke lader sig udlede alene ved bibelforståelse. Gud er andet og mere end, hvad der har fundet vej til og udtrykkes i Bibelen. (Læs mere..)

Uge 27, 2015

Mamoru Shigemitsu signs the Instrument of Surrender, officially ending the Second World War - Alt.jpg

Japans kapitulation den 2. september 1945 betød afslutningen på kampene under 2. verdenskrig. I slutningen af juli 1945 var den kejserlige japanske flåde ude af stand til at udføre operationer og de allieredes invasion af Japan var nært forestående. Den japanske krigsledelse udtrykte officielt deres vilje til at kæmpe til den bitre ende, men tilkendegav over for Sovjetunionen ønsket om forhandling.

Den 6. august 1945 nedkastede USA en atombombe over byen Hiroshima. Sent om aftenen den 8. august 1945 erklærede Sovjetunionen krig mod Japan og invaderede den japanske lydstat Manchukuo. Senere samme dag nedkastede USA endnu en atombombe, denne gang over Nagasaki. Chokket over disse begivenheder fik kejser Hirohito til at beordre krigsledelsen til at gå ind på de allieredes betingelser for at slutte krigen. Den 15. august meddelte Hirohito det japanske folk, at Japan overgav sig.

Krigstilstanden mellem Japan og de allierede sluttede formelt med traktaten i San Francisco i 1952 og mellem Japan og Sovjetunionen i 1956. (Læs mere..)

Uge 28, 2015

Harald Høffding c 1915.jpg

Harald Høffding (11. marts 1843 i København2. juli 1931 i København) var en dansk filosof og teolog, professor i filosofi ved Københavns Universitet 1883- 1915 og dets rektor 1901-1902. Han var bror til Theodor Høffding.

Harald Høffding var meget virksom gennem hele sit liv. Særlig stor betydning havde han som lærer, først som docent, senere som professor, men endnu større betydning fik han gennem sit omfattende forfatterskab. Som højdepunkter i dette står doktorafhandlingen "Den antike Opfattelse af Menneskets Villie" fra 1870, "Etik. En Fremstilling af de etiske Principper og deres Anvendelse på de vigtige Livsforhold" fra 1887, "Den nyere Filosofis Historie" I-II udgivet 1894-1895, "Religionsfilosofi" fra 1901 og "Den menneskelige Tanke, dens Former og Opgaver" fra 1910. Foruden disse udgav han monografier over Kierkegaard, Rousseau og Spinoza, psykologiske, etiske, filosofihistoriske og erkendelsesteoretiske studier, afhandlinger, artikler og anmeldelser samt holdt foredrag, hvilket udgjorde led i hans fortsatte fortolkning, som førte frem til hans endelige filosofiske standpunkter.

Hans filosofi omfattede 4 (eller 5) hovedproblemer: bevidsthedsproblemet, erkendelsesproblemet, tilværelsesproblemet og vurderingsproblemet (der var opdelt i et etisk og et religiøst aspekt). (Læs mere..)

Uge 29, 2015

Lion waiting in Namibia.jpg

Løven er en af de fire store katte i slægten Panthera, og et medlem af familien Felidae. Det er den næststørste nulevende katteart efter tigeren og kan veje over 250 kg. Indtil slutningen af Pleistocæn var løven det mest udbredte landpattedyr efter mennesket. De kunne findes i størstedelen af Afrika, igennem hele Eurasien fra det vestlige Europa til Indien, og i Amerika fra Yukon til Peru. I dag findes vilde løver kun i det subsahariske Afrika og en kritisk truet gruppering i Asien. Særligt som følge af tab af habitat har løvebestanden været på kraftig tilbagegang i de seneste årtier.

Vilde løver lever i gennemsnit 10 til 14 år, mens de i fangenskab kan leve i mere end 20 år. Løver er usædvanligt sociale dyr sammenlignet med andre katte og løveflokke består af adskillige individer, hvor hunløverne jager sammen. Løver er øverst i fødekæden. Løver jager normalt ikke mennesker, selvom der har været eksempler på at det er sket. (Læs mere..)

Uge 30, 2015

1954 World Ice Hockey Championships Canada vs Soviet.jpg

VM i ishockey er en årligt tilbagevendende turnering for mandlige ishockeylandshold arrangeret af International Ice Hockey Federation (IIHF).

Ishockeyturneringen ved de olympiske lege i 1920 er anerkendt som det første verdensmesterskab. Det første verdensmesterskab uden for OL-regi var mesterskabet i 1930, hvor 12 hold deltog. Efterhånden som antallet af medlemmer af IIHF voksede, deltog flere og flere lande i VM, som derfor blev udvidet med flere lavere rangerende grupper ("divisioner"). VM har været åbent for alle spillere siden 1977; før havde kun amatørspillere lov at deltage.

Canada dominerede mesterskabet i begyndelsen og vandt 19 VM-titler ved de første 28 mesterskaber. Fra 1963 til nationens opdeling i 1991 var Sovjetunionen det dominerende hold og vandt 20 mesterskaber. I 2000-tallet blev turneringen mere åben, eftersom "Big Six"-holdene (Canada, Tjekkiet, Finland, Rusland, Sverige og USA) blev mere jævnbyrdige, og andre lande kunne også efterhånden være med i topstriden. (Læs mere..)

Uge 31, 2015

The Scream.jpg

Skriget er et maleri af Edvard Munch. Munch udførte flere versioner af motivet, fire som malerier og et som litografi. Skriget er malet i en symbolistisk-ekspressionistisk stil med pastel-, olie- og tempera-farver. Farverne er generelt meget mørke.

To af versionerne hænger på Munchmuseet i Oslo. En tredje hænger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Nasjonalgalleriets version er signeret og dateret 1893, og mange mener, at det er den første udgave.

Skriget blev første gang vist på en udstilling på Unter den Linden i Berlin 3. december 1893 og havde dengang titlen Fortvivlelse. (Læs mere..)

Uge 32, 2015

Fra forposterne 1864.jpg

1864 er en dansk tv-dramaserie i otte dele, som omhandler Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig. 1864 er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og er inspireret af Tom Buk-Swientys bog Slagtebænk Dybbøl. Serien er den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde med en pris på 173 millioner kroner.

Tv-serien havde premiere 12. oktober 2014 på DR1 i 150-året for den skildrede krig. 1864-produktionen bliver også klippet sammen til en spillefilm.

Der var bygget ganske store forventninger op til den dyre tv-serie. Allerede før premieren var en livlig debat i gang, og mens serien blev sendt, fortsatte diskussionen om 1864, ikke blot blandt tv-anmeldere, men også blandt almene kommentatorer og politikere. Serien skabte en fornyet interesse om emnerne fra det skildrede år. 1864 fik ganske gode seertal, og den blev prist for det visuelle udtryk, men i den overordnede danske bedømmelse af serien var få entusiastiske. Mere positive anmeldelser kom fra Storbritannien. (Læs mere..)

Uge 33, 2015

Enya, døbt Eithne Patricia Ní Bhraonáin (født 17. maj 1961, Gweedore, County Donegal) er en irsk new age-sanger, sangskriver, og musiker, som er en af Moya Brennans yngre søstre.

Enya begyndte sin musikalske karriere i familiebandet Clannad, før hun forlod det for at gå solo. Hun opnåede bred anerkendelse for sin musik til BBC tv-serien The Celts fra 1987. Året efter gjorde hendes album Watermark hende endnu mere berømt og hun blev kendt for sin karakteristiske lyd med mange lag stemmer, folkemelodier, syntetiseret baggrundseffekter og æteriske efterklang.

Enya fortsatte med stabil succes i løbet af 1990'erne og 2000'erne; hendes album A Day Without Rain fra 2000 solgte 15 millioner eksemplarer, og blev det bedst sælgende new age album i 2000'erne USA ifølge Nielsen SoundScan. Hun er Irlands bedst sælgende solo-musiker, hvilket gør hende til en af de bedst sælgende kunstnere nogensinde. Hun har modtaget fire Grammy Awards og en Academy Award-nominering.

(Læs mere..)

Uge 34, 2015

Indo-European branches map.png

De indoeuropæiske sprog udgør en af verdens primære sprogætter, der omfatter de fleste europæiske sprog og mange sprog i Central-, Vest- og Sydasien. Det fælles ursprog, som udviklede sig til de moderne indoeuropæiske sprog menes at være blevet talt i det fjerde årtusinde inden vor tidsregning, enten på de centralasiatiske stepper eller i Anatolien. Flere af verdens største sprog såsom engelsk, spansk, hindi, fransk og tysk hører til familien, og i dag tales indoeuropæiske sprog sammenlagt af ca. tre milliarder mennesker.

Indoeuropæisk er blandt de bedst udforskede sprogætter i verden, og deres slægtskab blev allerede fastslået i begyndelsen af det 19. århundrede, da slægtskabet mellem det klassiske indiske sprog sanskrit og de klassiske europæiske sprog græsk og latin blev påvist. De primære grene af familien er germansk, italisk, keltisk, hellensk, indoiransk, slavisk, baltisk, armensk, albansk samt nogle uddøde sprogfamilier.

Det urindoeuropæiske sprog var grammatisk et bøjningssprog med kasus, og det var lydligt karakteriseret ved en række laryngale lyde (produceret i struben), som er forsvundet i alle sprogets efterkommere, men som har efterladt sig systematiske reflekser, der gør det muligt at rekonstruere dem. (Læs mere..)

Uge 35, 2015

HarryTruman.jpg

Harry S. Truman (8. maj 188426. december 1972) var USA's 33. præsident (19451953). Som vicepræsident efterfulgte han Franklin D. Roosevelt, som døde mindre end tre måneder efter, at han var begyndt på sin fjerde embedsperiode.

Under 1. verdenskrig var Truman artilleriofficer i Frankrig. Efter krigen blev han en del af Tom Pendergasts partiorganisation hos Demokraterne og blev valgt til amtskommissær i Missouri, og senere til senator. Efter at han var blevet kendt i USA som leder af Truman-komiteen, erstattede han Henry A. Wallace som Roosevelts vicepræsidentkandidat i 1944.

Som præsident stod Truman over for mange udfordringer i indenrigspolitikken med omstilling af økonomien til fredsforhold. Hans præsidenttid var også begivenhedsrig på det udenrigspolitiske område med blandt andet afslutningen på 2. verdenskrig, atombomberne mod Japan, etableringen af Forenede Nationer, Marshallplanen og Koreakrigen.

Truman var en folkelig og beskeden præsident. Trods en negativ folkeopinion under hans præsidenttid er vurderingen af ham blevet mere positiv, efter at han trak sig ud af politik. Truman placeres altid højt af forskerne som en af Amerikas bedste præsidenter. (Læs mere..)

Uge 36, 2015

Finlandduchy.jpg

Storfyrstendømmet Finland var forgængeren for det moderne Finland. Det eksisterede i perioden 1809-1917 som en del af det Russiske Kejserrige og havde den russiske zar som storfyrste.

Perioden varede fra 1809 til 1917, og i løbet af disse 108 år gennemgik Finland tre faser: 1809-1863 blev personalunionen konsolideret, og de finske myndigheder fik lov til at beholde den gustavianske forfatning. I perioden 1863-1906 fik Finland voksende uafhængighed, hvor især lantdagen blev genoprettet. Finsk blev også et officielt sprog på linje med svensk, og handelen med omverden voksede stærkt som følge af økonomisk liberalisering og valutareform. Under den sidste fase fra 1906-1917 forsøgte russerne at russificere Finland, men dette mislykkedes, og forsøget viste sig at have en ødelæggende indvirkning på Finlands senere forhold til Rusland og Sovjetunionen.

Fra finsk side blev forholdet til Rusland betragtet som en personalunion, og da zaren trådte tilbage under Oktoberrevolutionen i 1917, benyttede finnerne lejligheden til at erklære landet selvstændigt. (Læs mere..)

Uge 37, 2015

Hadsund Egnssamling.jpg

Hadsund Egnssamling eller Hadsund Egnsmuseum er et kulturhistorisk museum i Hadsund. Siden 2004 har det været en del af Nordjyllands Historiske Museum. Hadsund Egnssamling ligger i Rosendalsgården ved Hadsund Dyrehave. Siden 1975 har gården været indrettet som museum. Hadsund Egnssamling har fælles adresse med Møllehistorisk Samling, der beskæftiger sig med de gamle vand- og vindmøller. Museet har gennem årene fusioneret med flere andre museer i nærheden.

Hadsund Egnssamling fortæller om egnens historie siden reformationen i 1536 og formidler de perioder af Sydøsthimmerlands historie, der har sat spor på egnen, nemlig renæssancen, tiden umiddelbart efter landboreformerne, den nye by og industrialiseringen i 1970'erne. I 2014 blev der udarbejdet en udstilling om skolerne i den gamle Hadsund Kommune i anledning af, at det var 200-året for folkeskoleloven af 1814. Museet tilbyder også foredrag og arrangementer, julestue og gammeldags marked. (Læs mere..)

Uge 38, 2015

Agatha Christie.png

Hercule Poirot er den hyppigst optrædende og – sammen med Miss Marple – den mest kendte af forfatterinden Agatha Christies fiktive detektiver. Han er hovedpersonen i Christies første bog fra 1920, De låsede Døre. Poirot optræder i 33 romaner og 54 noveller.

Christie beskriver Poirot som født i den fransktalende del af Belgien og ca. 160 cm høj med et æggeformet hoved. Hans velplejede moustache beskrives som imponerende, og efter engelske iagttageres opfattelse er han lapset. Han er i besiddelse af en usædvanlig logisk sans, som afspejler sig i en usædvanlig evne til at opklare forbrydelser, som politiet fejlfortolker. Samtidig er han excentrisk i sin adfærd, hvilket irriterer mange i hans omgangskreds, ikke mindst hans nærmeste venner. De fleste Poirot-fortællinger foregår i England, men andre foregår i Orienten og ved Rivieraen. Poirot er portrætteret på film med Albert Finney og Peter Ustinov i titelrollerne, samt i en tv-serie på 75 afsnit med David Suchet.

I denne uge (15. september) blev Agatha Christie født for 125 år siden. (Læs mere..)

Uge 39, 2015

Alan Brooke at desk 1942.jpg

Feltmarskal Alan Francis Brooke, 1st Viscount Alanbrooke (1883-1963) var en højtstående general i den britiske hær. Han var chef for imperiegeneralstaben under 2. verdenskrig og blev udnævnt til feltmarskal i 1944. Som formand for stabschefernes komite var Brooke den øverste militære rådgiver for premierminister Winston Churchill og betragtes som en af de vigtigste arkitekter bag de allieredes sejr i 1945.

Efter at være trådt ud af hæren gjorde han tjeneste som Lord High Constable of England under kroningen af Elizabeth 2. af Storbritannien i 1953. Hans krigsdagbøger påkaldte sig interesse på grund af deres kritik af Churchill og på grund af Brookes oprigtige syn på andre ledende skikkelser i krigen. (Læs mere..)

Uge 40, 2015

Julius Schnorr von Carolsfeld- Ruth im Feld des Boaz.jpg

Ruths bog er en af bøgerne i Ketuvim ("Skrifterne") som er en del af den jødiske tanakh, og en af skrifterne i Det Gamle Testamente i Bibelen. Det er en af de korteste bøger i Bibelen og består kun af fire kapitler.

Bogen handler om israelitterne Elimelek og No'omi, som under en hungersnød udvandrer med deres to sønner fra Bethlehem til Moab. Her dør Elimelek, og de to sønner gifter sig med moabitiske kvinder, hvoraf den ene er Ruth. Da begge sønnerne også dør, vil No'omi rejse tilbage til Bethlehem og beder sine svigerdøtre om at rejse tilbage til deres familier. Den ene gør det modstræbende, men Ruth vil med No'omi og siger, at hun hører til No'omis folk og hendes Gud. I Israel bliver Ruth gift med Boaz, og de får sønned Obed, som bliver bedstefar til kong David.

Fortællingens forfatter er traditionelt tilskrevet profeten Samuel, men religionsforskere mener i almindelighed, at bogen stammer fra hellenistisk tid. (Læs mere..)

Uge 41, 2015

Dio IronFest3.jpg

Ronnie James Dio, kunstnernavn for Ronald James Padavona (10. juli 1942 - 16. maj 2010), var en amerikansk heavy rocksanger og -komponist.

Han blev født i Portsmouth, New Hampshire og voksede op i en katolsk familie med italienske rødder. Som teenager begyndte han i 1957 at spille bas, men snart blev han sanger i sit eget orkester, der optrådte sammen indtil 1967 og fik udsendt nogle plader. Da han med et nyt orkester varmede op til en Deep Purple-koncert, blev han opdaget af Ritchie Blackmore, som tog ham med i sin nydannede gruppe Rainbow.

I 1979 erstattede han Ozzy Osbourne i Black Sabbath, inden han i 1983 dannede sin egen gruppe Dio. Senere vendte han tilbage til samarbejdet med Black Sabbath, fra 2006 til 2010 under navnet Heaven & Hell. Ronnie Dio var kendt for sin kraftfulde stemme og for at have gjort djævletegnet til en uundværlig del af en heavy metal-koncert. (Læs mere..)

Uge 42, 2015

Fritz Haber.png

Haber-Bosch processen - nogle gange omtalt som Haber-processen - er en industriel implementering af reaktionen mellem nitrogen- og hydrogengas. Det er den primære metode til ammoniakproduktion:

N2 + 3 H2 → 2 NH3   (ΔH = −92.4 kJ·mol−1)

Nitrogen er et stærkt begrænsende næringsstof i plantevækst. Carbon og oxygen er også vigtige, men er lettere at optage fra jorden og luften. Selvom atmosfærisk luft består af 78 % nitrogen, er atmosfærisk nitrogen vanskeligt at optage for planterne, fordi nitrogenmolekylet er bundet stærkt sammen af en triplebinding. Nitrogen skal være "fikseret", dvs. omdannet til biotilgængelige stoffer gennem naturlige eller menneskeskabte processer. Først i begyndelsen af 1900-tallet udviklede Fritz Haber den første proces til omdannelse af atmosfærisk nitrogen til ammoniak, som kan bruges som næringsstoffer til planter. Inden udviklingen af Haber-Bosch-processen havde ammoniak været besværligt at producere i industriel skala. Nitrogenfiksering blev allerede udført i industriel skala via Birkeland–Eyde processen og Frank–Caro processen men på en meget dyr og ineffektiv måde rent energimæssigt.

Det er blevet estimeret at en tredjedel af Jordens befolkning er afhængig af føde groet med gødning produceret med ammoniak fra Haber-Bosch processen. Det er blevet estimeret, at halvdelen af proteiner i mennesker indeholder nitrogen, som oprindeligt er produceret ved denne proces; resten produceres af nitrogenfikserende bakterier. (Læs mere..)

Uge 43, 2015

Battle of Agincourt, St. Alban's Chronicle by Thomas Walsingham.jpg

Slaget ved Agincourt var et slag under Hundredeårskrigen, der blev udkæmpet mellem England under ledelse af Henrik 5. og Frankrig ledet på vegne af Karl 6. af Charles d'Albret. Slaget foregik fredag 25. oktober 1415, nær nutidens Azincourt i Nordfrankrig. Henrik 5.'s sejr over den talstærkt overlegne franske hær lammede Frankrig og blev indledningen på en ny periode i krigen, hvorunder Henrik giftede sig med den franske konges datter, og Henriks søn, Henrik 6., blev gjort til arving af både Frankrigs og Englands trone.

Henrik 5. ledte sine tropper i slaget og deltog i mand-mod-mand-kampen. Den franske konge på dette tidspunkt, Karl 6., stod ikke selv i spidsen for den franske hær, da han led af alvorlige, tilbagevendende sygdom og i nogen grad var mental invalideret. I stedet blev franskmændene ledet af Connétable de France Charles d'Albret og forskellige prominente franske adelsmænd.

Slaget er berømt for brugen af langbuen i meget stort antal, og størstedelen af Henriks hær bestod af bueskytter fra England og Wales. Slaget blev uddødeliggjort i William Shakespeares skuespil Henry V. (Læs mere..)

Uge 44, 2015

Flag of Botswana.svg

Botswana er en indlandsstat i det sydlige Afrika. Tidligere var landet det britiske protektorat Bechuanaland, men ved uafhængigheden 30. september 1966 tog det sit nuværende navn. På dette tidspunkt var det et af de fattigste lande i Afrika med en BNI per indbygger på 70 US$, men siden er økonomien blevet markant forbedret. Landet har nu en af de hurtigst voksende økonomier i verden og har nået en BNI per indbygger på over 17.000 US$ i 2012.

Landet har cirka to millioner indbyggere og er med sine 581.730 km² et af de lande i verden, der har lavest befolkningstæthed. Hovedstaden er Gaborone. Botswana er et fladt land, som er domineret af Kalahari-ørkenen og savanner. Landet grænser op til Sydafrika, Namibia og Zimbabwe samt en kort grænse til Zambia; denne grænse er ikke særlig præcist defineret, men følger på et kort stykke Zambezi-floden og er højst nogle få hundrede meter lang.

Botswana har siden uafhængigheden haft et repræsentativt demokrati men med jævnlige afholdelser af frie valg. Landets Human Development Index er middelhøjt, men regionalt set er det det næsthøjeste i det kontinentale Afrika syd for Sahara. Landet er medlem af Commonwealth of Nations, den Afrikanske Union og FN. (Læs mere..)

Uge 45, 2015

Almeria 2.jpg

Den gode, den onde og den grusomme er en italiensk spaghettiwestern fra 1966 af instruktøren Sergio Leone med Clint Eastwood, Lee Van Cleef og Eli Wallach i titelrollerne. Filmens manuskript er udarbejdet af Luciano Vincenzoni og Leone, og screenplay er skrevet af Age & Scarpelli, Vincenzoni og Leone. Fotografen Tonino Delli Colli var ansvarlig for filmens fejende widescreen billeder, og Ennio Morricone komponerede den berømte ledsagemusik.

Det er den tredje film i Dollar-trilogien efter En nævefuld dollars (1964) og Hævn for dollars (1965). Handlingen samler sig om tre revolvermænd, som kappes om at finde en formue bestående af guld fra Konføderationen i et kaos af skuddueller, hængninger, borgerkrigsslag og fangelejre. (Læs mere..)

Uge 46, 2015

Gawain and the Green Knight.jpg

Den Grønne Ridder er en person i det engelske digt Sir Gawain and the Green Knight fra det 14. århundrede og det beslægtede værk The Greene Knight. Desuden optræder han i folkevisen King Arthur and King Cornwall. Hans rigtige navn er Bercilak eller Bredbeddle.

I digtet Sir Gawain and the Green Knight bliver Bercilak forvandlet til Den Grønne Ridder af troldkvinden Morgan le Fay, en af Kong Arthurs fjender, så ridderen kan sætte kongens riddere på prøve. I The Greene Knight bliver Bercilak forvandlet af en anden kvinde af den samme grund. I begge historier sender Den Grønne Ridder ligeledes sin kone til Gawain for – som endnu en prøvelse – at forføre ham. King Arthur and King Cornwall beskriver ham som en eksorcist og en af de mægtigste riddere i Arthurs hof.

I Sir Gawain and the Green Knight bærer Den Grønne Ridder sit navn, fordi hans hud er grøn. Betydningen af hans grønne farve har undret forskere lige siden opdagelsen af digtet og affødt mange forskellige synspunkter: at Den Grønne Ridder er et billede på Den Grønne Mand (en frugtbarhedsfigur i middelalderens kunst); at han er en skikkelse fra keltisk mytologi; at han er et kristent symbol, eller Djævelen selv. C.S. Lewis har skrevet, at Den Grønne Ridder er ”så levende og konkret som nogen figur i litteraturen.” I indledningen til sin version af Sir Gawain and the Green Knight kalder J.R.R. Tolkien Den Grønne Ridder den ”vanskeligste figur” at fortolke. I Arthurdigtningen er Den Grønne Ridders opgave at prøve og bedømme riddere, hvilket får de andre riddere til at anse ham for retfærdig, men samtidig skræmmende og gådefuld. (Læs mere..)

Uge 47, 2015

Bombed out vehicles Aleppo.jpg

Borgerkrigen i Syrien er en igangværende konflikt om, hvordan og af hvem Syrien skal ledes. Konflikten havde i begyndelsen karakter af en fredelig protest imod menneskerettighedskrænkelser, manglende indflydelse, manglende økonomiske muligheder og fire årtiers autoritært etpartistyre under Ba'ath-partiet og dets ledere, først Hafez al-Assad 1971-2000 og siden 2000 hans søn Bashar al-Assad.

Den 15. marts 2011 brød demonstrationer ud i Daraa og flere andre byer i Syrien. Det skete som en del af den kæde af protester hen over den arabiske verden, som blev kendt som Det Arabiske Forår, hvor folkemængder i en række arabiske lande blandt andre afsatte præsidenterne i Tunesien, Egypten og Yemen. Det syriske regime slog hårdt ned på demonstranterne fra begyndelsen og mange oprørere blev dræbt.

Forskellige fraktioner deltager i oprøret heriblandt Den Frie Syriske Hær, og islamistiske krigere fra Jabhat al-Nusra eller Islamisk Stat (IS), som tidligere var en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak. Revolutionen er i dag blevet en regulær krig – med aktører fra hele regionen på begge parters side og dødstal omkring 200.000. Den libanesiske Hizbollah-milits har siden 2013 deltaget i konflikten på den syriske hærs side, og det syriske regime modtager militær støtte fra Rusland og Iran, mens lande som Qatar, Saudi-Arabien, Tyrkiet og USA leverer våben til de syriske oprørere.

Begivenhederne i Syrien har udviklet sig fra en kamp om rettigheder og demokrati til i stigende grad at handle om sekterisk had mellem regionens to store religioner, sunni- og shiaislam og om realpolitisk rivalisering mellem regionens store magter. Mere end fire millioner syrere er fordrevet, og mere end tre millioner syrere er flygtet ud af landet og er blevet flygtninge. Ligeledes er millioner af syrere blevet efterladte i dårlige levevilkår med mangel på mad og drikkevand. (Læs mere..)

Uge 48, 2015

Aksel V Johannesen 2012.jpg

Lagtingsvalget på Færøerne 2015 afholdtes til Færøernes lagting den 1. september 2015. Lagmand Kaj Leo Johannesen udskrev lagtingsvalget den 29. juli 2015. Færinger kunne vælge imellem syv politiske partier, som sammenlagt havde 169 kandidater.

Socialdemokraterne (Javnaðarflokkurin) fik valgets største fremgang på 7,3%, hvilket gav to ekstra mandater. To andre oppositionspartier, Tjóðveldi og Nýtt Sjálvstýri, fik hver et ekstra mandat, mens Framsókn, der i meningsmålingerne gik frem, beholdt sine to pladser. Kaj Leo Johannesen satte rekord i antal personlige stemmer ved lagtingsvalget i 2011 med 1979 stemmer, men fik kun 606 denne gang. En tilbagegang på 1373 er det største fald i personlige stemmer ved et lagtingsvalg nogensinde.

Javnaðarflokkurins formand Aksel V. Johannesen slog ny rekord i antal personlige stemmer med 2405. Næstflest stemmer hos Javnaðarflokkurin fik Sonja Jógvansdóttir, der gik til valg på at forbedre vilkårene for færinger, der lever under fattigdomsgrænsen, samt at få ændret ægteskabsloven, så homoseksuelle kan gifte sig borgerligt på linje med heteroseksuelle. Jógvansdóttir er selv erklæret lesbisk og lever samen med Annlis Bjarkhamar, der er tidligere kulturminister for Tjóðveldi. Jógvansdóttir er den første færing med erklæret anden seksuel orentering end heteroseksuel, som er blevet valgt til Lagtinget.

Ti lagtingsmedlemmer blev ikke genvalgt. De ti nyvalgte var: Edmund Joensen, Magnus Rasmussen og Magni Laksáfoss fra Sambandsflokkurin, Sonja Jógvansdóttir, Heðin Mortensen og Bjarni Hammer fra Javnaðarflokkurin, Jógvan Skorheim fra Nýtt Sjálvstýri, Magni Arge og Katrin Kallsberg fra Tjóðveldi og Hanna Jensen fra Framsókn. Flere af disse har dog tidligere siddet i lagtinget. (Læs mere..)

Uge 49, 2015

Frederiksborg Slot i sol.jpg

Frederiksborg Slot er et dansk slot i Hillerød. Slottets første del blev bygget i 1560 af Kong Frederik 2., der ved mageskifte havde overtaget herregården Hillerødsholm. Hans søn, Christian 4., rev dog det meste af faderens slot ned og byggede et nyt slot 1600-1625. Det er opført i hollandsk renæssancestil. Frederiksborg var et alternativt navn for byen Hillerød indtil omkring 1910.

De ældste kilder til Hillerødsholms eksistens dateres til 1275. I det 16. århundrede tilhørte det slægten Gøye. Birgitte Gøye og Herluf Trolle var ejere af gården og ved mageskiftet med Kong Frederik 2. modtog de klosteret Skovkloster (som de omdøbte til Herlufsholm) på Sydsjælland. Frederik 2. lod flere mindre lysthuse opføre omkring slottet. I 1580-1581 opførtes Badstuen, som stadig ligger i naturområdet omkring slottet og som den dag i dag benyttes af hoffet.

Den 17. december 1859 hærgedes slottet af en ødelæggende brand. Slottet blev genopført ved arkitekt Ferdinand Meldahl 1860-84 med økonomisk støtte fra brygger J.C. Jacobsen og senere Carlsbergfondet. Slotskirkens interiør blev dog kun i ringe grad berørt og står derfor i sin oprindelige udformning. I 1996 blev det store parkanlæg bag slottet genindviet efter en omfattende istandsættelse. Parkanlægget er opbygget symmetrisk om en længdeakse som gennemløbes af en række kaskader. Anlægget er 100 m bredt og 400 m langt i terrasser. (Læs mere..)

Uge 50, 2015

Bodil xaver hamburg 2013 0001.jpg

Stormen Bodil, også kendt som Xaver (Tyskland) og Sven (Sverige), var et lavtryk og en vinterstorm, der i perioden d. 4.-7. december 2013 ramte det nordvestlige Europa. Prognoserne forudså middelvinde på op til 25-30 m/s og med vindstød af orkanstyrke. Danmarks Meteorologiske Institut udsendte et varsel om en betydelig risiko for stormflod, der kunne oversvømme kystområderne langs Irske Hav og Nordsøen, herunder Danmarks vestkyst.

Stormen var forholdsvis langvarig og skabte helt ekstraordinært stormflod i dele af de indre danske farvande. I Roskilde Fjord steg vandstanden voldsomt, og truede med at knuse vinduerne i Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvilket ville have ødelagt de uvurderlige Skuldelevskibe. Det fleste større broer i Danmark blev lukket, og Københavns Lufthavn indstillede ligeledes flytrafikken.

I alt døde 15 personer rundt omkring i Europa. Sverige var hårdest ramt med 7 omkomne. I Danmark kostede Bodil en 72-årig kvinde livet.

(Læs mere..)

Uge 51, 2015

Storebæltsbroen close.jpg

Geoteknik er en ingeniørvidenskab, som undersøger vekselvirkningen mellem menneskeskabte konstruktioner og deres underlag, når disse konstruktioner placeres på eller i naturens jord eller fjeld. Populært kan man beskrive det som videnskaben om, hvordan man stiller tunge ting på jorden uden at de bevæger sig.

Egenskaberne for menneskeskabte konstruktioner som huse, havne, metroer eller broer kan beregnes med ganske stor præcision, idet de forskellige materialers egenskaber (for fx beton, stål, glas og træ) er velkendte, samtidig med at konstruktionens eller bygningens dimensioner er det. Anderledes forholder det sig med egenskaberne for de naturlige materialer, de jordlag eller det fjeld, på hvilket man skal placere konstruktionen. Underlagets egenskaber må først klarlægges ved jordbundsundersøgelser, hvorefter størrelsen og arten af konstruktionens fundamenter kan fastlægges. Geoteknisk rådgivning har til formål at sikre at konstruktionens belastning af underlaget, og dettes belastning af konstruktionen, ikke medfører risiko for at konstruktionen bevæger sig udover det tilladelige efter den er opført. (Læs mere..)

Uge 52, 2015

Aan de Zuidpool - p1913-160.jpg

Ved Sydpolsekspeditioner forstås de ekspeditioner, der har haft Antarktis eller sydpolen samt de omgivende farvande og øer som mål.

Allerede tidligt havde man forestillinger om, at der fandtes et stort fast landområde i tilknytning til sydpolen, men man havde ingen anelse om dets størrelse og udstrækning. I takt med, at hval- og sælfangst nåede disse egne, fik man også kontakt med øer nær og de yderste kyster af Antarktis. Man skal dog helt frem til tiden omkring århundredeskiftet (1900) inden, at polarforskerne begyndte at udforske de kystnære dele af Antarktis og også at søge ind på kontinentet.

Den første, som forsøgte at nå sydpolen, var Ernest Shackleton med Nimrod-ekspeditionen 1907-1909, men han nåede ikke sit mål. Få år efter startede to ekspeditioner med kort tids mellemrum med samme formål. Det var Fram-ekspeditionen under ledelse af Roald Amundsen og Terra Nova-ekspeditionen under ledelse af Robert F. Scott. Amundsen kom først, omkring en måned før Scott. Han nåede også hjem i god behold, hvorimod Scotts ekspedition endte i en katastrofe.

Få år efter begyndte flere lande at oprette faste forskningsstationer på Antarktis, hvilket i en vis forstand indebar afslutningen på de egentlige sydpolsekspeditioner. (Læs mere..)

Uge 53, 2015

Volbeat Michael Poulsen 2009.jpg

Guitar Gangsters & Cadillac Blood er det tredje studiealbum fra den danske heavy metalgruppe Volbeat. Det udkom 28. august 2008 via Mascot Records. Det indholdt 12 nye sange, skrevet af forsangeren Michael Poulsen, og to covernumre: "Making Believe" og "I'm So Lonesome I Could Cry". Syv af sangene deler samme tema i teksterne, hvilket bliver fortsat på de senere albums. Pernille Rosendahl fra The Storm medvirkede desuden på sangen "Mary Ann's Place". Albummet blev indspillet i Hansen Studios ligesom deres to tidligere albums.

Guitar Gangsters & Cadillac Blood blev godt modtaget af både anmeldere og lyttere, og det nåede således #1 på de danske og finske albumhitlister. Det solgte platin i Danmark og guld i Finland, Sverige og Tyskland. Førstesinglen "Maybellene i Hofteholder" toppede som nummer fem på den danske singlehitliste og solgte guld i Danmark, mens "Mary Ann's Place" nåede førstepladsen på Tjeklisten. "Still Counting" blev senere genudgivet på Beyond Hell/Above Heaven, og den 21. juli 2012 blev "Still Counting" nummer et på Billboards Mainstream Rock Songs.

Albummet blev nomineret til flere priser, og vandt "Bedste album" og "Bedste produktion" ved Danish Music Awards. Singlen "Maybellene i Hofteholder" vandt prisen som "Årets lytterhit" ved P3 Guld. (Læs mere..)