Wikipedia:Ugens artikel/Uge 43, 2016

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christopher Columbus

Christoffer Columbus (14511506) var en navigatør og opdagelsesrejsende fra Genova. Han var den opdagelsesrejsende, der i 1492 genopdagede Amerika fra Europa, efter at folk fra Nordeuropa i en periode omkring femhundrede år tidligere havde været bosat i Vinland.

Columbus var stået til søs i en ung alder, og han blev på et tidspunkt interesseret i kartografi, hvorved han beregnede sig frem til en noget ukorrekt afstand til Cipango (Japan) mod vest fra Portugal. Han var interesseret i at foretage en ekspedition i den retning for at finde vejen dertil og fik opbakning til sine planer fra dronning Isabella af Kastilien. Han drog af 3. august 1492 med tre skibe, og ekspeditionen nåede øen San Salvador 12. oktober samme år samt Cuba et par uger senere.

Columbus vendte tilbage til Europa med nogle indfødte og forskellige andre effekter fra de områder, som han fortsat troede, var en del af Asien. Hans opdagelser vakte behørig opsigt, og han foretog yderligere tre rejser over Atlanterhavet, hvilket gjorde ham ganske velhavende, hans eget primære mål. Hans nyopdagelse af det amerikanske kontinent førte imidlertid meget mere med sig, idet der ikke gik mange år, inden der blev gennemført en omfattende europæisk kolonisering, hvorved en række kulturer på kontinentet gik til grunde. (Læs mere..)