Ytre Møkkalasset fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ytre Møkkalasset fyr
Møkkalasset Lighthouse003 2006 07 26.JPG
Ytre Møkkalasset fyr
Lokalitet
Sted Arendal, Agder fylke, Norge
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 17,2 m
Lysets højde 17,1 moh.
Synlighed 11,8
Funktion Lede-/indsejlingsfyr
Opført 1888
Driftsperiode automatiseret i 1946, nedlagt i 1986
Oversigtskort

Ytre Møkkalasset fyr også kalt Tvedestrand fyr, er et fyr på et skær mellem Kilsund og Kalvøysund i Arendal kommune i Agder fylke i Norge.

Fyret fungerede som lede-/indsejlingsfyr og blev oprettet i 1888 efter ønske fra Tverdalsøens Sømandsforening. Det var det første støbejernstårn i Aust-Agder.

Det første anlæg[redigér | redigér wikikode]

Fyret er et sjældent eksempel på et lavt støbejernstårn med marginale boligforhold. Det har et 15 meter højt støbejernstårn placeret på en 3 meter høj stensokkel. Der ble indrettet et lille køkken og to små rum, i stensoklen et kælderrum og en olietank, samt vandbeholder. På det lille skær var der ikke plads til nogen familiebolig, og fyrvogterboligen blev bygget i BrårvikkilenFlostaøya. Fyret blev sat i drift 15. september 1888.

I 1945 blev tårnet skadet ved angreb af allierede fly. Tårnet og lygten blev repareret i 1946, men samtidig blev fyret automatiseret og affolket. Der blev installeret en fyrlygte med en acetylengasbrænder. Fyret blev slukket og nedlagt i 1986.

Nutidens anlæg[redigér | redigér wikikode]

I dag er fungerer Ytre Møkkalasset som dagsømærke. Siden 1986 er fyret forfaldet, med kun mindre vedligehold. Fyret blev fredet i 1997 efter lov om kulturminner.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]