Wikipedia:Ugens artikel/Uge 42, 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et xenon-fyldt gasudladningsrør med en let blålig glød

Xenon er det 54. grundstof i det periodiske system og har det kemiske symbol Xe. Xenon er en tung, farveløs og lugtfri ædelgas og findes i små mængder i jordens atmosfære. Xenon er generelt meget lidt reaktiv, men xenon indgår i nogen få kemiske reaktioner, såsom dannelsen af xenonhexafluoroplatinat, som var den første forbindelse med en ædelgas.

Naturligt forekommende xenon består af 9 stabile isotoper. Herudover kendes over 40 ustabile isotoper, som gennemgår radioaktivt henfald. Isotopsammensætningen af xenon er et vigtigt værktøj i studiet af den tidlige historie om vores solsystem. Xenon-135 er produktet af kernefission og absorberer neutroner i en atomreaktor.

Xenon bliver brugt i blitzlamper, buelamper og til universel narkose. Den første excimerlaser brugte et xenon-dimer-molekyle (Xe2) som sit lasermedium og de tidligste laserkonstruktioner brugte blitzlamper til at excitere, eller "pumpe" lasermediet. Xenon bliver også brugt til at lede efter hypotetiske WIMPs (weakly interacting massive particles) og som drivmiddel i ion-motorer til rumfartøjer. (Læs mere..)