Yngre stenalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Havniveauændringer i det meste af yngre stenalder (og frem til nu).

Neolitikum, bondestenalder, neolitisk tid eller yngre stenalder indtrådte med agerdyrkningen og varede i Danmark fra 3900 f.Kr. til 1800 f.Kr.

Samfundsændringen[redigér | rediger kildetekst]

Den yngre stenalder eller hellere bondestenalderen kendetegnes af overgangen fra jægerstenalder til et samfund, hvor beboerne gradvist etablerede faste bopladser eller små landsbyer og blev agerbrugere og kvægavlere med faste marker eller andre arealer til agerbrug og græsning (den neolitiske revolution). Udviklingen formodes at være begyndt i Mellemøsten, hvorfra kendskabet til de nye metoder har spredt sig via Anatolien (nu i Tyrkiet) over Bosporus-strædet til Europa. Herfra nåede den omkring 4000 f.Kr. med tragtbægerkulturen til Nordeuropa med Danmark, Syd- og Mellemsverige og Sydnorge. Først omkring år 1 e.Kr. nåede kendskabet til den nordlige del af Skandinavien. Den voksende kontakt med omverdenen resulterede til sidst i kendskab til metalforarbejdning af simple bronzeøkser. Dermed lægges grunden for tiden efter stenalderen: Bronzealderen.

Yngre Stenalder i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Yngre Stenalder i Danmark opdeles i tre delperioder:

  • Ældst er tragtbægerkulturen ca. 4.000 til ca. 2.800 f.Kr. Det var i denne periode, omkring 3.500 f.Kr. at byggeriet af de store jættestuer satte ind. Østeuropa og Grækenland befandt sig i kobberalderen.
  • Enkeltgravskulturen fortrængte formentlig jættestuefolket og dominerede ca. 2.800 til ca. 2.200 f.Kr., mens Østeuropa og Grækenland var nået til bronzealderen.
  • Den sidste del kaldes senneolitikum eller dolktid og sluttede med bronzealderens begyndelse ca. 1.700 f.Kr. Vest- og Mellemeuropa overgik fra kobberalder til bronzealder allerede 2.000 år f.Kr.


Tidsnavigation Danmark:

Geologisk periode: Kvartær
Subepoke/epoke: ← Sen Pleistocæn Holocæn
Istid: Sen Weichsel-istid Flandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid)
Kronozone: Ældste dryas Bøllingtid Allerødtid Yngre dryas Præboreal tid Boreal tid Atlantisk tid Subboreal tid Subatlantisk tid
Kulturhistorisk periode: Ældste stenalder Ældre stenalder Yngre stenalder Bronzealder Jernalder



Neolitisk religion[redigér | rediger kildetekst]

Verdens kulturelle stade omkring 2000 f.Kr.
     Jæger-samler
     Nomader/pastoralisme
     Simpelt landbrug
     Landbrug
     Statssamfund
     Ubeboet
Lyserødt indikerer områder med bronze-arbejde.

Der er ni neolitiske civilisationer (8000-3000 f.Kr.):

  • det nordvestlige Europa
  • Nordkina
  • Nildalen og

Disse kulturer havde fokus på religiøse centre som Lepenski Vir [1] i Donau-området (7000-6500 f.Kr.) og Çatalhöyük i Anatolien (6300-5400 f.Kr.). De var optaget af naturens hellighed, årstidernes gang og modergudinder. Dertil forfædrekult, frugtbarhedsriter, begravelsesceremonier, husguder, megalittiske monumenter, helleristninger og keramik. Der var et tæt forhold mellem menneskene, den verden de forsøgte at finde sig til rette i, og de overnaturlige magter, de mente fandtes i begge. Dette livssyn ligger nært op ad Nordamerikas indianeres.[2]

Elgfigur i brændt ler.
Bådformet stridsøksehoved.
Kort over de europæiske kulturers udbredelse omkring 3500 f.Kr.


Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lepenski Vir - a Mesolithic site on the Iron Gates Gorge of the Danube
  2. ^ Mark Vernon: Chambers dictionary of beliefs and religions, London 2009, ISBN 978-0-550-10344-4

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.