Wikipedia:Ugens artikel/Uge 5, 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Portræt af Adele Bloch-Bauer I af Klimt

Portræt af Adele Bloch-Bauer I er et maleri fra 1907 af Gustav Klimt og det første af to portrætter, Klimt malede af Bloch-Bauer. Maleriet er 138×138 cm, og det bliver omtalt som det endelige og mest repræsentative af værkerne fra hans gyldne periode.

Adele Bloch-Bauer (1881–1925) var et vehavende medlem af Wiens borgerskab, mæcen for og nær ven af Gustav Klimt. Portrættet blev malet i Wien og blev bestilt af Adeles mand, Ferdinand Bloch-Bauer.

Maleriet har ført en omskiftelig tilværelse, idet Adele Bloch-Bauer bad sin mand om at testamentere det til det Østrigske Nationalgalleri efter hans død. Imidlertid måtte han flygte efter Nazi-Tysklands annektering af Østrig i 1938, og hans store kunstsamling, heriblandt Klimt-maleriet, blev tilbage. Besættelsesmagten solgte det derpå til det Østrigske Nationalgalleri, hvor det befandt sig ved Ferdinand Bloch-Bauer død i 1945. I sit testamente udpegede han blandt andet niecen Maria Altmann som arving, men de østrigske myndigheder ville ikke udlevere portrættet. Der måtte en retssag til, før Altmann i 2000 blev anerkendt som ejer af maleriet. I 2006 blev det solgt på auktion for en rekordsum på 135 millioner dollars og er nu udstillet på Neue Galleri i New York. (Læs mere..)