Odense Lyrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Z-Faktor)
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Odense Lyrik er en litteraturfestival med fokus på poesi, der afholdes årligt i marts i Odense midtby. Festivalen blev grundlagt i 2007 med det formål at præsentere danske og udenlandske etablerede og nye digtere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Festivalen blev grundlagt i 2007 af lokale medlemmer af foreningen Fynsværk. Ved denne festival afholdt digteren Vagn Steen en workshop.

Siden etableringen er festivalen vokset fra at vare 2 til 9 dage. Den afsluttes med en weekend med fuldt program og workshop på Teater 95B.[1] Digterne og forfatterne Finn Wiedemann, Jo Hermann og Cindy Lynn Brown har været de bærende kræfter, med sidstnævnte siden 2010 som kunstnerisk leder og producent.

I 2009 medvirkede den første internationale digte, Nathalie Quintaine fra Frankrig, efter en bevilling fra den franske ambassade.[2]

Fra 2009-2014 afholdt festivalen en Z-Faktor-konkurrence, hvor unge digtere havde indsendt digte, som i offentlighed blev kritiseret og præmieret.[3]

I 2015 indledtes en tematisering af festivalen: "Urban forvandling" (2015), "Broer" (2016) og "Spor" (2017),[4] hvor store bebyggelsesmæssige forandringer i Odense dannede ramme for alt fra byvandringer til workshops; 2018 og 2019 var festivalprogrammet inspireret af den generelle samfundsudvikling med hhv "Tech&Text" og "Den Politiske Samtale".

I 2019 introducerede festivalen i samarbejde med tidsskriftet Modspor "Mikrobogdag", en bogmesse med 11 mikroforlag.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen bestod festivalen af danske digtere der oplæste lyrik. Det har udviklet sig til også at omfatte byvandringer med forskellige tematiske ruter med indslag undervejs, åben scene på StudieStuen (en frivilligheds- og studenterstyret café i midtbyen), interview med nordiske forfattere i Nordatlantisk Hus, performances på forskellige lokationer, forfatterpræsentationer, fællesspisning med oplæsning, workshops og kurser.

Åbningstalen bliver afholdt af en ny litteraturkritiker hvert år. Hvert år frem til 2018 rundede den odenseanske digter Viggo Madsen Odense Lyrik af med en tale og et oplæsningsshow.[5]

Hvert år har tillige rummet et musikalsk/poetisk indslag i tråd med årets fokus eller tema. 2018 var f.eks. den politiske digtersanger Niels Skousen på scenen i Studenterhuset.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Statens Kunstfond, Odense Kommune, og en lang række andre fonde og virksomheder har siden 2007 støttet Odense Lyrik.[5] De økonomiske muligheder, ikke mindst på grund af egenkravet om betaling for digternes arbejde, har skiftet år for år.[6]

I udgangspunktet og de 10 første år var publikumsdeltagelse gratis. 2017 stillede Odense Kommune som krav for sin støtte, at festivalen skulle begynde at tage penge for deltagelse i weekendens arrangement.

Festivalens ansøgning om at blive fast del af Odensens langsigtede kulturpolitik (3 års fast budget frem for årlige ansøgninger) afvistes 2019. I stedet gik kulturmidlerne til den årlige Spoken Word, en folkelig festival for hele familien.[7]

Der er indgået samarbejde med Dansk Forfatterforening om dækning af underviserhonorar uden samtidig skelen til, om underviseren var organiseret i enten Dansk Forfatterforening eller Skønlitterære Forfattere.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Elitisme[redigér | rediger kildetekst]

Nogle år i træk kritiserede direktøren for en odenseansk medudgiverforlag med det ord-til-ord samme avisindlæg festivalen for "elitær praksis", idet han mente at festivalen burde invitere de af de lokale digtere, som hans forlag repræsenterer.[8]

Smykkeloven[redigér | rediger kildetekst]

I 2016 vedtog den danske regering det, der populært kaldtes "smykkeloven" - en stramning på asylområdet, som gjorde det muligt for grænsepolitiet at konfiskere flygtninge og migranters smykker som betaling for ophold. Det fik den cubanske digter Felicia Gonzales til at aflyse sin deltagelse i festivalen, da hun ikke ville være gæst i et land, der behandlede flygtninge/indvandrere på den måde, og fremsendte i stedet et statement om sin holdning, som hun siden læste op under festivalen over Skype.[9]

Programrække[redigér | rediger kildetekst]

Danske inviterede[redigér | rediger kildetekst]

Internationale invterede[redigér | rediger kildetekst]

Z-Faktor[redigér | rediger kildetekst]

Z-faktor' er en poesikonkurrence der foregik årligt fra 2009 til 2014 i forbindelse med Odense Lyrik.

Eventen blev organiseret i samarbejde med LitNet og blev finansieret af Odense Kommune og Statens Kunstfond. Konceptet var baseret på tv-fænomenet X Factor og således optrådte en række unge digtere foran et publikum og et dommerpanel bestående af tre branchefolk - fx anmeldere, litterater, forlæggere, musikere og professionelle digtere. Hver digter fik respons både for sin optræden og for sin tekst af dommerne, der indstillede finalisterne. Publikum stemte om den endelige vinder.

Finalisterne og vinderne modtog større og mindre præmier, så som abonnementer på Hvedekorn og redaktionel bedømmelse af et færdigt manuskript fra en forlagsredaktør. I dommerpanelet har der gennem årene siddet navne som digterne Nina Malinovski, Tomas Thøfner, Olga Ravn og Knud Steffen Nielsen, musiker Simon Høirup og forlagsredaktør Liv Camilla Skjødt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]