William Brade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rosenborg slot, der blev færdigt i sin første skikkelse 1607, er et af de steder Brade spillede

William Brade (156026. februar 1630) var en engelsk gambespiller og komponist, som tilbragte en stor del af sit liv i Danmark og Nordtyskland.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Brades fødested og hans tidlige år ved vi ikke noget om, men fra ca. 1590 kan vi følge hans hyppige skift mellem mange forskellige hoffer i Nordeuropa. Ved den tid forlod han England for tilsyneladende aldrig at vende tilbage. Som andre af den tids engelske musikere søgte han lykken på fastlandet.

Brade skiftede job med få års mellemrum, men kom flere gange tilbage til sine tidligere ansættelsessteder, og må derfor have været en skattet musiker. Der findes et brev fra greve Ernst III. til Holstein-Pinneberg, som advarer byrådet i Hamborg mod at ansætte Brade, fordi han var en upålidelig og ustadig person, som man ikke kunne stole på. Som udøvende musiker var dog han højt anset og beundret for sin teknik. Efter hans død blev der udgivet flere musikstykker til minde om ham.

En omskiftelig karriere[redigér | redigér wikikode]

Musikken[redigér | redigér wikikode]

Brades anseelse som komponist fremgår bl.a. af at han fik udgivet hele 5 samlinger af dansemusik for strygensembler og derudover er repræsenteret i 2 værker med musik af flere komponister. Hans værker havde stor indflydelse på samtidens tyske musik og var et væsentligt bidrag til dansesuitens udvikling. Hans mange år i Danmark var også med til at præge tidens danske musik i retning af ensemblespil, væk fra renæssancen og hen mod barokken. Hans musik undergår en udvikling fra engelsk inspireret stil mod en italiensk udtryksmåde. Bl.a. var hans musik mere homofon end den i samtidens England, hvor man stadig foretrak renæssancens polyfone udtryk.

Musikudgivelser[redigér | redigér wikikode]

Forsiden til Newe ausserlesene liebliche Branden, som blev udgivet i 1617

Dansesatser med navne som: Paduana, Galliard, Coranta/Courante, Canzon, Allemande, Coral, Cornish Dance, Dulcina, Irish Dance, La vignonne, Nymphs Dance, Satyrn Dance, Branle, Volta og Scottish Dance publiceret i 5 samlinger:

  • Newe ausserlesene Paduanen, Galliarden (Hamburg 1609)
  • Newe ausserlesene Paduanen und Galliarden (Hamburg 1614)
  • Newe ausserlesene liebliche Branden (Hamburg 1617)
  • en samling udgivet 1619 i Antwerpen
  • Newe lustige Volten, Couranten (Berlin 1621)

Kilder m.m.[redigér | redigér wikikode]