Wikipedia:We Can Edit 2022

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grafik for eventet WE CAN EDIT marts 2022

We Can [Edit] er et Wikipedia edit-a-thon organiseret af Cybernauterne og Blågårdens Bibliotek i anledning af Womens History Month.

Formål[rediger kildetekst]

Opslagstavle med forslag til artikler under Wikipedia edit-a-thon i København, 2015.

We Can Edit! har til formål at få flere kvinder og minoritetspersoner til at skrive til wikipedia, og at få flere profiler om dem på wikipedia, da disse grupper historisk er underrepræsenterede blandt redaktører og indhold.

I en undersøgelse fra 2010 viste det sig, at mindre end 13 procent af Wikipedias bidragsydere identificerer sig selv som kvinder. Dette beskriver datalog Mette Marie Kowalski også i sit speciale fra 2021, der kortlægger kønsulighed på Wikipedia [1]

Uanset årsagerne, som måske indbefatter at kvinder kun skriver Wikipedia indlæg om de emner, de føler sig "kompetente indenfor"[2] og at tonen når kvinder ytrer sig offentligt "skræmmer mange væk"[3] har uligheden klare konsekvenser. Sammenlignet med andre leksika har Wikipedia en "voldsom ubalance"[2] en ubalance hvis konsekvenser forstærkes af Wikipedias rolle som manges primære medie til informationssøgning.

Begivenheden har til formål at oprette og udbygge Wikipedia artikler, involvere flere kvinder og minoritetspersoner i at skrive på Wikipedia, og at åbne for en diskussion om det mest populære digitale arkivs skjulte biases.

Vi opfordrer også folk til at deltage og skrive om aktivister, debattører og initiativer, der burde have en plads på Dansk Wikipedia. Se liste med forslag til artikler længere nede på siden og tilføj gerne dine egne.

Alle er velkomne. MEDBRING EGEN COMPUTER/TABLET

Program[rediger kildetekst]

 • Tid & Sted: 19. marts 2022, kl. 11-16.00. Blågårdens Bibliotek, Caféen på 2. sal.
 • Lokalerne er tilgængelige med elevator
 • Efter fælles velkomst vil workshops foregå sideløbende med artikelskrivning. Der er erfarne redaktører til stede der kan hjælpe.
 • Dagen er på drop-in basis, deltagerne må gerne ankomme og indskrive sig løbende. Introduktionen gentages 2 gange i dagens løb.
 • Der er kaffe og snacks, medbring egen computer.
11-? Indskrivning
11.30-12.00 Velkommen, oplæg om bias på Wikipedia og intro til at være wiki redaktør
13.30-14.00 Oplæg om bias på Wikipedia og intro til at være wiki redaktør
15.45-16.00 Opsummering og tak for i dag

Arrangører[rediger kildetekst]

Begivenheden bliver arrangeret af Cybernauterne, med hjælp fra Wikimedia Danmark og Blågårdens Bibliotek

Forslag til artikler, der skal oprettes eller forbedres (tilføj gerne)[rediger kildetekst]

Før du opretter en artikel kan det være en god idé at undersøge dens såkaldte "notabilitet": Er emnet beskrevet i kilder som f.eks. aviser, bøger og lignende? Læs om Kriterier for artikler.

Profiler[rediger kildetekst]

[https://drive.google.com/drive/folders/1tL6Yycj31NnsF8Fq9B9aIJzgew1WklHX?usp=sharing Find billeder og relevante kilder på nogle af profilerne her

Grupper, værker og initiativer[rediger kildetekst]


Begreber[rediger kildetekst]

Se også ønskelisten på WikiProjekt Feminisme

Om at skrive til Wikipedia[rediger kildetekst]

Kriterier for artikler[rediger kildetekst]

Artikler om personer eller begreber skal af tilstrækkelig almen interesse, for at en Wikipedia artikel om dem får lov at blive stående. Læs Wikipedias retningslinjer for artikler her, og check om dit emne eller dem du gerne vil skrive om lever op til Wikipedias standarder for relevans Wikipedia:Kriterier_for_artikler

Neutralitet[rediger kildetekst]

Det er vigtigt at man forholder sig neutralt, både mht. emnet relevans og artiklernes indhold. Mange års erfaring viser at man ikke kan forholde sig objektivt, hvis man er det, der i daglig tale, kaldes “tætpå”, dvs. man har en personlig tilknytning. Se mere om dette på Wikipedia:Skriv Wikipedia fra et neutralt synspunkt.

Links[rediger kildetekst]

Det er af betydning at der er et link eller helst flere der henviser til artikler på Wikipedia. Forældreløse artikler (sådan kaldes artikler der ingen indgående links har) kan man ikke klikke sig frem til, derfor bør der laves link til alle artikler, og det er med til at skabe sammenhæng på wikipedia. Se hvordan du linker Hjælp:Starte en side.

Billeder[rediger kildetekst]

Det er en rigtig god idé at illustrere sin wiki-artikel med et billede. Men du skal sikre dig, at du har rettighederne til at bruge det. Se hvordan du gør det, og hvordan du anbringer billeder i din wikiartikel på Hjælp: Billeder

Kildeangivelser[rediger kildetekst]

Det er meget vigtigt, at du har kildehenvisninger på dine artikler.

Kildeangivelser kan være presseklip, eller referencer til leksika og akademiske tekster.

Stilmanualen[rediger kildetekst]

Dansk Wikipedia har en stilmanual, det kan være en god idé at kigge lidt på den

Sandkassen[rediger kildetekst]

Når man har oprettet sin konto og er logget på, så er der øverst til højre i navigationsmenuen et punkt der hedder "Sandkasse", klik på det, og du får en wikiside du frit kan arbejede med, inden du offentliggør din side på det "rigtige" wikipedia.

Bemærk de to faner, en der hedder Opret, og en der hedder Opret kilde. Hvis du vælger Opret får du adgang til at redigere med den visuelle editor, vælger du Opret kilde arbejder du med de klassiske wikikoder.

Hvor finder du viden?[rediger kildetekst]

Hvis artiklen findes på engelsk wikipedia http://en.wikipedia.org kan man forsøge at oversætte derfra, og gennemgå deres kildehenvisninger. Se mere om kilder på Wikipedia her Wikipedia: Kildeangivelser

Vi medbringer selv en del kilder om profiler der skal oprettes og forbedres, som du kan bruge den 19. marts

Open access kilder[rediger kildetekst]


Wikipedia Redigeringsværktøjer[rediger kildetekst]

Visual Editor[rediger kildetekst]

Wikipedia har en såkaldt visual editor, når man anvender den så får man et brugergrænseflade der minder mere om tekstbehandling end de traditionelle wikikoder.

For at benytte den visuelle editor skal man vælge Redigér/Opret fanen i stedet for Opret/Redigér wikikode fanen når man vil redigere eller oprette en side.

Oversættelsesværktøjet[rediger kildetekst]

Wikipedia har et ret velfungerende værktøj der letter oversættelser, inklusive en hæderlig maskinoversætter.

Sådan aktiveres oversættelsesværktøjet

 1. Vælge Beta fra menuen øverst til højre
 2. Find Indholdsoversættelse og kryds det af
 3. Tryk på Gem indstillinger nederst på siden

Herefter kan man vælge Oversættelser fra Bidrag menupunktet øverst til højre

En rigtig smart ting er at man kan aktivere oversættelsesværktøjet fra en side på f.eks. engelsk wikipedia, der ikke har en dansk artikel, ved fra Language menuen at trykke på dansk nederst til venstre, hvis dansk ikke er markeret med blåt.

Sådan indsætter du kildeangivelser[rediger kildetekst]

Alle kildehenvisninger skal placeres indenfor <ref></ref> markeringer, man kan f.eks. skrive

 • <ref>Hansen 2018</ref>
 • <ref>[http://talktown.dk/ Talk Town - velkommen! - Talktown]</ref>

Men det er praktisk at angive kilder ved at anvende nogle bestemte citation skabeloner.

Kildeangivelsesskabeloner[rediger kildetekst]

I wikikode vil det normalt være disse skabeloner:

 • {{cite web}} til henvisninger til kilder på nettet
 • {{cite book}} til henvisninger til bøger og
 • {{cite journal}} til henvisninger til tidsskrifter og journaler.
 • {{Cite Q}} til henvisninger der benytter sig af reference beskrevet i Wikidata.

Her er et eksempel på en kildeangivelse i wikikode:

<ref>{{cite web|url=http://talktown.dk/|title=Talk Town - velkommen! - Talktown|work=Talktown|accessdate=4. maj 2018}}</ref>

Værktøjer[rediger kildetekst]

Disse skabeloner har mange parametre, og kan være lidt svære at arbejde med, derfor er findes der nogle værktøjer der kan gøre arbejdet lettere.

Der findes en længere liste over værktøjer på Citation tools.

Et godt eksempel på et værktøj er Google Chrome Udvidelsen Cite page in wikipedia, med dette værktøj kan man få genereret en korrekt formateret skabelon, som derefter kan klistres ind i en side.

Det er i øvrigt lettere at arbejde med kildeangivelser når man benytter visual editor. I visual editor kan man også indsætte koden fra den nævnte Chrome Udvidelse direkte.

Kilder[rediger kildetekst]

 1. ^ "Wikipedia er en mand – og han er lidt snæversynet"". Universitetsavisen. 15. februar 2021. Hentet 11. januar 2022.
 2. ^ a b Cohen, Noam (30. januar 2011). "Define Gender Gap? Look Up Wikipedia's Contributor List". The New York Times. Hentet 11. februar 2015.
 3. ^ "DR2 siger "Ti Stille Kvinde!"". Danmarks Radio. 4. november 2014. Hentet 11. februar 2015.

Deltagere[rediger kildetekst]