Wikipedia:Ugens artikel/Uge 15, 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Johannes V. Jensen, 1944.

Johannes V. Jensen (1873–1950) var en dansk forfatter, der i 1944 modtog Nobelprisen i litteratur.

Johannes Vilhelm Jensen voksede op i Farsø i Himmerland som søn af en dyrlæge. Efter at være blevet student fra Viborg Katedralskole i 1893 drog han til København for at studere medicin. Ved siden af arbejdede han som journalist og fik udgivet sine første romaner. Efter tre års studier opgav han dette for at hellige sig forfattergerningen fuldt ud.

Hans første store roman var Kongens fald (1900-01), der i eftertiden er blevet meget rost. Således blev den ved det seneste århundredskifte af to store dagblade kåret til 1900-tallets bedste danske roman, og den indgår i Kulturkanonen. Af andre værker kan nævnes romancyklussen Den lange rejse (1912-23), ligesom hans mange kortprosaudgivelser blandt andet med rod i hans fødeegn under fællestitlen Himmerlandshistorier blev populære. Endelig skrev han skuespil og kronikker samt avisartikler.

Endvidere var han en flittig oversætter, der blandt andet oversatte forfattere som Whitman og Kipling til dansk. Dertil kommer danske udgaver af Islandske sagaer. (Læs mere..)