Wikipedia:Ugens artikel/Uge 32, 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kungsportsavenyn, Göteborgs hovedgade

Göteborg, (da. Gøteborg) ligger på begge sider af Göta älvs sydlige udløb i Kattegat ved den svenske vestkyst, og er med en halv million indbyggere Sveriges næststørste og Skandinaviens femtestørste by.

Der har boet mennesker i området ved Göta älvs udløb i tusinde af år. På grund af vedvarende plyndringer fra søfarende blev samfundet i 1100-tallet tvunget til at flytte ca. 40 km op ad Göta älv, hvor de grundlægger Lödöse, der i dag anses som forløberen for Göteborg. Den ældste dokumentation for navnet Lödöse vi har kendskab til, kommer fra historieværket Gesta danorum, Saxos Danmarkshistorie, fra slutningen af 1100-tallet, hvor byen omtales. Der er senere referencer til Lödöse i de islandske sagaer.

I byens midte ligger den ældste del af Göteborg med Gustav Adolfs torv og Stora Hamnkanalen, der er den eneste tilbageværende rest af det oprindelige kanalsystem i Göteborg. Her finder man også en række af byens historiske bygninger, bl.a. det gamle arsenal Kronhuset fra 1600-tallet, Kristina kyrka ligeledes fra 1600-tallet og Ostindiska kompaniets hus fra 1700-tallet.

Hovedgaden er Kungsportsavenyn, der i daglig tale bare kaldes Avenyn, og forbinder Kungsportsbron med Götaplatsen hvor man finder Göteborgs museum, Göteborgs stadsteater, Konsthallen og Göteborgs konserthus.