Wikipedia:Ugens artikel/Uge 20, 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ole Rømer.

Ole Rømer (25. september 1644 - 19. september 1710) var en dansk astronom, ingeniør og politidirektør. Selvom Rømer var et enestående multitalent, som udrettede meget i sin levetid, så er hans opdagelse af lysets endelige hastighed dog den bedrift, som han især huskes for.

Rømers metode gik ud på at observere Jupiters måne Io i mere end et år. Io har en rotationstid omkring Jupiter på omkring 42½ time, og logisk set burde man altid måle denne tid. Men Rømer fandt ud af, at Io nogle gange dukkede frem for tidligt og andre gange dukkede op for sent i forhold til de forventede tidspunkter.

Dette forhold tilskrev han Jordens rotation omkring Solen. De gange, han målte en for tidlig opdukken, måtte Jorden være tættere på Jupiter, og de gange, han målte en for sen opdukken, måtte Jorden være længere væk fra Jupiter. Denne forskel skyldes, at lyset tager en vis tid om at nå os fra Io. Rømer målte at lyset er omkring ti til elleve minutter om at tilbagelægge distancen på halvdelen af jordbanens diameter.