World Anti-Doping Agency

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

World Anti-Doping Agency, forkortet WADA, er en international organisation, oprettet 10. november 1999 med det hovedformål at styrke, koordinere og iværksætte initiativer i kampen mod alle former for doping inden for alle sportsgrene.

WADAs hovedkvarter ligger i Montreal, Canada. WADA blev oprindelig finansieret af Den Internationale Olympiske Komite (IOC), men modtager nu halvdelen af sine midler direkte fra medlemslandene. WADA støtter og samarbejder med individuelle internationale og nationale sportssammenslutninger med implementering af testprocedurer samt i forbindelse med uddannelse, formidling og forskning. Derudover producerer WADA en oversigt over forbudte stoffer, som sportsudøvere ikke må indtage.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter dopingskandaler inden for cykling i år 1998 besluttede Den Internationale Olympiske Komite (IOC) at indkalde til en verdenskonference i kampen mod doping. Den første verdenskonference blev således afholdt i Lausanne, Schweiz, i 1999, hvor Lausanne Deklarationen mod doping inden for sport (Lausanne Declaration on Doping in Sport) blev vedtaget.[1]

I 2004 blev et verdensomspændende antidoping-kodeks (World Anti-Doping Code) implementeret af alle idrætsorganisationer før De Olympiske Lege i Athen, og reglerne for bekæmpelse af doping inden for stort set alle sportsgrene og i alle lande blev dermed for første gang standardiseret og koordineret af et fælles organ.

Det internationale cykelforbund UCI indførte i 2007, i samarbejde med WADA, et biologisk pas med henblik på at bekæmpe doping inden for cykelsporten.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.