Wiphala

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wiphala i udformning Qullasuyu, anerkendes som officielt flag i Bolivia siden 2009.

Wiphala (udtalt wɪˈpʰɐlɐQuechua) er et kvadratiske emblem, der ofte anvendes som et flag, der repræsenterer de oprindelige folk i Andesregionen, omfattende Bolivia, Peru, Ecuador, dele af Argentina, Chile og Colombia. Wiphalaen findes i flere forskellige varianter, der repræsenterer Inkariget (Tawantin Suyu) og hver af det fire regioner (suyuer).

Cusco-Wiphalaen består af syv horisontale striber, der repræsenterer regnbuens farver.

Suyu-wiphalaerne består af 7×7 kvadratiske felter i syv farver, der er arrangerer diagonalt. Den konkrete sammensætning af farverne er forskellige fra suyu til suyu og farven af den længste diagonale stribe viser, hvilken suyu Wiphalen repræsenterer. Qullasuyu er hvid, Kuntisuyu gul, Chinchaysuyu rød og Antisuyu er grøn. Der er også et alternativt mønster for Antinsuyus Wophala. Der findes også en Wiphala for Tupac Katari og for Tupac Kataris guerrillahær.

Article 6, afsnit II i Bolivias forfatning fastslår, at Wiphala er landets officielle flag ligestillet med landets traditionelle røde, gule og grønne flag.[1][2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I moderne tid er regnbueflaget blevet forbundet med Tawantinsuyu og vises som et symbol på arven efter Inkariget i Peru, Ecuador og Bolivia. Det er omdiskuteret, om banneret har sin oprindelse blandt inkaerne eller i Tawantisuyu. Der er beskrivelser i det 16. og 17. århundrede, der beskriver et banner eller et flag, der benyttes af inkaerne, men dets oprindelse kan spores tilbage til tidligere civilisationer i Andesregionen.

Världskulturmuseet i Göteborg har i samlingen en Wiphala, der ved en kulstof 14-datering er dateret til det 11. århundrede. Wiphalen stammer fra Tiwanaku-regionen og blev fundet i en medicinmands grav.[3]

De syv farver[redigér | rediger kildetekst]

De syv farver i Wiphalaen svarer til regnbuens farver. Betydningen af de syv farver er:

 • Rød: Jorden og menneskene i Andes
 • Orange: Samfund og kultur
 • Gul: Energi
 • Hvid: Tid
 • Grøn: Naturens ressourcer
 • Blå: Himlen
 • Violet: Selvbestemmelse og ledelse af Andesregionen

Oprindelige befolkning i Andes og sociale bevægelser[redigér | rediger kildetekst]

Wiphala ved optog i Argentina i 2007
Aymara-optog i Oruro i Bolivia med den officielle Wiphala

Wiphalaen i Andes[redigér | rediger kildetekst]

Et flag med syv striber i regnbuens farver anvendes i Peru[4] og Ecuador og repræsenter Tawantin Suyu (Inkariget) eller inkaernes territorium. Flaget ses ofte anvendt i Cuzco i Peru, herunder også i officielle sammenhænge. Det regnbuestribede flag anvendes som et flag for den etniske befolkningsgruppe Quechua.

I Ecuador forbindes Wiphalaen med den indianske sociale bevægelse CONAIE (Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (Sammenslutningen af Oprindelige Nationaliteter i Ecuador)), der spillede en stor rolle i i massive protester i slutningen af 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne. På tilsvarende vis er Wiphalaen ofte anvendt ved demonstrationer og marcher i Peru blandt den oprindelige befolkning. Aymaraerne anvender ligeledes Wiphalaen som symbol på den oprindelige kultur.

Den bolivianske præsident Evo Morales fik ved vedtagelsen af den gældende forfatning i landet gennemført, at Wiphalaen i Qullasuyu-varianten er ligestillet med landets officielle. Wiphalas farver anvendes af landets flyvevåben i bemalingen af flyene.[5]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Bolivias ophøjelse af Wiphalen til officielt flag har rejst kritik fra flere sider, også fra dele af den oprindelige befolkning, idet det hævdes, at brugen af Wiphalen opildner til etnisk uro og splittelse og fører til yderligere splittelse blandt landets fattige befolkning, der opdeles i oprindelige folk (aymara, quechua, guarani) på den ene side og hvide og mestizer på den anden side.[6]

Suyu flag[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Bandera indígena boliviana es incluida como símbolo patrio en nueva Constitución", October 21, 2008, United Press International.
 2. ^ Republic of Bolivia, Nueva Constitución Política del Estado, 2007.
 3. ^ "Carlotta - Objekt". Collections.smvk.se. Arkiveret fra originalen 15. marts 2012. Hentet 2013-12-23.
 4. ^ Inca (Quechua / Aymara) people (Western South America)
 5. ^ "Photos: Dassault Falcon 900EX Aircraft Pictures". Airliners.net. 2010-10-24. Hentet 2013-12-23.
 6. ^ http://reuters.viewdle.com/video/Compulsory+use+of+indigenous+flag+sparks+controversy+in+Bolivia.?vid=reuters-200908182163LA-BOLIVIA-FLAG_CONTROVERSY-1250615348.mpg&pid=16dd2136ca20ddd24f9bdaaf9bc7f6fd (Webside ikke længere tilgængelig)

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]