Wikipedia:Ugens artikel/Uge 15, 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Operahuset i Sydney er Jørn Utzons mest berømte værk.

Jørn Utzon (1918–2008) var en dansk arkitekt, som i 2003 modtog Pritzker-prisen. Han er verdenskendt for at have tegnet Sydney Opera House, der er en af de mest kendte bygninger i verden. Da operahuset i 2007 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste, blev Utzon den anden person i verden, der opnåede denne ære i levende live.

Utzon opdagede funktionalismen, da han i 1930 med sin familie besøgte Stockholmudstillingen, som gjorde et stort indtryk på ham. 1937-1942 blev han uddannet arkitekt, og kort efter rejste han til Stockholm, der var centrum for skandinavisk arkitektur. Her mødte han andre unge talenter som Arne Jacobsen, Tobias Faber, Alvar Aalto og Arne Korsmo.

Efter krigen rejste Utzon over store dele af verden og blev inspireret af de lokale traditioner. Sammen med Korsmo tegnede han en række billige midlertidige boliger, som der var god brug for efter krigens ødelæggelser. Hans karriere tog imidlertid en markant drejning, da han i 1957 vandt konkurrencen om det nye operahus i Sydney. Utzon var aldrig på stedet for bygningen, hvis opførelse var en kompliceret sag på grunde af de store skaller, der er bygningens centrale element. Utzon fik ideen til løsningen heraf, og projektet kunne færdiggøres. Der opstod dog uoverensstemmelser mellem Utzon og Sydneys bystyre, så han forlod projektet i 1966, og den færdige bygning mangler flere elementer fra Utzons ide, primært i interiøret.

Udover Operahuset tegnede han også andre store projekter. I Danmark var et af hans største projekter Bagsværd Kirke, der stod færdig i 1982. Han tegnede også flere enfamilieshuse, og hans overordnede mål var at bygningerne skulle kunne bruges, hvad enten det var til parlamentsbygninger, kirker, musik, kultur, eller boliger som almindelige mennesker kunne bo i. (Læs mere..)