Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/april 2017/Frie billeder på Mynewsdesk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipediajournalen

Frie billeder på Mynewsdesk

Af Dannebrog Spy, 30-03-2017
Eksempel på et frit billede fra Dyrehavsbakkens åbning i 2015.

Mynewsdesks hjemmeside https://www.mynewsdesk.com/dk er det muligt at finde en række billeder, som forskellige danske virksomheder, myndigheder og institutioner har offentliggjort i forbindelse med pressemeddelelser og lignende. Nogle af dem har været så venlige at offentliggøre alle eller en del af deres billeder under den frie licens CC BY 3.0, hvilket betyder at de kan benyttes på Wikimedia Commons. Det har undertegnede benyttet til at uploade billeder fra så forskellige steder som Dyrehavsbakken, Rødovre Kommune, Folketeatret og Legoland Billund Resort. Ikke mindst Folketeatrets billeder har været nyttige, idet de har kunnet bruges til forskellige artikler om skuespillere.

Ovenstående er imidlertid langt de eneste, der har offentliggjort billeder under en fri licens. Går man på opdagelse hos Mynewsdesk kan man således også finde frie billeder fra for eksempel Nationalmuseet, Roskilde Museum, M/S Museet for Søfart, MAN, TDC Group og Scandlines. Nogle af dem ender nok med tiden på Commons, men der er ingen tidsplan. Nogle af dem har offentliggjort flere hundrede billeder, så det kan godt tage noget tid at komme igennem.

Skulle en eller flere læsere imidlertid være fristet til at uploade billeder fra de ovennævnte eller andre, skal de imidlertid være hjerteligt velkomne. Der er dog lige nogle ting, man skal være opmærksom på. Første og fremmest skal man sikre sig, at billederne virkeligt er frie. En del af dem der offentliggør billeder på Mynewsdesk benytter ikke fri licens, mens det for andre kan være blandet. Af og til kan man også støde på tilfælde, hvor fotografen har angivet egen ophavsret i billedfilen, eller hvor billedet åbenlyst stammer fra en tredje part. Dem bliver man nød til at se bort fra, ligesom det kan være nødvendigt at springe over billeder med lav opløsning eller andre problemer. Er tingene imidlertid i orden kan man dog godt gå i gang med at uploade. Her skal man dog sørge for at angive nøjagtig kilde og fotograf for de enkelte billeder. Derudover skal man selvfølgelig huske gængse ting som beskrivelse og kategorier. Se eventuelt nærmere på filsiden for til højre for hvordan det kan gøres.

Og ja, ovenstående kan godt være lidt omstændeligt. Men det er nødvendigt for at sikre korrekt kreditering, og at der ikke slipper ufrie billeder med. Men når det så er gjort, står det frit for at bruge billederne enten som de er eller beskåret. På den måde får vi illustreret en række artikler, som vi måske ellers ikke ville.