Wikipedia:Ugens artikel/Uge 19, 2016

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sleppið Grindini 2015 var en kampagne, som Sea Shepherd Conservation Society førte på Færøerne i 2015. Formålet var at standse grindefangst på Færøerne, blandt andet ved at dokumentere fangsten ved tage billeder og video, hvilket senere kunne bruges til dokumentarfilm, der formodentlig kunne skade færøsk og dansk turisme. I 2014 førte organisationen en lignende kampagne, der blandt andet resulterede i, at Færøernes Lagting vedtog stramninger af Grindeloven, som gav politiet hjemmel til at give meget større bøder og at tilbageholde folk, som forstyrrede grindefangst, i op til 24 timer.

Under aktionen i 2015 var der et meget mindre antal aktivister end året før, og de fleste af dem var til søs, mens nogle få var på land. Der var konfrontationer mellem politiet og Sea Shepherd under grindefangst, da aktivisterne forsøgte at forhindre grindebådene i at drive grindehvalerne ind mod stranden.

Den 7. august 2015 blev der afsagt dom i sagen mod fem Sea Shepherd-aktivister fra grinden i Bøur og Tórshavn. Dommeren fandt alle fem skyldige i brud på Grindloven og dømte bøder på op til 35.000 danske kroner. Sagen kom for Østre Landsret i Tórshavn, og der blev afsagt dom 17. marts 2016. Landsretten stadfæstede bøden på 75.000 til organisationen Sea Shepherd, tre aktivister fik nedsat deres bøder, og en fjerde aktivist fra samme hændelse fik sin bøde stadfæstet. Sea Shepherd nægter at betale bøderne. Anklagemyndigheden forbereder endnu en sag med udgangspunkt i, at folk fra Sea Shepherd satte menneskeliv i fare ved at sejle hensynsløst. (Læs mere..)