Wikipedia:Ugens artikel/Uge 33, 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
R.E.M. til en koncert i Padova, Italien, i juli 2003.

R.E.M. var et amerikansk alternativt rockband fra Athens i Georgia, der blev dannet i 1980 af trommeslager Bill Berry, lead guitaristen Peter Buck, bassisten Mike Mills og forsangeren Michael Stipe. De udgav deres første single—"Radio Free Europe"—i 1981 på det uafhængige pladeselskab Hib-Tone. De skrev kontrakt med I.R.S. Records og udgav deres kritikerroste debutalbum, Murmur i 1983. Efter flere år med succes i den musikalske undergrund opnåede R.E.M. bred popularitet med deres single "The One I Love" i 1987. Gruppen skrev kontrakt med Warner Bros. Records i 1988 og begyndte at gå ind i politiske og miljømæssige debatter, mens de spillede koncerter på store scener over hele verden.

Efter at have skrevet kontrakt med Warner Bros. Records i 1988 opnåede de stor succes med Out of Time (1991) med nummeret "Losing My Religion" og Automatic for the People (1992). I 1996 forlængede R.E.M. deres kontrakt med Warner Bros. for $80 millioner, hvilket på dette tidspunkt var den dyreste pladekontrakt nogensinde. Efter New Adventures in Hi-Fi (1996) forlod Bill Berry bandet, mens de resterende tre medlemmer fortsatte med at udgive albums og turnere frem til 2011, hvor de valgte at opløse gruppen.

Gruppens diskografi består af bl.a. 15 studiealbums og 63 singler. R.E.M. har solgt mere end 85 millioner albums på verdensplan, og er demed blandt de verdens bedst sælgende musikere nogensinde. I 2007 blev bandet optaget i Rock and Roll Hall of Fame, i det første år, hvor de kunne vælges. (Læs mere..)