Willy Strube

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Willy Strube
Født 12. juni 1943
Hamborg
Død 19. oktober 2001 (58 år)
Fløng
Nationalitet Dansk
Ægtefælle Anni Rafn
Børn 2
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Frisør
Berømt for Gruppeformand hos SiD

Willy Strube (født 12. juni 1943 i Hamborg, død 19. oktober 2001 i Fløng[1]) var en dansk fagforeningsmand der som 34-årig blev valgt til forretningsfører hos Specialarbejderforbundet i Danmark. Strube begik selvmord efter afsløringer om at han havde misbrugt forbundets penge til private formål.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Han var uddannet frisør men arbejdede ikke længe i faget. Han blev ufaglært industriarbejder på forskellige virksomheder i København. Hans fagpolitiske karriere startede i 1969 da han blev fællestillidsmand for kollegaerne på Københavns Elektromotorfabrik. Kort tid efter blev han ansat i den lokale fagforening i Glostrup.

I 1975 blev han valgt til forretningsfører hos fabriksgruppen i SiD, og var dengang den yngste som var blevet valgt til den post. Fire år efter afløste han Hardy Hansen som formand for fabriksgruppen, og var nu den øverste for forbundets største gruppe. Som formand for fabriksgruppen blev han senere næstformand for CO-industri, og var i 20 år med til at forhandle den store overenskomst på industriområdet

På forbundets kongres i 1995 skulle der vælges en ny forbundsformand efter Hardy Hansen. Strube så det som sin store chance for at komme helt til tops, og han stillede op til et kampvalg mod Poul Erik Skov Christensen. Willy Strube regnede med at han ville vinde stort, men fik en overraskelse da Hardy Hansen som han betragtede som en nær ven og mentor, valgte som den sidste taler inden afstemningen at pege på Skov Christensen som ny formand. Strube tabte afstemningen med over 200 stemmer.

Bedrageri[redigér | rediger kildetekst]

Det viste sig at Willy Strube efter nederlaget om formandsposten i SiD begyndte at bruge forbundets midler til private formål. Dette skete primært igennem firmaet I-service og dennes ejer Ole Iversen. Strube fik blandt andet leveret 470 flasker vin og sendte regningen til SiD. Da to journalister fra Danmarks Radio offentliggjorde sagen afviste både SiD og Strube påstandene, men der kom blot flere afsløringer frem. I alt svindlede han for 1.2 millioner kroner. 17. oktober 2001 om aftenen valgte Strube at trække sig fra samtlige poster i fagbevægelsen, og to dage efter hængte han sig selv i familiens hus i Fløng.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Ved sin død var han gift og havde 2 børn fra et tidligere ægteskab.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Crone, Morten (19. oktober 2001). "Nekrolog: Willy Strube død". Business.dk. Hentet 13. oktober 2014. 
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Willy Strube kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.