Zadis Viola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Dette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Zadis Viola er en dansk performer og komponist, som i 1970'erne og 1980'erne har virket indenfor europæisk punk- og pop art-musik.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Zadis Viola er autodidakt kunstner, med virke indenfor komposition, sangtekster, rockopera og musical.

Performer-komponist-tekstforfatter[redigér | redigér wikikode]

I årene 1977-1981 var Zadis Viola performer, guitarist, komponist og tekstforfatter i flere danske punkbands, som Jugendknaben og Prügelknaben, som foruden Zadis Viola (sang) bestod af HB (guitar, vokal), Zara Zax (bas, vokal) og Ziggy the Zilly (trommer). Med sidstnævnte band udgives i 2016 et album fra perioden 1978-79.

I årene fra 1981-87 skiftede Zadis Viola musikalsk retning og dannede pop art-bands som Box de Viola og La Violenza; i disse samarbejdede han bl.a. med komponisterne Martin Gerup, Karsten Winther Jensen og Lïfe Andruszkow, samt sangerinderne Helene Gerup og Birgitte Bang. Som komponister har Zadis Viola og Lïfe Andruszkow samarbejdet om flere musikkoncepter i under legatophold i Paris, Koroni (Grækenland) og New York, samt i musikstudier København. Som komponist og tekstforfatter modtog Zadis Viola bl.a. et legat af Statens Kunstfond (1989/90) til kompositorisk arbejde i Cité internationale des arts i Paris.

Musicalforfatter[redigér | redigér wikikode]

I 1999-2001 skrev Zadis Viola manuskript til musicalen The Ballad of Suzy[1] i samarbejde med komponist Lïfe Andruszkow, om en engelsk forstadspige som vil flygte fra sit indholdsløse liv i Manchester for at skabe et nyt i New York, kun for at opdage at de eksistentielle værdier følger én overalt. Hun må derfor vælge sit liv, og ikke bare leve tomt og formålsløst.

Rockopera[redigér | redigér wikikode]

Som komponist og tekstforfattere har Zadis Viola arbejdet med tre rockoperaer, Anno 1980, Kinky Zealots samt The 20th Century Plastic Pop Art Crusade; sidstnævnte blev skrevet i Cité Internationale des Arts, Paris, med støtte fra Kulturministeriet i Danmark.

Film[redigér | redigér wikikode]

I 2015 blev Zadis Viola involveret som co-producent for fiktionsspillefilmen Au bout des rêves (Drømmenes afgrund) i samarbejde med Pierre Barboni og Lïfe Andruszkow; filmen er spillefilmsdebut, der forventes i produktion i 2017, Frankrig, med et cast af franske, danske og tyske skuespillere i de ledende roller.

References[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ The Ballad of Suzy. CITYZENZ. Hentet 14. september 2016.