Wikipedia:Ugens artikel/Uge 51, 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
N.F.S. Grundtvig, malet af C.A. Jensen.

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) var en dansk forfatter, teolog, digter (særligt kendt som salmedigter), filosof, historiker, præst, titulærbiskop, filolog, skolemand og politiker. Han anses bredt som en institution i dansk ånds- og samfundsliv.

Han lægger navn til grundtvigianismen, en af 1800-tallets store kirkelige vækkelsesbevægelser, der lagde vægt på, at det jordiske liv er vigtigt i sig selv. Han var også en af initiativtagerne til folkehøjskolen.

Grundtvig er den hyppigst repræsenterede digter i Den Danske Salmebog og har skrevet en række kendte salmer som "Et barn er født i Betlehem", "Vær velkommen, Herrens år" og "Nu falmer skoven trindt om land".

Grundtvig tog en teologisk eksamen, men var tilsyneladende ikke synderligt interesseret i faget. Han blev i første omgang huslærer på godset EgeløkkeLangeland, hvor en stormende forelskelse var anledningen til, at han begyndte at skrive, først med udgangspunkt i den nordiske mytologi. Da han måtte hjælpe sin far i dennes præsteembede, blev han præsteordineret, men var fortsat ikke sikker på sin fremstid. Hans tvivl udmøntede sig i et sindsygeanfald, der på sigt bevirkede, at han helt vendte sig til kristendommen.

Han var dog en kritisk kristen og havde kun kortvarige ansættelser som præst, før han i 1839 blev ansat i Vartov i København, hvor han omsider blev anerkendt. Efter et begivenhedsrigt liv med blandt andet tre ægteskaber og tre psykiske nedbrud døde han kort før sin 89 års fødselsdag.(Læs mere..)