Wikipedia:Ugens artikel/Uge 19, 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Springvandspladsen i Hjørring.

Hjørring er den største by i Vendsyssel, Nordjyllands Amt med et indbyggertal på 24.789 (1. januar 2004). Hovedby i Hjørring Kommune og i det 1970 nedlagte Hjørring Amt.

Hjørring er en gammel amtsby, derfor er der gode uddannelsesmuligheder samt et stort sygehus. Desuden har Hjørring også en af verdens største fodboldturneringer, nemlig Dana Cup. Omkring byen findes nogle af Danmarks bedste strande, Løkken og Tversted og Hjørring er også hjemby for Hjørring revyen. Byen har desuden et stort militært reparationsværksted, HMAK, som ligger i byens sydlige del. Hjørrings placering gør, at den i mange århundreder har været samlingspunkt for egnen, både kultur- og handelsmæssigt.

Hjørring nævnes tidligst på en brakteat fra midten af 1100-tallet (Heringa), dernæst i Kong Valdemars Jordebog (1200-tallet) i formen Jhoringy (fejl for Hj-) og i den oldnordiske Knýtlingesaga omkring 1260 i formen (í) Jorungi. Navnets oprindelse må betegnes som uvis, men et bud er at det består af to dele: Hjórr (der betyder et sværd) og af en typisk endelse for gamle danske byer (-ing). Helt fra oldtiden har den isolerede bakkeø, hvorpå de centrale dele af Hjørring nu ligger, været bebygget. Med sin centrale beliggenhed midt i Vendsyssel var den et naturligt mødested for landsdelens befolkning, når de ønskede at forsamle sig.