Ymer (surmælksprodukt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ymer. (Se også artikler, som begynder med Ymer)

Ymer er et dansk surmælksprodukt, der har været kendt siden 1930. Det bliver fremstillet af sødmælk, der er syrnet med den almindelige bakteriekulture DL bestående af Lc. Lactis, Lc. Cremoris, Lc. Diacetylactis og Leu. Cremoris. (Lc.= Lactococcus og Leu.= Leucanostoc). Når man fremstiller syrnede mælkeprodukter, som f.eks. yoghurt, ymer, tykmælk, skyr, kvark og A-38, og også når man fremstiller ost, tilsætter man mælken bestemte nyttige bakterier, mælkesyrebakterier, der omdanner mælkesukker i mælken til mælkesyre og andre stoffer. Syrningen gør mælken tykkere og giver den en syrlig smag. Desuden forøger det holdbarheden med nogle dage.

Ymer er opkaldt efter jætten Ymer fra skabelsesberetningen i den nordiske mytologi. Mejeribestyrer E. Larsen i Hatting fik i 1937 sit nye syrnede mælkeprodukt registreret som ymer, og det navn blev også brugt af andre mejerier, der begyndte at fremstille produktet.[1]

I modsætning til andre tykmælksprodukter bliver der drænet valle fra, når man laver ymer. Det betyder, at ymer får et højere indhold af tørstof, herunder protein, mens fedtindholdet ligger på 3,5% som i sødmælk.

Ymer er meget anvendt til morgenmad, mellemmåltider, desserter, dressinger og bagning. 1 dl ymer indeholder 35 kcal.

Ymer er produceret ved hjælp af en start-kultur, der er føjet til skummetmælk, som holdes på 18° C, indtil pH-værdien falder til 4,6. Vallen er brudt op og drænet efter gæringen. Fløde tilsættes for at producere ymer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Barry A. Law (Editor): Microbiology and biochemistry of cheese and fermented milk. Springer, Heidelberg 1997.
  • Adnan Tamime (Editor): Structure of Dairy Products. Blackwell Publishing, Oxford 2007.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.